Huijauspuheluita ja tekstiviestejä on soitettu nimissämme toukokuussa - huomioi vuorovaikutuksesi ja tarkista yhteydenotot viralliseen asiakaspalveluumme.

Kuinka paljon maailmassa on rahaa?

Hei! Ystäväni ja minä keskustelimme kaikesta taivaan ja maan väliltä ja keksimme mielenkiintoisen kysymyksen. Kuinka paljon rahaa maailmassa on? Ja paljonko Suomessa on rahaa? Kiitoksia vastauksista!

Riku Omalainalta vastaa:

Erittäin mielenkiintoinen kysymys! On mahdotonta laskea tarkasti, kuinka paljon rahaa maailmassa on. Tämä johtuu siitä, ettei kaikkien maiden valuutta- ja rahamääristä ole tarkkaa tietoa.

Todellinen rahamäärä myös vaihtelee kuukausittain, mikä riippuu muun muassa koroista, taloudesta ja maan finanssipolitiikasta.

Useat laskelmat kuitenkin osoittavat, että vuonna 2022 liikkeellä oli noin 82 triljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Triljoona vastaa miljardia miljardia eli 1 000 000 000 000 000 000.

Myös Suomessa on paljon rahaa

Suomen pankin vuoden 2020 tilastojen mukaan suomalaisilla oli pankkitalletuksia 157 miljardia euroa. Kun tähän lasketaan myös kaikki liikkeellä olevat käteisvarat, rahan määräksi Suomessa tulee noin 168 miljardia euroa. Se on keskimäärin noin 30 500 euroa jokaista suomalaista kohti.

Lue lisää, niin kerromme sinulle lisää siitä, kuinka voit mitata, maailmassa olevan rahan määrän!

Miten mitataan kuinka paljon rahaa on olemassa?

Suomessa rahan määrän laskeminen on Suomen tilastokeskuksen tehtävä ja keskuspankin tehtävänä on sopeuttaa tarjontaa vakaan talouden luomiseksi. Tilastokeskus käyttää kolmea mittaa, kun mitataan rahan määrää. Kaikilla mittareilla ilmoitetaan yleisön mahdollisuuksia saada rahaa, ei siis hallituksen mahdollisuuksia saada rahaa.

M0

Mitattu arvo, joka ilmaisee kaikkien liikkeessä olevien seteleiden ja kolikoiden summan. Se tarkoittaa yleisön hallussa olevia seteleitä ja kolikoita sekä muiden pankkien talletuksia keskuspankissa.

Seteleiden ja kolikoiden yhteismäärä vuoden 2020 alussa oli tilastokeskuksen mukaan 11 miljardia euroa.

M1

Mitattu arvo, joka ilmaisee setelien ja kolikoiden sekä pankeissa olevan rahan arvon, kuten palkka- ja säästötileillä olevat varat. Se on siten rahaa, joka voidaan hyvin helposti nostaa ja käyttää muihin tarkoituksiin.

M2

Mitattu arvo, joka ilmaisee M1:tä plus määräaikaisesti sijoitetut varat, esimerkiksi säästötili, jonka määräaika on 1 vuosi.

M3

M2:ta kuvaava mitattu arvo plus esimerkiksi sijoitukset rahamarkkinarahastoihin ja korollisiin arvopapereihin. Tämä on voimassa enintään 2 vuotta.

 

Tarvitseeko sinun lainata rahaa ? Vertaile yksityisiä lainoja maksutta kauttamme, niin löydämme lainanantajan, joka voi tarjota sinulle parhaan koron.

Täytä kulutusluottohakemus - Saat luottopäätöksen heti

Hae kulutusluottoa jopa 60 000 euroa ilman vakuuksia tai takaajia

Kuukausierä n.*
0 €
Haettu lainasumma

20000

           
Laina-aika

15 vuotta

Lähettämällä hakemuksen hyväksyn käyttäjäehdot ja vahvistan lukeneeni tietosuojakäytännöt

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 15 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.