Rahaa työttömyyskassasta? - Tee näin jos sinut lomautetaan

Työttömyyskassa on apuna kun lomautus tai työttömyys iskee. Mutta entä jos päiväraha ei riitä? Ota nämä säästövinkit käyttöön jos lomautus sattuu kohdallesi.

Saanko rahaa työttömyyskassasta?

Osuiko lomautus kohdallesi? Jos kuulut ammattiliittoon tai työttömyyskassaan sinun ei pitäisi jäädä täysin ilman tulonlähdettä. Suomessa toimii useita eri työttömyyskassoja, joista tunnetuimpia ovat esimerkiksi Yleinen työttömyyskassa (YTK), Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa (JHL), sekä Palvelualojen työttömyyskassa

Jos olet jonkin työttömyyskassan silloin kun jäät työttömäksi esimerkiksi lomautuksen takia, maksaa kassa sinulle ansiopäivärahaa. Maksettavan ansiopäivärahan suuruus riippuu täysin niistä tuloista, jotka sinulla oli ennen työttömyyttä. Työttömyyskassasta saatava ansiopäiväraha on yleensä suurempi kuin Kelan maksama peruspäiväraha, jota voit aina hakea jos joudut työttömäksi.


Mitä teen jos minut lomautetaan? 

Yt-neuvottelut johtavat usein suureen määrään lomautuksia. Jos lomautus sattuu omalle kohdallesi, toimi näin. 

  1. Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon. Tarvitset täältä virallisen lausunnon lomautuksesta tai työttömyydestä, jotta sinulle voidaan maksaa ansiopäivärahaa.
  2. Kun vähintään kaksi viikkoa on kulunut lomautuksesta, täytä ansiopäivärahahakemus työttömyyskassan palvelussa. Yleensä hakemuksen voi täyttää suoraan verkossa, työttömyyskassan sivuilla. Oman työttömyyskassan ohjeita kannattaa seurata tarkkaan.
  3. Jos lomautus tai työttömyys jatkuu, tee jatkohakemus neljän viikon kuluttua. Tässäkin kannattaa seurata oman työttömyyskassan ohjeita.

Muista aina liittää päivärahakemukseen myös tarvittavat liitteet. Selvitä aina tarvitseeko sinun lähettää työttömyyskassalle esimerkiksi lomautustodistus, työsopimus, tai palkkatietosi. Kiireisinä lomautusaikoina työttömyyskassan palvelussa voi olla ruuhkaa, ja hakemuksen käsittely voi kestää normaalia pidempään. 


Kun rahat eivät riitä - Näin säästät lomautuksen aikana

Ansiopäiväraha ei ole yhtä suuri kuin vanha palkkasi. Tämän vuoksi arjen kuluista voi olla hankala selvitä kun työttömyyskassasta saadut tulot eivät enää ole samalla tasolla kuin ennen. Tässä muutama vinkki joiden avulla voit säästää huomattavasti rahaa lomautuksen aikana:

  • Yhdistä vanhat lainat, älä ota uutta. Kun rahat ovat tiukilla, voi lainan ottaminen houkutella. Tällöin kannattaa käydä vanhat lainat läpi, ja yhdistää ne yhdeksi, matalakorkoiseksi lainaksi. Voit säästää yhdistelylainan avulla jopa satoja euroja joka kuukausi.
  • Vertaile sähkö ja vakuutukset. Myös muut vakituiset maksut ja menot, kuten sähkölasku ja eri vakuutukset kannattaa kilpailuttaa ja vaihtaa halvempaan. Uuteen vakuutukseen voi myös valita maksun esimerkiksi neljään erään, jolloin rahaa jää muuhunkin. 
  • Karsi turhista menoista. Lomautuksen aikana voi olla aiheellista esimerkiksi käydä vanhat tavarat läpi ja myydä käyttämättömät vaatteet ja tavarat. Kaikesta ei tarvitse luopua, mutta kannattaa säästää sieltä mistä pystyy.  


OmaLaina auttaa kilpailuttamaan vanhat lainasi


Vanhat lainat on helppo yhdistää yhteen yhdistelylainan avulla. OmaLaina kilpailuttaa sinulle yhdistelylainan yli 30 eri pankin ja luotonantajan joukosta, vain yhdellä hakemuksella. Oli sinun lainasummasi sitten pieni tai suuri, voit vertailla kauttamme lainaa 100 - 60 000 euroa. Haet yhdistelylainaa helposti valitsemalla lainahakemukseen lainan käyttötarkoitukseksi “lainojen yhdistäminen”. 

Lomautuksen aikana lainojen yhdistäminen voi tuoda sinulle suuria säästöjä, varsinkin jos vanhoissa lainoissa on huomattavan suuri korko. Yhdistelylainan korko on aina yksittäisten lainojen korkoa alhaisempi. OmaLainan kautta voit myös valita laina-ajaksi minkä tahansa 1-20 vuoden väliltä, jolloin saat halutessasi lisättyä tai lyhennettyä lainan takaisinmaksuaikaa. - 2020-04-02 13:16:33

Aloita lainavertailu tästä

Kilpailutamme puolestasi jopa 30 pankkia ja rahoituslaitosta

157€
Hyväksyn Omalaina.fin käyttöehdot ja OmaLaina.fi saa olla minuun yhteydessä koskien lainatarjouksia.
Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainasummalle 10000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 0€ ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin 11 623€, eli 193,71 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19% - 20% ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 - 150€. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100€ - 60000€.