Täytä kulutusluottohakemus - Saat luottopäätöksen heti

Hae kulutusluottoa jopa 60 000 euroa ilman vakuuksia tai takaajia

Kuukausierä n.*
0 €
Haettu lainasumma

20000

           
Laina-aika

15 vuotta

Lähettämällä hakemuksen hyväksyn käyttäjäehdot ja vahvistan lukeneeni tietosuojakäytännöt

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 15 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa.. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.

Säästäminen – aloita rahan säästö helposti

Onko rahan säästäminen sinulle haastavaa? Mietitkö millä tavoilla rahaa olisi järkevintä säästää? Tässä informatiivisessa artikkelissa jaamme parhaimmat säästövinkit pahan päivän varalle. Kerromme sinulle muun muassa miten rahan säästäminen pienistä tuloista käytännössä onnistuu ja kerromme minkälaisille säästäjille osakkeet ja rahastosijoittaminen sopivat parhaiten.

 

 

Miten aloittaa säästäminen – säästä rahaa oikealla asenteella

Rahan säästäminen on toisille ihmisille todella helppoa ja toisille erittäin vaikeaa. Monet ihmiset ajattelevat tämän helppouden tai vaikeuden riippuvan ennen kaikkea ihmisen tuloista. Ne ihmiset, jotka tienaavat paljon voivat myös säästää paljon rahaa, eikö niin? Asia harvoin menee tällä tavalla. Tämä johtuu siitä, että yleensä, kun ihmisen tulot nousevat niin myös hänen elintasonsa nousee. Suuremmat tienistit eivät näin ollen välttämättä merkittävästi nosta ihmisen nettotuloja.

Ihmiselle voi siis jäädä saman verran rahaa säästettäväksi, vaikka hän tienaisikin enemmän rahaa. Rahan säästämisen helppous tai vaikeus ei näin aina riipu henkilön tuloista. Siihen kuinka paljon ihminen kykenee säästämään vaikuttaa nimittäin eniten hänen asenteensa.

Pienennä kuluja

Jotta pystyt säästämään rahaa, sinun täytyy useimmiten luopua joistain asioista eli pienentää kulujasi. Ja niin kuin aiemmin jo mainitsin, kulusi vaikuttavat enemmän kykyysi säästää rahaa kuin tulosi. Parin euron kahvi kahvilasta, lounas ravintolasta, tupakka-aski tai jokaisena viikonloppuna hankittu saunakalja kasvattavat pidemmällä aikavälillä kulujasi merkittävästi.

Aloita pienistä muutoksista

Onnistuaksesi säästämisessä sinun ei tarvitse kuitenkaan luopa kaikesta kivasta. Rahaa pystyy nimittäin säästämään helposti tekemättä suurempia uhrauksia. Säästämisessä on kyse siitä, että ihminen pyrkii saamaan enemmän käyttämällä vähemmän rahaa. Totta kai se monesti edellyttää joistakin asioista luopumista ja töiden tekemistä. Moni ihminen on kuitenkin valmis tekemään uhrauksia saavuttaakseen vakaamman taloudellisen tilanteen.

Miten pystyt sitten säästämään rahaa käytännössä? Kysymystä kannattaa tarkkailla näiden kysymysten kautta: mistä säästää, miten säästää rahaa ja minne säästää? Käsittelemme näitä aiheita seuraavissa kappaleissa.

Lue lisää aiheesta: Mikä on taloudellinen puskuri?

Kuinka säästä rahaa – säästövinkkejä aloittavalle säästäjälle

Aiemmassa kappaleessa kerroin kuinka jokainen ihminen voi säästää rahaa helposti arjessa. Joka päivä tehdyt tai säännöllisesti tehdyt ostokset eivät yleensä yksittäisinä tunnu kovin kalliilta. Mutta jos ostat esimerkiksi joka päivä kahvin kahvilasta ja lounaan lounasravintolasta, vuositasolla kulusi nousevat merkittäviksi.

Tarkastellaan esimerkkinä kahvikupillista:

  • Jos ostat joka päivä kahvikupillisen työpaikkasi kahviosta euron hintaan ja teet töitä 20 päivää kuukaudessa, vuodessa käytät rahaa kahviin 10 20 1 €/päivä = 200e. Tämä vastaa euromääräisesti esimerkiksi vuoden salijäsenyyttä. Kumpaan vaihtoehtoon käyttäisit mieluummin rahasi?

Kokeile muuttaa tapojasi

Sinun ei kuitenkaan välttämättä tarvitse luopua kahvista kokonaan säästääksesi rahaa siitä. Voit sen sijaan keittää kahvit esimerkiksi kotona ja ottaa ne mukaan töihisi termarissa. Ajattelemalla luovasti voit helposti säästää rahaa sekä pienistä että suurista menoistasi arkielämässäsi.

Säästövinkit arkeen – säästölaskuri auttaa tekemään arjen säästöjä

Aiemmassa kappaleessa esittämämme kahvikuppi esimerkkimme on kuitenkin vain yksi vaihtoehto monista. Voit lisäksi säästää rahaa esimerkiksi budjetoimalla menojasi, kilpailuttamalla sähkö-, netti- ja puhelinsopimuksesi ja käyttämällä kuponkeja kaupoissa. Jos sinulla on kalliita luottoja tai lainoja, kannattaa myös harkita lainojesi kilpailuttamista Omalainalla. Me Omalainalla tarjoamme nimittäin edullista lainaa monilta luotonantajilta.

Rahan säästäminen kannattaa kuitenkin aloittaa ensiksi selvittämällä mihin rahasi kuluvat jollain tietyllä aikavälillä. Tätä varten kannattaa pitää kaikkien ostoksiesi kuitit tallessa ja laskea sekä kirjata kaikki kulusi ylös. Näin kannattaa toimia, vaikka se vaatiikin hieman vaivannäköä, koska saat tehtyä säästämisestä huomattavasti helpompaa itsellesi toimimalla näin.

Tarkastele kulutustottumuksiasi

Tarkastelemalla kuittejasi voit helposti selvittää mihin rahasi ovat menneet. Saatat huomata esimerkiksi, että olet käyttänyt karkkiostoksiisi turhan paljon rahaa tai, että olet käyttänyt rahaa tarpeettoman kalliisiin merkkivaatteisiin. Kuiteistasi voit helposti nähdä kaikki ne ostokset, joihin olet käyttänyt tarpeettoman paljon rahaa.

Laadi budjetti

Sitten kun olet selvittänyt mihin rahasi ovat kuluneet, kannattaa laatia itselleen budjetti. Budjetin tekeminen tekee suunnitelmassasi pysymisestä helpompaa kuin päivittäisten valintojen tekeminen pelkkien tunteiden perusteella. Budjettiin kannattaa eritellä minkä verran olet valmis käyttämään rahaa kuukausittain esimerkiksi ruokaan, harrastuksiin, vaatteisiin ja viihteeseen.

Apua on tarjolla

Jos et kuitenkaan halua laatia budjettia itse, voit käyttää erilaisia netistä löytyviä säästölaskureita apunasi. Säästölaskurin avulla voit helposti selvittää miten varasi alkavat kertyä, kun alat tekemään viisaampia ostopäätöksiä arkielämässäsi. Säännöllisen säästämisen laskuri myös kertoo sinulle suurimmat menoeräsi ja antaa sinulle säästövinkkejä.

Lue artikkeli: Sijoitusvakuutus – Fiksu ja turvallinen tapa säästää

Säästäminen arjessa – toimi näin ja onnistut

Laihduttajia neuvotaan usein pitämään satunnaisia herkkupäiviä. Herkkupäivien pitämisen ideana on se, että kun ihminen ei kieltäydy kaikista herkuista, niin hän ei ratkea yhtä helposti syömään liikaa herkkuja.

Vastaavanlainen periaate pätee myös säästämisessä: kaikki tai ei mitään -asenne yleensä johtaa huonoihin tuloksiin säästämisessä. Jos ihminen elää liian kurinalaista elämää taloudellisesti, hän voi helposti retkahtaa tekemään kalliita heräteostoksia. Vaikka säästätkin siis rahaa, voit silti silloin tällöin ravintolassa, elokuvateatterissa tai ostaa herkkuja itsellesi. Kaikesta ei kannata luopua pelkän säästämisen takia. Elämä on lyhyt ja siitä tulee nauttia!

Säästäminen ja sijoittaminen

Säästäminen ja sijoittaminen säästötileille on toinen varteenotettava säästämiskeino. Voit säästää säästötilille rahaa tiettyjä tavoitteita varten tai pitää säästötiliäsi puskurina pahan päivän varalle. Helpoin keino aloittaa säästäminen säästötilille on tehdä siitä toistuva maksu säästötilillesi verkkopankissasi.

Rahasi alkavat näin kertymään huomaamattasi säästötilillesi ja ne siirtyvät automaattisesti turvaan joka kuukausi toiselle tilille. Lisäsuojaa säästötilille tuo se, että säästötiliin ei voi liittää korttia tai muita maksupalveluita. Säästötilit eivät kuitenkaan tuota yhtä paljon rahaa kuin esimerkiksi indeksirahastot.

Nämä ovat myös tehokkaita pitkäjänteisiä keinoja jos haluat säästää rahaa lapselle.

ASP-säästäminen – perusta ASP tili ja saa paras talletuskorko

Ensimmäisen asunnon ostajan ASP eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmä tarjoaa verrattain riskittömän ja tuotteliaan keinon säästää rahaa ensiasuntoa varten. Siinä missä useimpien pankkitilien korot ovat tänä päivänä nollilla, ASP säästötili korko voi nousta jopa 5 %:iin. ASP-tilien korot ovat myös verottomia.

Monet pankit maksavat ASP koron seuraavalla tavalla:

  • Koko säästöajalta maksettava 1% korko maksetaan pankkitilillesi vuosittain.
  • ASP-tilin lisäkorko on 2–4%, ja saat sitä tilin avausvuodesta lähtien enintään viiden kalenterivuoden ajan tai siihen asti, kunnes olet hankkinut ensimmäisen asuntosi.

ASP-tilin lisäkorko maksetaan sinulle vasta, kun teet kaupat asunnosta. Lisäkorko ei näin ollen kerrytä korkoa korolle. Se kuitenkin lasketaan jokaiselle talletuserälle aina erikseen. Säästäjä saa lisäkorosta sitä suuremman hyödyn, mitä enemmän hän pystyy tallettamaan ASP-tililleen lisäkorkojakson alettua, sillä ensimmäisten vuosien talletuksille kertyy kaikista pisimpään lisäkorkoa.

Jos esimerkiksi vanhempasi tai muut läheisesi haluavat lahjoittaa sinulle rahaa ensiasuntoasi varten, lahjoitukset kannattaisi ajoittaa juuri lisäkorkojakson alkuvaiheeseen. Näin saat suurimman taloudellisen hyödyn lahjoituksistasi.

Usein kysytyt kysymykset

Miten pienituloinen voi säästää?

Pienituloisen säästäminen voi onnistua budjetoimalla arkea tarkemmin, hankkimalla sivutuloja ja aloittamalla pienistä summista. Pienetkin summat voivat ajan kanssa kasvaa isoiksi.

Kuinka aloittaa säästäminen?

Säästäminen kannattaa aloittaa laskemalla kuukausittaiset tulot ja menot tarkasti. Sen jälkeen on hyvä tarkastella kohteita, mistä on valmis säästämään ja toisaalta valita ne kohteet, joista ei ole valmis säästämään. Rahaa voi säästää tilille, mutta suositeltavaa on kokeilla myös rahastoja tai osakkeita, kun puskurirahasto on kerätty.