Lasku myöhässä - Mikä neuvoksi?

Jos laskun eräpäivä on jo mennyt mutta et ole maksanut laskun summaa, älä panikoi vaan selvitä asia aikaisin kuntoon. Laskun eräpäivän jälkeen sinulla on vielä kaksi viikkoa aikaa maksaa lasku, ennen kuin myöhästymisestä tulee mitään seurauksia.

Ei siis haittaa mitään jos maksat laskusi muutama päivä eräpäivän jälkeen, kunhan maksu on maksettu 14 päivän sisällä. Vaikka laskua ei pysty maksamaan, olisi kaikista parhain vaihtoehto ottaa aina yhteyttä sinne, mistä lasku on tullut. Usein maksut pystyy sopimaan maksettavaksi osissa, tai myöhemmin.

Milloin lasku on liian myöhäistä maksaa?

Kahden viikon kuluttua laskun eräpäivästä saat maksumuistutuksen, jossa sinua muistutetaan maksamaan lasku, ja laskuun lisätään muistutusmaksu, sekä viivästyskorko. Muistutusmaksu on yleensä korkeintaan 5 euroa, ja viivästyskorko määräytyy laskun summan mukaan. Tämän maksumuistutuksen jälkeen laskusi jatkaa viivästyskoron kasvamista, joka lisätään laskun summaan. Jos pystyt maksamaan laskun jo tässä vaiheessa, kannattaa se tehdä.

Kun eräpäivästä on kulunut 4 viikkoa eikä maksumuistutus ole tehonnut, saat ensimmäisen maksuvaatimuksen. Vieläkään ei kannata panikoida, vaan jos mahdollista maksaa vain lasku ja viivästyskorko sekä muistutuskulu pois, ja homma on hoidettu. Jos laskua ei tässäkään vaiheessa pysty maksamaan, ota yhteyttä sinne mistä lasku on tullut. Useimmiten yritykset ymmärtävät jos sinulla ei juuri nyt ole varaa, ja antavat sinulle lisää maksuaikaa. Aina kannattaa siis kysyä, eikä vain jättää laskua maksamatta.

Kuuden viikon kuluttua eräpäivästä saat toisen maksuvaatimuksen, jossa viivästyskorkoa on taas kerääntynyt viimeisten viikkojen ajalta. Tämä on viimeinen mahdollisuutesi maksaa lasku pelkällä maksuvaatimuksella. Parin viikon jälkeen tästä saat haasteen, johon sinun tulisi reagoida 14 päivän sisällä. Voit nyt viimeistään tehdä maksusuunnitelman, jossa perintätoimiston avulla suunnittelet ja maksat laskusi pois. Tätä varten sinun on otettava yhteyttä perintätoimistoon.

Milloin saan maksuhäiriömerkinnän?

Jos et ole reagoinut haasteeseen mitenkään, saat tuomion noin 10 viikon kuluttua eräpäivästä, eli parin viikon päästä haasteesta. Tässä vaiheessa luottotietoihin merkitään maksuhäiriömerkintä, ja parin viikon kuluessa lasku siirretään ulosottoon, ellet ole tehnyt ja alkanut itse toteuttaa maksusuunnitelmaa. Maksusuunnitelman voi tehdä perintäyhtiön kanssa olemassa yhteydessä heidän asiakaspalveluunsa. Perintäyhtiön näet saamistasi maksuvaatimuksista jotka olet saanut postissa.

Ulosotto ja miten sen voi välttää

Kun laskut menevät ulosottoon, ne peritään sinulta pakonomaisesti, esimerkiksi palkasta tai omaisuudesta. Velat kannattaa aina maksaa itse pois jos siihen vain on mahdollisuus. Kannattaa huomioida, että jotkin laskut menevät suoraan ulosottoon ilman haastetta ja tuomiota. Tällaisia maksuja ovat esimerkiksi verot, kaikki kunnalliset laskut kuten terveydenhuollon laskut, sekä sakot. Jos tarvitset kipeästi apua talouteesi, kannattaa harkita velkajärjestelyä. Silloin saat apua maksusuunnitelman tekoon, ja muutaman vuoden maksamisen jälkeen loppu velka saatetaan antaa anteeksi.

Velkojen kanssa ei koskaan kannata jäädä yksin, vaan pyytää rohkeasti apua jotta ne eivät jää häiritsemään elämääsi. Pienistä veloista voi syntyä suuret kulut jos maksaminen pitkittyy pitkittymistään. Velkoja ei yleisesti kannata maksaa pois uudella velalla, mutta poikkeuksiakin on. Jos sinulla on ennestään monia pieniä lainoja, voit hyötyä suuresti lainojen yhdistämisestä. Tällöin maksat vain yhden lainan korkoja ja käsittelykuluja, ja yhdistelylainan korko on luultavasti pienempi kuin mitä olet tähän mennessä maksanut.

- 2019-07-05 14:26:15

Aloita lainavertailu tästä

Kilpailutamme puolestasi jopa 30 pankkia ja rahoituslaitosta

157€
Hyväksyn Omalaina.fin käyttöehdot ja OmaLaina.fi saa olla minuun yhteydessä koskien lainatarjouksia.
Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainasummalle 10000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 0€ ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin 11 623€, eli 193,71 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19% - 20% ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 - 150€. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100€ - 60000€.