Juhannus 2024 tuo yhteen valon ja suomalaiset perinteet
Juhannus on kovasti odotettu juhla ja kuuluu vahvasti suomalaisten juhlaperinteisiin. Juhannus on kiistatta vuoden suurimpia juhlapyhiä ja juhannus 2024 vietetään perinteisesti ympäri Suomen erilaisista aktiviteeteista ja hyvästä ruuasta nauttien.
Juhannus on pyhäpäivä
Keskikesän juhla, juhannus, tuo mukanaan valoa ja nautinnollista yhdessä oloa. Juhannus 2024 osuu viikolle 24. Juhannuspäivä on pyhäpäivä ja se on vakiintuneen käytännön mukaan aina lauantai. Virallisesti juhannuspäivä on pyhäpäivä, mutta useille myös juhannus 2024 perjantai on vapaapäivä. Juhannuskiireet näkyvät kaupoissa jo pitkin viikkoa.
Juhannus 2024 voi tarkoittaa perinteistä mökkiviikonloppua, mutta vaihtoehtoja juhannuksen viettoon löytyy monenlaiseen makuun. Etenkin nykyisin juhannuksen viettotavat ovat monipuolistuneet ja mökkijuhannuksen rinnalla kaupungit tarjoavat juhlaan hyvät puitteet.
Juhannusaatto sisältää monia perinteitä
Juhannusaatto on juhannuspäivää edeltävä perjantai. Koska monilla työpaikoilla myös juhannusaatto on vapaapäivä, monet suuntaavat juhannuksen viettoon jo edellisenä päivänä eli torstaina. Useat aloittavat myös vuosittaisen kesälomansa juhannuksesta.
Juhannusaatto tuo monelle mieleen juhannuskokon. Juhannus kokko kasataan ja poltetaan yleensä veden äärellä meri- tai järvimaisemissa. Vaikka juhannuksen juhlaperinteet ovat moninaistuneet, yhdistäviä tekijöitä siinä, mitä juhannusaatto pitää sisällään, löytyy edelleen.
Kaiken kaikkiaan juhannusaatto nivoo yhteen suomalaisen kulttuurin perinteitä.
Juhannusaatto traditioita
- Juhannus kokko
- Juhannus ruoka
- Juhannus sauna (ja järvessä uinti)
- Yhteen kokoontuminen
- Ulkona olo, luonto ja yötön yö
Isommissa kaupungeissa järjestetään monenlaista ohjelmaa ja juhannusviikonlopun voi viettää myös live-musiikin parissa festareilla eri puolilla Suomea.
Juhannus liputus – koska liputetaan?
Yksi juhannuksen kansallisista perinteistä on juhannus liputus. Juhannus liputus voi toisilla sisältää lipun nostoon liittyviä traditioita kuten yhteislaulua. Yötön yö juhannuksena on ainoita liputuksia, kun liputus toteutetaan yötä vasten.
- Huom.! Juhannusliputus korostaa kansallista perinnettä ja se tulee järjestää sallittujen aikarajojen puitteissa.
Juhannus liputus on yksi virallisista liputuksista, mikä tarkoittaa, että valtion virastot ja laitokset ovat velvollisia liputtamaan. Juhannus liputusta koskeva aika on säädetty liputuksia koskevalla säädöksellä (huom. ajassa voidaan jonkun verran joustaa):
- Lipun saa nostaa salkoon juhannusaattona klo 18
- Lippu tulee laskea juhannuspäivänä 21 mennessä
Tutustu myös: Lainojen yhdistäminen
Juhannus ruoka on oodi kotimaisuudelle
Kesä on kotimaisten tuoreherkkujen kulta-aikaa ja juhannus menu rakennetaankin yleensä kauden tuotteiden ympärille. Juhannus ruoka on värikästä ja maistuvaa sisältäen monenlaisia kylmätuotteita, mutta myös grillit käyvät juhannuksena kuumana.
Juhannus ruoka ja juhannus menu valmistetaan usein yhdessä ja ruoan valmistus on juhannuksen ohjelmanumero itsessään.
Juhannus ruoka koostuu yleensä seuraavista:
- Peruna
- Värikkäät vihannekset / Salaatti
- Kala
- Liha, makkara ja muut grillituotteet
Juhannus 2024 ja juhannus menu sisältää perinteisiä elementtejä kuten perunaa, kalaa, lihaa ja salaatteja, juomia unohtamatta. Perusraaka-aineet saavat twistiä uudenlaisista valmistustavoista, kuten paahdetusta perunasalaatista ja mehevistä tuoreyrteistä. Suolaiset juustot ryydittävät myös perinteisiä juhannus ruoka -annoksia.
Milloin on juhannus – juhannus 24
Milloin juhannusta vietetään? Juhannuspäivä on vakiintunut ja sitä vietetään kesäkuun 19. päivän jälkeisenä lauantaina. Aiemmin juhannuspäivä oli kiinteä päivämäärä, jolloin päivä saattoi osua mille tahansa viikonpäivälle.
Se milloin on juhannus vaihtelee siis hieman vuodesta riippuen. Juhannus 24 osuu viikon 24 viikonlopulle. Juhannus päivämäärä tälle viikonlopulle on 21–23.6. eli juhannusaatto on perjantai 21. kesäkuuta ja juhannuspäivä eli virallinen juhlapäivä on 22.6.
Katso myös: Kulutusluotto kilpailutettuna
Miksi juhannusta vietetään ?
Keskikesän juhla tai yötön yö ovat ilmauksia, joita käytetään juhannuksen yhteydessä, sillä ne ovat juuri syy siihen, miksi juhannusta vietetään. Juhannus on keskikesän juhla, jonka alkuperäinen on tarkoitus ollut juhlia kesäpäivänseisausta.
Kesäpäivänseisaus ajoittuu yleensä kesäkuun 20. tai 21. päivän kohdalle. Se on vuoden pisin päivä ja tämän vuoksi juhannus 2024 ajoittuu myös lähelle tätä päivää.
Juhannus on perinteisesti kesän, ilon ja yhteisöllisyyden juhla. Juhannusta vietetään myös lukuisissa muissa maissa kuten:
- Ruotsissa
- Itävallassa
- Kanadassa
Suomessa on perinteisesti liitetty juhannukseen myös monenlaisia taikoja ja ennustuksia. Esimerkiksi puolison tai kumppanin löytämiseen liittyy monenlaisia uskomuksia ja taikoja juhannuksen aikaan.
Vanhoihin suomalaisiin perinteisiin on myös kuulunut monenlaisia uskomuksia yöttömän yön hengistä, jotka heräävät eloon tuona yönä. Myös tulevaa satoa on ennustettu juhannuksena.
Onko juhannus pyhäpäivä?
Juhannuspäivä on virallinen pyhäpäivä, eli juhannusviikolla koko viikonloppu kuluu pyhien merkeissä. Juhannusaatto sen sijaan ei ole pyhäpäiväksi merkitty.
Suurin osa kaupoista sekä päivittäistavarakaupat palvelevat juhannusaattona joko normaalisti tai erityisellä juhannusaikataululla.Tämä on hyvä huomioida, etenkin jos suuntaa pienemmille paikkakunnille juhannuksen viettoon.
Kauppojen aukioloajat juhannus 2024, juhannusaatto
- Osa ruokakaupoista kuten keskeiset marketit ovat avoinna normaalisti.
- Pienemmät ruokakaupat ja pienempien paikkakuntien päivittäistavaraliikkeet sulkevat ovensa iltapäivällä.
- Alkot sulkeutuvat klo 12.
- Postit ovat suljettuna perjantaina.
Juhannus palkka on oiva tapa tienata ekstraa
Juhannuksena monet yökerhot ja kaupungin palvelut palvelevat city-juhannusta viettäviä ja se on monelle, etenkin nuorelle, hyvä tilaisuus tienata ylimääräistä. On myös palveluita, jotka eivät katso pyhiä, kuten laitokset ja esimerkiksi sairaalat, joissa juhannus palkka on korvaus pyhäpäivänä tehdystä työstä.
Juhannuspäivän ollessa virallinen pyhäpäivä, juhannus palkka maksetaan lauantaina pyhäpäivän mukaisesti eli 100 % lisällä.
Juhannusaatto ei ole puolestaan pyhä, mutta monilla työpaikoilla se on virallinen vapaapäivä, josta maksetaan normaalityöajan mukainen palkka, vaikka työtä ei tehtäisikään. Jos työntekijä tekee työpäivän juhannusaattona, juhannus palkka voidaan maksaa aattolisän muodossa, mikä on työehtosopimuksesta riippuen lauantailisän suuruinen korvaus.
Lue lisää aiheesta: Palkka
Usein kysytyt kysymykset
Onko juhannus perjantai vai lauantai?
Vuodesta 1955 lähtien juhannusta on vietetty tietyn määrätyn päivän sijasta kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina. Juhannusaatto on näin aina tätä lauantaita edeltävä perjantai.
Onko juhannus perjantai pyhäpäivä?
Juhannusaatto ei ole virallinen pyhäpäivä, mutta useilla työpaikoilla se on kuitenkin vapaapäivä. Juhannuspäivä puolestaan on virallinen pyhäpäivä sekä Suomen lipun päivän liputuspäivä.