Lainasi korot ovat voineet nousta vuodenvaihteessa - tarkista nämä seikat

Kuluttajaluottojen enimmäiskorkoa rajoitettiin jälleen vuodenvaihteessa voimaan tulleella väliaikaisella lailla. Kyseessä on vuoden 2020 korkokatosta erillinen laki, joten viime vuoden aikana ottamasi laina voi olla nyt kallis.

Vuodenvaihteessa voimaan astunut uusi korkolaki rajasi tiettyjen lainojen korot korkeintaan kymmeneen prosenttiin. Kuten viime vuoden toisella puolikkaalla voimassa olleen korkolain kohdalla, myös tämän väliaikaisen sääntelyn tarkoituksena on ehkäistä koronapandemiasta johtuvaa ylivelkaantumista. Uusi laki on voimassa 30. syyskuuta 2021 saakka.

1.1.2021 voimaan tullut uusi korkolaki tarkoittaa, että tämän väliaikaisen sääntelyn aikana tehtävistä uusista lainoista tai nostoista ei peritä kymmentä prosenttia suurempaa korkoa, vaikka lainan normaaleissa ehdoissa olisi muutoin sovittu. Tilapäinen korkokatto koskee siis kaikkia 1.1.2021 jälkeen tehtyjä lainasopimuksia, mutta myös ennen lain voimaantuloa avattuja jatkuvia luottoja, jos uusia nostoja tehdään uuden sääntelyn aikana. 

Huomaa, että nyt asetettu korkokatto ei kuitenkaan koske osamaksukauppaa tai luottokorttiluottoja. Tällaiset velat kannattaakin mahdollisuuksien mukaan muuttaa edullisemmaksi kulutusluotoksi lainojen yhdistämisen avulla. Omalaina.fissa yhdistät lainoja 60 000 euroon saakka valitsemalla lainahakemuksesta käyttötarkoitukseksi lainojen yhdistämisen. Saat heti alustavan lainapäätöksen, mikäli yhdistäminen on mahdollista kohdallasi.

Vaikka uusi korkolaki on hyvin pitkälti samanlainen kuin vuoden 2020 heinäkuussa käyttöönotettu korkokatto, jonka se nyt siis korvaa, on kyse kuitenkin kahdesta erillistä laista. Kuluttajan näkökulmasta on siis kiinnostavaa, että tammikuun korkolakia ei sovelleta vuoden 2020 aikana tehtyihin lainasopimuksiin. Täten myös viime vuoden aikana tehdyt nostot kuuluvat aiemman lain piiriin, vaikka ne erääntyvät maksettavaksi vuoden 2021 aikana. Näiden luottojen korot ovat voineet nousta heti vuodenvaihteessa, jos luottoa on silloin ollut vielä maksamatta.

Uusi korkolaki ei suoraa korvaa vuoden 2020 väliaikaislakia - tarkista lainasi ehdot

Suosittelemme aina tutustumaan tarkoin lainasopimukseen ennen sen hyväksymistä. Tarkista sopimusehdot erityisesti, mikäli olet ottanut uuden luoton tai tehnyt nostoja aiemmasta tililuotostasi 1.7.-31.12.2020 välisenä aikana. Vuoden vaihteen (31.12.2020) jälkeen lainan korko määräytyy luottosopimuksen mukaisesti. Kannattaa siis tarkistaa, mitä sopimusehdoissa sanotaan lainan korkokuluista.

Kuten KKV:n laatimasta kuvasta ilmenee, erityisesti ennen syyskuuta 2019 solmituista lainasopimuksista tehdyt nostot voivat tulla erittäin kalliiksi, sillä näiden edelleen voimassa olevien sopimusten korko voi olla jopa huomattavasti korkeampi kuin 20 prosenttia. Käy siis tarkasti läpi velkasi, mikäli sinulla on avoimia luottoja tuolta ajalta. Voit säästää huomattavasti hankkiutumalla eroon näistä vanhoista maksamattomista luotoista yhdistelylainan avulla.

Tällä hetkellä tiedossa on, että vuoden 2021 väliaikainen korkolaki on voimassa syyskuun loppuun asti, jonka jälkeen korkokulut määräytyvät jälleen lainasopimuksen ja -lakien mukaisesti. Muista, että tämä tulee myös koskemaan korkokaton aikana otettuja lainoja, joita ei vielä ole maksettu takaisin.

- 2021-01-27 13:49:50

Aloita lainavertailu tästä

Kilpailutamme puolestasi jopa 30 pankkia ja rahoituslaitosta

157€
Hyväksyn Omalaina.fin käyttöehdot ja OmaLaina.fi saa olla minuun yhteydessä koskien lainatarjouksia.
Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainasummalle 10000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 0€ ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin 11 623€, eli 193,71 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19% - 20% ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 - 150€. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100€ - 60000€.