Halvat arkiruoat ovat merkittävä säästö arjessa

Ruoka on valtava osa elämäämme. Hyvä ruoka ja syöminen on paitsi suuri nautinto ja tärkeä elinehto, myös huomattava menoerä: Elinkeinoelämän keskusliiton sekä Pellervon taloustutkimuksen mukaan ruoka on kahden viime vuoden aikana kattanut noin 12 prosenttia suomalaisten kotitalouksien kulutusmenoista. Halvat arkiruoat voivat kuitenkin auttaa tekemään selvää säästöä.

 

ruokaostokset kaupan kassalla

 

Halpaa ruokaa yllättävillä ratkaisuilla

Rahan käyttäminen ruokaan on välttämätöntä, mutta tässä arjen osa-alueessa piilee myös paljon mahdollisuuksia säästää suuriakin rahasummia. Mitä on halpa ja hyvä ruoka, ja miten sellaista voi löytää?

Olemme koonneet tähän artikkeliin parhaat vinkkimme, joiden avulla voit löytää halpoja ruokia ja säästää arjessasi tinkimättä ruoan laadusta tai terveellisyydestä.

Hävikkiruoka: Halpa terveellinen ruoka voi olla myös ympäristöteko

Hävikkiruoka on syömäkelpoista ruokaa, joka päätyy roskiin tai biojätteeksi, koska se ei tule syödyksi. Kotitalouksien vuosittaisen ruokahävikin on Luonnonvarakeskuksen toteuttamassa kartoituksessa arvioitu olevan liki 20 kiloa henkilöä kohden, eli yhteensä yli 100 miljoonaa kiloa vuodessa.

Elintarvikkeiden tuotantoketju vaatii paljon rahaa, luonnonvaroja ja työtunteja, ja jos elintarvike päätyy elinkaarensa päätteeksi roskiin, on kaikki tuotantoon käytetyt resurssit heitetty hukkaan.

Hävikkiruoan ostaminen hyödyttää kaikkia

On sekä kaupan että ympäristön etu, mikäli viimeistä käyttöpäivää lähestyvä, halpa ja hyvä ruoka löytää ostajansa helposti ja nopeasti. Viimeisen käyttöpäivän lähestyessä kaupat alentavat tuotteen hintaa usein niin, että se laskee aluksi 30 prosenttia ja myöhemmin jopa 60 prosenttia alkuperäisestä myyntihinnasta. Jotkin myymälät nostavat alennusta lähestyttäessä myymälän sulkemisaikaa.

Mahdollisimman halpaa ruokaa etsivän kannattaakin suunnata ruokaostoksille juuri ennen sulkemisaikaa ja bongailla keltaisia ja punaisia alennuslappuja.

Viisas ympäristöteko

Hävikkiruokaostokset ovat viisas ympäristöteko, ja hävikkiruoan ostaminen on oivallinen tapa säästää ruokaostoksissa. Laputettujen tuotteiden lisäksi halpoja ruokia voi löytää helposti käyttämällä erilaisia sovelluksia ja palveluita, jotka myyvät hävikkiruokaa suoraan kuluttajille.

Elintarvikkeiden elinkaarta ja käyttöaikaa voi pidentää myös huolehtimalla ruoan asianmukaisesta säilytyksestä sekä pakastamalla ruokaa.

Lue aiheesta: Budjetin laatiminen

Meal preppaus: koko viikon eväät töihin helposti ja edullisesti

Edullisen kotiruoan tuominen osaksi arkea voi kuulostaa mahdottomalta tehtävältä, sillä kokkaaminen vie paljon aikaa keskellä kiireistä ja työntäyteistä viikkoa. Viime vuosina trendiksi noussut ”meal preppaus” eli ruokapreppaus voi olla hektisen arjen pelastaja, mikäli koet, ettei sinulla yksinkertaisesti riitä aikaa päivittäiselle hellan ääressä puuhastelulle.

Meal preppaus tarkoittaa sitä, että useamman päivän tai koko viikon ateriat valmistetaan yhdellä kertaa etukäteen. Voit esimerkiksi sunnuntaina tehdä suuren annoksen yhtä tai kahta edullista kotiruokaa, jonka jaat käteviin säilytysastioihin tulevan viikon varalle. Näin saat valmistettua kerralla koko viikon eväät töihin.

  • Helppoa! Säilytysastiat on helppo napata jääkaapista mukaan ja lämmittää.

Edullista arkiruokaa

Mikäli etsit edullista ruokaa arkeesi, meal preppaus olla sopiva lisäys arkirutiineihisi. Hyvin suunniteltu meal preppaus nimittäin säästää paitsi aikaa, myös rahaa. Kun koko viikon ateriat on kerralla suunniteltu, ei myöskään kauppareissuja tarvitse tehdä päivittäin, mikä osaltaan vähentää impulsiivisia heräteostoksia.

Järkevä suunnittelu myös vähentää oman kotitaloutesi ruokahävikkiä. Meal preppaus auttaa sinua valmistamaan itsellesi halpaa ruokaa moneksi päiväksi, ja näin sinulla riittää energiaa läpi koko työviikon.

Halpoja ruokia opiskelijalle

Opintolainalla elävän kannattaa ehdottomasti hyödyntää Kelan ateriatuki ja nauttia tuen mahdollistama, päivittäinen helppo ja halpa ruoka. Yksi opiskelijalounas ei kuitenkaan riitä pitämään opiskelijaa kylläisenä koko päivää. Mistä siis lisää halpoja ruokia opiskelijalle?

On selvää, että ruoanlaitto tulee pitkässä juoksussa valmisruokien syömistä edullisemmaksi. Päivittäisten, kiireessä tehtyjen kauppareissujen sijaan on parasta tehdä ruokaostokset hieman harvemmin ja keskittyä ostamaan halpaa ruokaa, josta voit tehdä suunnitelmiesi mukaisia, edullisia arkiruokia.

Kasvisperäiset tuotteet voivat olla halvempia

Säästäväisen opiskelijan ostoskoriin sopivat hyvin hävikkiruoka sekä alennustuotteet. Eläinperäisten tuotteiden ja erityisesti lihan hintoihin kannattaa kiinnittää huomiota ja miettiä, voisiko tuotteen korvata edullisemmilla ja ekologisemmilla kasviperäisillä elintarvikkeilla.

Mikäli haluat halpaa ruokaa moneksi päiväksi, on järkevää valmistaa kerralla suuri satsi edullista kotiruokaa, ja varastoida sitä jääkaappiin ja pakastimeen tulevien päivien varalle. Tämä vinkki soveltuu erityisesti yksin asuville opiskelijoille, joille voi riittää kerran kokatusta ruuasta syötävää moneksi illaksi.

  • Vinkki! Jos saman ruuan syöminen monena peräkkäisenä päivänä ei kuulosta houkuttelevalta, voivat yksin asuvat opiskelijat myös syödä yhdessä ystäviensä kanssa ja kutsua toisiaan vuoroin syömään!

Lue lisää: Säästäminen – Parhaat säästövinkit arkeen

Halpoja ruokia suurperheille

Säännöllisen syömisen ja monipuolisen ruokavalion tärkeys korostuu entisestään, kun perheeseen kuuluu pieniä lapsia tai kasvavia nuoria. Perheen koon kasvaessa myös elinkustannukset kasvavat. Kun etsitään edullista ruokaa lapsiperheille, kannattaa ateriat suunnitella etukäteen ja ruokaostoksilla tutustua tarjoustuotteisiin sekä paljousalennuksiin, joiden avulla saadaan paljon halpaa ruokaa yhdellä kertaa.

Helppo ja halpa ruoka auttaa säästämään arjessa sekä rahaa että aikaa!

Lapsiperheen edulliset ruoat

Edullista ruokaa lapsiperheille voivat olla esimerkiksi erilaiset keitot, padat ja kiusaukset, sekä ruuat, joiden pohjana käytetään kotimaisia juureksia, vihanneksia ja perunaa. Kauppaostoksilla järkevä kuluttaja tutustuu satokauden tuotteisiin, sillä satokausi määrittelee sen, mitkä elintarvikkeet ovat kulloinkin edullisia ja helposti saatavilla.

Esimerkiksi lokakuussa sesongin halpaa ruokaa ovat puolukka, karpalo ja erilaiset kaalit sekä omenat, päärynät ja satsumat.

Hyödynnä luonnonantimia mahdollisuuksien mukaan

Monet halvat arkiruoat syntyvät kädenkäänteessä omassa keittiössä. Kätevä leipuri säästää ruokaostoksissa leipomalla leivät ja keksit itse. Halpa terveellinen ruoka voi löytyä myös lähimetsästä, ja itse poimituista marjoista voi loihtia esimerkiksi smoothieita ja mehuja. Kasvisliemen voi keitellä ruuanlaitossa yli jääneistä vihannesten osista, ja jäätelöt voi korvata pakastamalla banaaneja.

Halpoja ruokia suurperheille tehtäessä vain taivas on rajana, ja myös perheen pienimmät voi ottaa mukaan hauskaan puuhasteluun keittiössä!

Lähteet

Elinkeinoelämän keskusliitto: https://ek.fi/tutkittua-tietoa/tietoa-suomen-taloudesta/kulutus/
Pellervon taloustutkimus: https://www.ptt.fi/ruuan-hinta-nousi-suhteellinen-osuus-kotitalouksien-kulutusmenoista-ei/
Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 49/2021: https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/547657/luke-luobio_49_2021.pdf

Usein kysytyt kysymykset

Mitä on hyvä ja terveellinen ruoka?

Kun kokoat ateriat lautasmallin mukaan, ruokavaliosi pysyy terveellisenä. Suositellun lautasmallin annoksesta on neljäsosa viljatuotteita tai perunaa, neljäsosa kalaa, kanaa, papuja, linssejä tai lihaa, puolet kasviksia, hedelmiä ja marjoja tuoreena, lämpimänä tai ruuan joukossa.

Mitä ruokaa syödä iltapalaksi?

Jos haluat syödä jotain ennen iltatoimia ja nukkumaan menoa, lautaselle on hyvä valita iltapalavaihtoehtoja, joissa on sopivasti verensokeria tasaavaa proteiinia kuten kalkkunaa, kanaa, kananmunia, pähkinöitä, linssejä, seesamin- ja auringonkukansiemeniä ja manteleita.