Toteuta asuntokauppa taloudellisesti ja turvallisesti
Asuntokauppaa ohjataan sitä koskevilla säännöksillä. Asuntokauppa ja sitä koskeva laki sisältää säännökset asuntokaupan eri vaiheista ja osapuolten oikeuksista ja velvollisuuksista. Lisäksi myytävän asunnon kuntoa koskee järjestelmä, joka sisältyy asuntokauppaa koskevaan lakiin.
Itse asuntokauppa eli myynti tapahtuu nykyään monella eri tapaa ja se voi sisältää eri vaiheita, riippuen siitä, onko kyseessä ensiasunnon ostaja, kuinka asunnon myyt tai onko kohde erillinen tai taloyhtiössä sijaitseva asunto. Tästä blogista saat tietoa mahdollisuuksista, joita asuntokauppa sisältää.
Asuntokauppa, välittäjän käyttö ja normaali välityspalkkio
Usein asunnon myynnissä käytetään välittäjää, joka osaa ottaa ammattitaitoisesti huomioon kaikki tärkeät seikat, joita asuntokauppa sisältää. Välittäjälle maksetaan korvaus tai palkkio, joka vaihtelee asunnon sijainnista ja välittäjästä riippuen.
Normaali välityspalkkio kattaa yleensä:
- Vertailuanalyysi / hinta-arvio
- Markkinointikulut
- Näyttöjen järjestäminen
- Neuvottelukulut ja kauppakirjan laatiminen
- Asuntokaupan valmistelu ja toteuttaminen
Normaali välityspalkkio on 3–5 % asunnon myyntihinnasta ja se sisältää arvolisäveron. Välityspalkkiosta aiheutuvia kuluja voidaan vähentää asunnon luovutusvoittoa koskevan verotuksen yhteydessä. Normaali välityspalkkio ei siis todellisuudessa ole täysimääräisenä se summa, jonka myyjä asuntokaupan yhteydessä maksaa.
Asuntokauppa ilman välittäjää
Asuntokauppa ilman välittäjää on mahdollinen, mutta tällaisissa tapauksissa on erittäin tärkeää, että kiinteistön haltija on tietoinen, että asuntokauppa sisältää lain vaatimat asiakirjat ja että kaikki muodollisuudet täytetään asianmukaisesti. Tällaista ilman välittäjää tehtyä kauppaa kutsutaan myös yksityiskaupaksi.
Jos asuntokauppa ilman välittäjää mietityttää omista selvityksistä huolimatta, on mahdollista ja suotavaakin olla yhteydessä asuntokauppaan perehtyneeseen lakimieheen tai kiinteistönvälittäjään konsultaatiota varten. Asuntokauppa ilman välittäjää voi kiinteistön hinnasta riippuen tuoda eri suuruisia säästöjä asuntokaupan teossa.
Lue aiheesta: ASP-tili
Asuntokauppa vuosinäkymä
Maailman tilanne ja siihen liittyvä taloudellinen epävarmuus on viime vuosina saanut asuntokaupan jopa pysähtymään, mutta asuntokauppa 2024 on edellisvuosien takautumista hiljalleen tekemässä uutta nousua. Asuntojen hinnat voivat pitkän laskusuhdanteen jälkeen lähteä myös hienoiseen nousuun.
Toisaalta energiakriisin ja sähkön hinnan muutokset ovat saaneet asunnon ostajat entistä tietoisemmaksi asuntojen energiatehokkuuden suhteen. Tästä syystä asuntokauppa ilman energiatodistusta voi olla haastavampi toteuttaa.
Asunnon kuntotarkastus
Asunnon kuntotarkastus tuo esiin myynnissä olevan kohteen teknisen kunnon ja siihen liittyvät mahdolliset viat tai vauriot. Ennen kuin lopullista kauppaa lähdetään tekemään, ostajalla on oikeus tilata kohteeseen kuntotarkastaja.
- Huom.! Asunnon ostoon liittyvä vastatarjous on viisainta tehdä aina kuntotarkastuksen jälkeen.
Asuntokauppa myyjän vastuu astuu voimaan ainoastaan silloin, jos perustavanlaatuisia virheitä tai vikoja asunnossa havaitaan luovutuksen jälkeen, ja niitä ole voitu asianmukaisessa kuntotarkastuksessa havaita.
Asunnon kuntotarkastus sisältää
- Tiedon sähköteknisestä järjestelmästä ja niissä ilmenneistä ongelmista
- Tiedon LVI-järjestelmästä, mahdollisista kosteusvaurioista ja homeesta
- Loppuraportin
Kuntotarkastukseen on tärkeä valita ammattilainen kuten insinööri tai rakennusalan ammattilainen, joka on riippumaton ja puolueeton kiinteistöä kohden, ja jolle asunnon kuntotarkastus on entuudestaan tuttu toimenpide.
Mikäli huomautettavaa tai korjattavaa kiinteistöstä löytyy, ostajalla on oikeus pyytää myyjää tekemään tarvittavia toimenpiteitä ennen kaupan toteutumista tai alennuksia lopulliseen myyntihintaan.
Milloin asuntokauppa maksetaan – kaupanteko voi sisältää eri vaiheita
Asuntokauppa voi sisältää erilaisia vaiheita, kuinka ja milloin asuntokauppa maksetaan. Joskus asuntokauppa tarjous sisältää pienen varausmaksun, jolla myyjä kartoittaa heti alussa potentiaaliset ja vakavissaan olevat ostajat.
Toisissa, kuten uudiskohteissa voidaan vaatia ennakkomaksu, jolla ostaja varmistaa asunnon saannin etukäteen. Molemmat maksut vähennetään varsinaisesta myyntihinnasta.
Milloin asuntokauppa maksetaan, yleisimmät vaiheet:
- Varausmaksu
- Ennakkomaksu (tai ensiasunnon ostaja käsiraha)
- Varsinainen kauppamaksu
- Muut maksut ja kulut
Sopimussakko asuntokauppa tilanteessa astuu voimaan, jos jompikumpi osapuoli vetäytyy sopimusten vastaisesti myyntitilanteesta tai muuten rikkoo sopimusta. Sopimussakko asuntokauppa kirjassa tai ostotarjouksessa selventää yksityiskohtaisesti osapuolten laatiman sopimuksen sakon perusteista.
Asunnon velaton hinta ja ensiasunnon ostaja käsiraha
Asuntokauppa ilmoituksissa esiintyy myyntihinnan lisäksi usein velaton hinta. Velaton hinta saattaa hämmentää, mutta kysymyksessä on yksinkertainen, yleensä kerrostaloasuntoja koskeva hinta, joka sisältää:
- Asunnon myyntihinnan
- Taloyhtiön hallussa olevan asuntoon sidotun lainaosuuden
Velaton hinta kertoo siis asunnon kokonaiskustannukset. Velkaosuuden voi maksaa erissä vastikkeen muodossa, jolloin asunnon ostohetkellä esimerkiksi henkilökohtaista lainaa ei velkaosuuteen ole välttämättä tarpeen ottaa.
- Huom.! Ensiasunnon ostaja käsiraha on yksi asuntokauppaan liittyvä maksuvaihe, joka on rinnastettavissa varausmaksuun.
Ensiasunnon ostaja käsiraha on yleensä muutaman prosentin asunnon myyntihinnasta. On tärkeä, että käsirahaa koskevat tiedot ja säännöt on mainittu itse kauppakirjassa, jotta molemmat osapuolilla on tieto sitä koskevista velvoitteista ja oikeuksista.
Lue aiheesta: Kauppakirja
Sähköinen asuntokauppa
Sähköinen asuntokauppa on tänä päivänä yleinen kaupanteon muoto ja se tarkoittaa asuntokauppaa, joka tapahtuu ja toteutetaan verkossa. Sähköinen asuntokauppa voi olla:
- Kustannustehokasta
- Nopeaa
- Sujuvaa
- Helppoa
Sähköinen asuntokauppa sisältää samat säännöt ja lait kuten kasvokkain käytävässä kaupassakin, ja tässä tulee olla erityisen huolellinen, sekä asuntoa myydessä että ostaessa, että kaikki kaupankäyntiä koskevat vaiheet hoidetaan asianmukaisesti.
Sähköinen asuntokauppa voidaan toteuttaa myös osittain sähköisesti käyttämällä:
- Sähköisiä myyntialustoja
- Sähköinen viestintää
- Sähköistä (kauppakirjan) allekirjoitusta
- Sähköisiä maksukanavia
Erityiset kauppamuodot – DIAS asuntokauppa ja hiljainen asuntokauppa
DIAS asuntokauppa todella mahdollistaa koko kaupan toteutumisen paikkaan sitomatta. DIAS asuntokauppa on sähköinen portaali, jossa koko kaupankäyntiprosessi voidaan toteuttaa digitaalisesti.
DIAS asuntokauppa kattaa alleen:
- Kiinteistönvälittäjät
- Pankit
Hiljainen asuntokauppa on puolestaan kauppaa, joka ei tapahdu julkisia kanavia tai portaaleja käyttäen. Yleensä hiljainen asuntokauppa toteutetaan hyvien verkostojen omaavan välittäjän kautta.
Hiljainen asuntokauppa mahdollistaa:
- Uniikkien kohteiden oston ja myynnin
- Myyjän / ostajan yksityisyyden suojaamisen
- Hyvät sijoitusmahdollisuudet
Lue aiheesta: Omistus- vai vuokra-asunto?
Usein kysytyt kysymykset
Pitääkö asuntokauppa tehdä pankissa?
Asuntokaupat tehdään yleensä ostajan pankissa erikseen sovittuna aikana. Ajan pankkiin varaa joko kiinteistönvälittäjä tai asunnon myyjä.
Voiko talon myydä ilman välittäjää?
Asunnon voi myydä ilman välittäjää, mutta tällöin se vaatii myyjän taholta perehtymistä vaadittaviin asiakirjoihin ja muihin tietoihin, jotta ongelmia ei synny.