Valuuttakurssit vaikuttavat jokaisen talouteen

Valuuttakurssit ja niiden väliset suhteet elävät jatkuvasti, eikä niitä aina voi ennakoida – ainakaan kovin tarkkaan. Vaikka et suoranaisesti olisi talousasioita seuraava, tai esimerkiksi sijoituksiin satsaava, valuuttakurssit vaikuttavat jokaisen yhteiskunnan ja kansalaisen talouteen.

 

 

Valuuttakurssit seuraavat talouden muuttuji

Valuuttakurssit ovat riippuvaisia kysynnästä ja tarjonnasta. Lisäksi valuuttakurssit ottavat suuntansa esimerkiksi seuraavista:

 • Yleinen korkotaso
 • Valtion velka-aste
 • Talouden kasvunäkymät
 • Inflaatio / deflaatio
 • Poliittinen tilanne

Kaiken kaikkiaan valuuttakurssit ovat avainasemassa maailman talouteen ja kansainväliseen kaupan nähden, ja ne vaikuttavat myös olennaisesti sijoituksiin.

 • Huom.! Euro on heikentynyt hiljalleen dollariin nähden, tällä hetkellä euro dollari kurssi on noin 1 EUR / 1,09 USD.

Luonnollisesti suuret valuutat kuten euro ja dollari ovat merkityksellisessä asemassa, kuinka valuuttakurssit ja niiden suhdanteet elävät. Valuuttakurssit ja osa valuutoista on myös sidottu kelluviin valuuttoihin kuten dollariin.

Deflaatio on inflaation vastakohta ja vaikuttaa heikentävästi talouteen

Inflaatio tunnetaan talouden heikentäjänä ja sitä pidetään etenkin pidemmän aikavälin kannalta vaarallisena valtion talouden ja valuuttakurssin haastajana. Kuitenkin inflaation kääntöpuoli deflaatio on myös erittäin epäedullinen, jopa ongelmallisempi suunta, valuutan sekä koko yhteiskunnan kannalta.

Käytännössä deflaatio alentaa yleistä hintatasoa, mutta kolikon kääntöpuolella valuutan heikkenemisen kannalta on velkojen sekä korkojen osuus. Valuutan sukeltaessa, velkojen takaisimaksu tapahtuu niin sanotusti arvokkaammalla valuutalla, kun valtion talous pyörii vähemmällä rahalla.

 • Huom.! Yksittäiselle kansalaiselle yritysten säästötoimet deflaatio aikana johtavat palkkatasojen pysähtymiseen tai pienenemiseen sekä esimerkiksi irtisanomisiin.

Ruotsin kruunu kurssi, joka on tunnetusti laskenut valuuttamarkkinoilla viimeiset 10 vuotta, on ajanut ruotsalaisen kaupan ahtaalle, mutta myös paikalliset kotitaloudet tilanteeseen, jossa työttömyys on noussut ja kulutus laskenut.

Ulkomaiset sijoittajat ovat myös kadonnet heikentyneiden pörssikurssien myötä. Toisaalta esimerkiksi suomalaisille edullinen ruotsi kruunu kurssi mahdollistaa edulliset ostosmatkat naapurimaahan.

Lue aiheesta: Rahastosijoittaminen

Kelluva valuutta ei ole sidottu yleisiin järjestelmiin

Kelluva valuutta tarkoittaa käytännössä sitä, että valuutan arvo voi vaihdella vapaasti valuuttamarkkinoilla ilman että maan hallitus, keskuspankki tai muut tahot puuttuvat siihen aktiivisesti. Kelluvia valuuttoja ovat esimerkiksi suuret valuutat, kuten:

 • Euro
 • Dollari
 • Jeni

Monet maat käyttävät kelluvaa valuuttaa ja se on yleistynyt kansainvälisen kaupan sekä rahoitusmarkkinoiden kehittyessä. Kelluva valuutta mahdollistaa joustavamman talouden sopeutumisen ulkoisiin muutoksiin, mutta se voi myös aiheuttaa epävakautta, jos markkinat ovat herkkiä äkillisille muutoksille.

Kelluva valuutta määräytyy:

 1. Kysynnän mukaan
 2. Tarjonnan mukaan

Maailman arvokkain valuutta löytyy Kuwaitista (KWD) ja sen on niin sanottu kellumaton valuutta, joka on tällä hetkellä sidottu nimeämättömään valuuttakoriin. Myös maailman toiseksi ja kolmanneksi arvokkain valuutta (BHD, Bahrain ja OMR, Oman) ovat molemmat sidottuja dollarin kurssiin.

Valuuttakurssit ja edullisin valuutanvaihto – tee vaihto säästäen

Käytännössä valuutanvaihto tarkoittaa kahden valuutan välistä vaihtoa, jossa valuutta vaihdetaan toiseen tiettyä valuuttakurssia käyttäen. Valuutanvaihto ja sen tarve voi tapahtua esimerkiksi:

1. Matkustaessa
2. Sijoittaessa
3. Kansainvälisen kaupanteon yhteydessä

Kun haluat minimoida kustannukset ja saada parhaan kurssin, vaihda valuuttaa eri vaihtoehdot huomioiden. Esimerkiksi käteisvaluutan vaihto tai tililtä suoraan vaihtaminen voivat vaikuttaa siihen, missä edullisin valuutanvaihto tapahtuu. Yleisimmät kanavat missä vaihtaa valuuttaa:

Pankit ja rahoituslaitokset

Pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat valuutanvaihtopalveluita asiakkailleen. Pankeissa kivijalkapiste, valuutta automaatti, tai verkkopankki toimii vaihtokanavana.

Valuutanvaihtopisteet

Matkustajat voivat vaihtaa valuuttaa lentokentillä (tiski / valuutta automaatti), rautatieasemilla, valuutanvaihtopisteissä ja hotelleissa. On kuitenkin tärkeää vertailla vaihtopisteiden valuuttakurssit ja tarkistaa mahdolliset palkkiot, sillä ne voivat vaihdella suuresti eri välittäjillä.

Verkkopalvelut

On olemassa useita verkkopalveluita, jotka tarjoavat valuutanvaihtoa. Näihin kuuluvat esimerkiksi valuutanvaihtopalvelut ja online-valuuttamuuntimet. Näillä palveluilla voit tarkistaa valuuttakurssit ja vaihtaa valuuttaa verkossa.

Forex-markkinat

Foreign exchange -markkinat ovat maailmanlaajuiset valuuttakaupan markkinat, joilla käydään kauppaa eri valuutoilla. Näillä markkinoilla valuuttoja ostetaan ja myydään valuuttapareina valuuttakurssien vaihteluiden mukaisesti.

Valuutanvaihto takaisin euroiksi ja käteinen tilille

Matkalta jää toisinaan ulkomaanvaluuttaa Suomeen palatessa. Valuutanvaihto takaisin euroiksi vaihtuu yleensä edullisimmin valuutanvaihtoyrityksessä, jossa olet vaihtanut valuutan Suomessa ennen matkaa, sillä osa valuutanvaihtajista eivät veloita takaisinvaihdosta ylimääräistä palkkiota lainkaan.

Mikäli et halua pitää euroja hallussa, käteinen tilille on nopein tallettaa käyttämällä pankin talletusautomaattia. Käteinen tilille automaatin kautta vaatii pankkikortin, mutta voit tallettaa siten rahaa olipa käteinen seteleinä ja / tai kolikoina, automaatti hyväksyy ja laskee molemmat.

Käteinen tilille, näin se tapahtuu

1. Syötä sirukortti (valitse ” Debit ”, jos käytössä on yhdistelmäkortti)
2. Anna tunnusluku
3. Valitse ”Talletus”
4. Ota kortti
5. Syötä setelit seteliaukkoon ja kolikot kolikkoaukkoon
6. Kolikoita talletettuasi muista tarkistaa kolikkojen palautuskaukalo
7. Ota kuitti ja tarkista tiliotteelta, että rahasi ovat talletettu

Lue aiheesta: Lainan takaisinmaksu

Lähetä rahaa ulkomaille tarpeesi huomioiden

On tärkeää ottaa huomioon, että jokaisella vaihtotavalla on omat kustannukset ja valuuttakurssit. Lisäksi on aina hyvä tarkistaa mahdolliset maakohtaiset palkkiot ja valuuttakurssit ennen lähetystä, jotta saat parhaan mahdollisen vaihtosuhteen.

Usein käteinen raha ja sen vaihto kohdemaassa on edullisin tapa vaihtaa valuuttaa, mutta jos käteinen raha ei ole mahdollista toimittaa esimerkiksi maahan matkustavan läheisen mukana, lähetä rahaa ulkomaille esimerkiksi:

1. Verkkopankin kautta
2. Kansainväliset valuutantoimittajat

Välittäjien, pankkien ja rahalaitosten kautta tapahtuvat lähetykset ovat turvallisia, mutta jos rahalähetyksellä on kiire, välitystavan nopeus on hyvä huomioida. Esimerkiksi nettipankin kautta tehdyt valuuttalähetykset voivat kestää useita päiviä maasta riippuen. Lisäksi on hyvä huomioida:

1. Välittäjien siirtomaksut
2. Välittäjien vaihtokurssit

Lue aiheesta: Sijoitusvakuutus

Usein kysytyt kysymykset

Missä voin vaihtaa valuuttaa?
Valuutanvaihto on mahdollista yleensä suoraan omassa pankissasi. Rahaa voi vaihtaa esimerkiksi suoraan tilisiirron yhteydessä, ja myös jotkin pankkikonttorit tarjoavat mahdollisuuden vaihtaa käteistä rahaa toiseen valuuttaan. Valuutanvaihto tapahtuu pankin oman valuuttakurssin mukaisesti.
Mitä on valuutanvaihto?
Valuuttakurssi tarkoittaa muuntokurssia, jolla haluttua valuuttaa voidaan vaihtaa toiseksi valuutaksi. Valuuttakurssit muuttuvat jatkuvasti kansainvälisillä valuuttamarkkinoilla, joilla käydään kauppaa eri valuutoilla.