Digitaalinen euro vahvistaa euroalueen taloutta

Digitaalinen euro on Euroopan Keskuspankin hallinnoima uusi valuuttamuoto ja sen käyttöönotosta vastaa EKP:n lisäksi kaikkien euromaiden keskuspankit.

 

 

Digitaalinen euro on euroopan tuleva digivaluutta

Vaikka digitaalinen euro on vasta suunnittelu- ja valmisteluvaiheessa, sen kehittäminen antaa viitteitä siitä, että jossain vaiheessa vanhasta käteiseen perustuvasta valuutasta ollaan siirtymässä uuteen digiajan valuuttaan.

Mikäli uuteen järjestelmään siirryttäisiin, digitaalinen euro kattaisi kaikkien euromaiden yritykset ja kansalaiset, sekä euroalueella käytävän kaupankäynnin ja julkishallinnolliset rahasiirrot.

Yksityiselle kansalaiselle siirtymä ei tarkoittaisi välttämättä suurta muutosta nykyiseen, sillä tänä päivänä käteinen ja pankkikortti eivät ole ainoita maksuvälineitä muutenkaan, mutta uudenlainen digilompakko sekä digitaalinen euro mahdollistaisivat vieläkin laajempia digitaalisia rahankäyttömahdollisuuksia.

Digitaalinen lompakko löytyy jo monen taskusta

E-lompakko eli digitaalinen lompakko tarkoittaa maksuvälineenä käyvää sovellusta, joka yleensä ladataan mobiililaitteeseen, josta sitä on helppo ja nopea käyttää. Digilompakko on monelle suosittu maksuväline ja se voi pitää sisällään esimerkiksi:

  • Pankkikortin
  • Luottokortin
  • Kryptovaluutan
  • Lahjakortit

Perinteisten kaupankäyntitilanteiden lisäksi digitaalinen lompakko soveltuu erilaisiin verkossa tapahtuviin maksuihin. Digilompakko käy nykyisin maksuvälineenä useissa verkkokaupoissa ja erilaisissa verkkopalveluissa sekä -alustoilla.

Tulevaisuudessa digitaalinen lompakko ja digitaalinen euro voivat muodostaa vieläkin laajemmat käyttömahdollisuudet ja entistä turvallisemman digimaksujärjestelmän.

EU-maiden siirtyessä digitaalisiin tunnisteisiin, joissa digitaalinen identiteetti ja järjestelmät niiden käyttöön on jo olemassa, digitaalinen euro voidaan lähtökohtaisesti myös ottaa käyttöön turvallisesti ja helposti. Käynnissä on lukuisia hankkeita ja pilotteja, joilla digitaalinen euro ja sen toteutumismahdollisuuksia tutkitaan.

Lue myös aiheesta: Valuuttakurssit

EU digitaalinen lompakko ei olisi pelkästään maksuväline

EU digitaalinen lompakko on kehittämisvaiheessa ja kulkee nimellä EUDI wallet eli Euroopan digitaalinen identiteettilompakko. Toisin sanoen EU digitaalinen lompakko sisältäisi toteutuessaan sekä maksuväline – että identiteetin vahvistamismahdollisuuden.

EU digitaalinen lompakko antaisi toteutuessaan lukuisia etuja, mutta sen käyttöönotto vaatii laajaa testausta ja huolellista suunnittelua, jotta sen toteuttaminen voidaan tehdä onnistuneesti. Tämän vuoksi digitaalinen euro voidaan laskea käyttöön aikaisintaan muutaman vuoden kuluttua.

Sidosryhmät ympäri Eurooppaa ovat mukana digitaalisen euron kehittämisessä ja sitä koskevissa maksuväline mahdollisuuksissa. EU digitaalinen lompakko voi oikein toteutettuna:

  1. Yhtenäistää digitaalisia identiteettikäytäntöjä EU-alueella.
  2. Lisätä tietosuojaa ja turvallisuutta.
  3. Laajentaa digitaalista rahavirtaa yksityiseltä sektorilta julkishallinnon puolelle.
  4. Nopeuttaa rahansiirtoja ja maksuliikennettä EU:n sisällä.

Digitaalinen euro tulossa – tätä se tarkoittaa

Digitaalinen euro on yksi keskeinen alue, johon EKP rahapolitiikka tällä hetkellä keskittyy. Digitaalisen euron katsotaan olennaisesti parantavan EU:n talousmahdollisuuksia ja vakautta, mikäli kaikki tekniset ja lainsäädännölliset seikat saadaan testattua ja tutkittua riittävän hyvin.

Huom.! Digitaalinen euro ei perustu käteisvaluutan kumoamiseen, vaan tarkoituksena on luoda käyttöön moderni maksuväline, digitaalinen valuutta, perinteisten setelien ja kolikkojen rinnalle.

EKP rahapolitiikka on vastuussa euroa valuuttana käyttävistä EU jäsenvaltioista, joita on yhteensä 20. Sen päätehtävä on ylläpitää Euroopan Unionin taloutta sekä löytää keinoja sen kasvattamiseen. EKP rahapolitiikka on toisin sanoen keskittynyt euron vakauttamiseen ja vahvistamiseen.

Koska digieuron halutaan hyödyttävän ja yhtenäistävän euromaita, sen halutaan olevan riippumaton Euroopan ulkopuolisista kaupallisista toimijoista. Digitaalinen euro ja EU-maiden yhteinen digitaalinen rahajärjestelmä voi parhaimmillaan:

  • Ylläpitää hintavakautta
  • Tukea talouskasvua
  • Vakauttaa EU-maiden rahoitusmarkkinoita

Huom.! Digieuron suunnittelussa on mukana myös Suomen Keskuspankki, mutta lopullinen päätös sen liikkeelle laskusta on EKP neuvostolla.

Lainatarjoukset: 10 000 euroa

Millainen digitaalinen euro olisi?

Niin kauan kuin digieuro on vasta suunnitteluasteella, voidaan vain pohtia millainen digitaalinen euro olisi. Kehittäminen on kuitenkin pitkällä, joten suuntaviivoja digitaalisen euron ominaisuuksista voidaan antaa.

Tähän saakka digitaaliset maksukanavat ovat olleet lähinnä yksityisen sektorin hyödynnettävissä. Digitaalinen euro mahdollistaisi seuraavan askeleen. Käytännössä siis, millainen digitaalinen euro olisi?

  1. Samanarvoinen kuin käteiseuro
  2. Käyttö tapahtuisi ilman digitaalista henkilötunnistetta

Digitaalisen euron kehittäminen on pyritty pitämään mahdollisimman avoimena. EKP ja sidosryhmät tekevät digieuroa koskien:

  • Analyyseja
  • Testejä
  • Kokeiluja

Raportteja hankkeista voi lukea verkosta. Kehitysprojekteissa vaihdetaan säännöllisesti myös näkemyksiä yleisön kanssa, jotta digitaalinen euro palvelisi käyttäjiään parhaalla mahdollisella tavalla.

Mihin digitaalista euroa tarvitaan?

Digitalisaation myötä yhteiskunnat ovat siirtyneet yhä enemmän digitaalisille foorumeille ja digitaalisten palveluiden pariin, myös rahankäyttö on siirtynyt enenevissä määrin sovelluksien ja digiteknologian kautta hallittavaksi.

Mutta mihin digitaalista euroa tarvitaan? Alueellisen digivaluutan kehittämiseen on muutama keskeinen syy:

  1. Digivaluuttaan siirtymistä suunnitellaan kansainvälisesti ja keskuspankkien toimesta ympäri maailman, Eurooppa haluaa pysyä kehityksessä mukana.
  2. EU haluaa autonomisen aseman digitaalisilla rahamarkkinoilla. Tällä hetkellä digitaaliset maksupalvelut ovat Euroopan ulkopuolisten yritysten ja tahojen käsissä.
  3. Digitaalinen euro tarkoittaisi digitaalisen valuutan olevan keskuspankin liikkeelle laittamaa, joka tekisi rahankäytöstä ja käsittelystä turvallisempaa.

Miten digitaalinen euro toimisi?

Digitaalinen euro saattaa kuulostaa samalta kuin virtuaalivaluutta. Tämä on kuitenkin harhaanjohtava ajatus, sillä digitaalinen euro ei ole uusi valuutta vaan uusi digitaalinen muoto käteiseurosta.

Pääsääntöisesti digitaalisen euron toivotaan toimivan mahdollisimman samankaltaisesti kuin käteinen raha, lisäksi digitaalisia mahdollisuuksia hyödyntäen. Toisin sanoen digitaalinen euro:

  • Toimisi ilman verkkoyhteyttä eli samoin kuin käteinen (-> yksityisyyden suoja)
  • Ilman ylimääräisiä kustannuksia
  • Toimisi koko euroalueella
  • Reaaliaikaisesti
  • Siirrot yksityishenkilöiden välillä joustavaa

Käytännön toimintojen lisäksi digitaalinen euro toimisi koko euroalueen rahajärjestelmän ankkurina. Valtiontasolla digitaalinen euro ja sen käyttöönotto tapahtuisi pankkien ja postien toimesta. Kaikista tärkein seikka digitaalisen euron toiminnassa olisi kuitenkin sen käytön turvallisuus.

Lue myös: Kuinka paljon maailmassa on rahaa?

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on digitaalinen euro?

Euroalue valmistautuu mahdollisuuteen laskea liikkeeseen digitaalisessa muodossa olevaa rahaa. Tästä euroalueen kansalaisille suunnatusta maksuvälineestä käytetään nimitystä digitaalinen euro.

Mihin digitaalista euroa tarvitaan?

Euroalueella ei ole tällä hetkellä kaikkia maita kattavaa digitaalista maksuvaihtoehtoa. Digitaalinen euro olisi eurooppalainen sähköinen maksutapa, joka hyväksyttäisiin ja olisi käytettävissä kaikissa euroalueen maissa.