Täytä kulutusluottohakemus - Saat luottopäätöksen heti

Hae kulutusluottoa jopa 60 000 euroa ilman vakuuksia tai takaajia

Kuukausierä n.*
0 €
Haettu lainasumma

20000

           
Laina-aika

15 vuotta

Lähettämällä hakemuksen hyväksyn käyttäjäehdot ja vahvistan lukeneeni tietosuojakäytännöt

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 15 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa.. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.

Kevytyrittäjyys on loistava väylä yrittäjyyden polulle

Kevytyrittäjyys on noussut suosituksi yrittämisen muodoksi, eikä ihme. Yhä useampi kerryttää monipuolisesti osaamistaan, jota on helppo hyödyttää myös lisäansioiden tekemiseen. Toisaalta kevytyrittäjyys on oiva väylä muuttaa urasuuntaa vaikka kokonaan. Joustavuutensa ansiosta kevytyrittäjyys onkin varsin toimiva yritysmuoto.

 

 

Miten kevytyrittäjyys toimii?

Kevytyrittäjyys ei ole termi, joka olisi virallisissa lähteissä vahvistettu, vaan se on työmarkkinoiden tarpeeseen syntynyt yrittämisen muoto, jota sille vihkiytyneet yritykset ylläpitävät. Perinteiseen yrittämiseen verraten: kevytyrittäjä ei käytännössä kanna omaa yksityistä yritystunnusta, vaan yrittäminen tapahtuu yritysten kautta, jotka hoitavat kevytyrittäjän maksut ja muut kirjanpidolliset tehtävät.

Ehkäpä juuri yritysmallin muodostumisen vuoksi kevytyrittäjyys herättää toisinaan ihmetystä ja on jopa spekulaatiota, että onko kevytyrittäjä yrittäjä, lainkaan, mutta kyllä, kevytyrittäjä katsotaan yrittäjäksi. Kevytyrittäjä on yleisesti palveluiden tarjoaja, joka laskuttaa palveluistaan asiakasta. Sillä erotuksella, että kaiken yrittämiseen liittyvä byrokraattisen työn hoitaa ulkopuolinen taho, kevytyrittäjän laskutuksiin erikoistunut yritys.

Hyvä yritysidea kannattaa toteuttaa

Jatkuvasti muuttuvassa maailmassa myös uusille yritysideoille on kysyntää ja kevytyrittäjyys on erinomainen väylä uusien ideoiden myymiseen. Yritysmarkkinoilla erityisosaamista arvostetaan ja palveluiden ostaminen yksityisiltä ammatinharjoittajilta on tätä nykyä yhä useamman yrityksen toimintamalli. Teknologian ja sosiaalisen median aikakautena yhä useampi myy palveluitaan itseoppineena, mutta myös perinteisemmillä palvelualoilla toiminta on pirstaloitunut siten, että itsenäinen toiminnanharjoittaminen kannattaa.

Mutta miten kevytyrittäjyys toimii käytännössä? Tässä blogissa käsitellään kevytyrittämiseen liittyviä yleisimpiä kysymyksiä ja sitä, milloin kevytyrittäminen on kannattavaa. Hyppää kyytiin ja selvitä, olisiko kevytyrittäjyys omaan tilanteeseen sopiva yrittämisen muoto.

Katso: Kulutusluotto yrityslainaksi – Nopea hakemus

Kannattaako kevytyrittäjyys ja missä tilanteessa

Etenkin työttömien kohdalla kevytyrittäjäksi ryhtymisen kannattavuus on herättänyt keskustelua. Käytännössä kevytyrittäjän työttömyysturva arvioidaan sen perusteella, katsotaanko kevytyrittäjän olevan pääsääntöinen vai sivutoiminen yrittäjä. Nykyään arviointi tehdään kuitenkin vasta 4 kuukautta kevytyrittäjyyden alkamisesta.

Sivutoimiselle yrittäjälle työttömyysetuutta voidaan maksaa sovitellusti, jos TE-keskus katsoo yrittäjän olevan mahdollinen vastaanottamaan kokopäivätyötä. Sovittelu tapahtuu kuitenkin aina jälkikäteen, kun yrittäjyydestä ansaitut tulot voidaan todentaa. Tämä saattaa sekoittaa hetkellisesti kuukausituloja. Päätoimiseksi määritellyn kevytyrittäjän työttömyysturva sitä vastoin evätään, sillä yrittämisestä koituvan työmäärän katsotaan estävän työn vastaanottamisen.

Kevytyrittäjän palkka voi nopeasti ohittaa työntekijäominaisuudessa työskentelevän vastaavan, joten toisilla aloilla itsenäinen yrittäminen todella kannattaa. Toisaalta, kuten aiemmissa kappaleissa mainittu, kevytyrittäjän palkka toimii osittain indikaattorina sille, kannattaisiko yritysmuoto vaihtaa toiminimeksi mahdollisten verovähennysten ja muiden etujen nimissä. Kannattaako kevytyrittäjyys on siis kysymys, jota on hyvä pohtia seuraavaa yhteenvetoa tarkastellen.

Kevytyrittäjyys hyvät ja huonot puolet

+ Nopea ja yksinkertainen aloittaa
+ Riskitön, sopii hyvin alkuvaiheessa olevan yritysidean kokeilemiseen
+ Joustava, ei kuukausittaisia menoja ellei laskutusta tapahdu
+ Huoleton – ei tarvitse huolehtia verotuksesta tai muista kirjanpitoon liittyvistä asioista

– Rajalliset verovähennykset
– Tulot ansiotuloa -> veroprosentti nousee progressiivisesti kaikkien ansaintatulojen mukaan
– Laskutuspalvelu ottaa työstään oman osuuden
– Toiminnan kasvattaminen ei kannata loputtomasti

Mikä on kevytyrittäjä

Kevytyrittäjyys on vaihtoehtoinen ansaintakeino tavallisen palkkatyön rinnalla ja se on varsinaisen toiminimi- ja osakeyhtiöyrittämisen ohella yksi itsenäisen elinkeinon harjoittamisen muodoista. Suomessa toimii joitain kymmeniä tuhansia kevytyrittäjiä ja se on yhä suositumpi ammatinharjoittamisen keino. Kevytyrittäjä ei ole virallistettu termi, mutta se on eniten käytetty ja nykyisin jo melko vakiintunut termi laskutuspalveluita käyttävälle yritystoiminnan harjoittajalle.

Monipuolinen toimija

Kevytyrittäjä voi toimia monipuolisesti miltei millä tahansa palvelualalla, joten pelkän toiminnan perusteella määritelmä siitä, mikä on kevytyrittäjä, on hieman haastava. Kevytyrittäjä on kuitenkin omaa osaamistaan tai palveluita kauppaava henkilö, joka laskuttaa asiakkaitaan toisen yrityksen kautta.

Kevytyrittäjällä ei ole omaa kirjanpitoa, eikä yrittämiseen tarvittavaa Y-tunnusta vaan asiakkaan laskutus tapahtuu aina laskutusyrityksen Y-tunnuksen kautta. Kasvaneen kevytyrittäjien määrän myötä myös verkossa toimivien laskutuspalveluyritysten määrä on kasvanut viime vuosina reilusti.

Kenelle kevytyrittäjyys sopii – kevytyrittäjän laskutuspalvelut

Pääsääntöisesti kevytyrittäjyys sopii pienimuotoisen tai satunnaisen toiminnan harjoittajalle, tai aloituskanavana varsinaiseen yrittämiseen. Kevytyrittäjyydestä puuttuvat niin sanotut riskit, kuten mahdollinen lainan haku ja yritysvelka, joten sen kautta on suhteellisen helppo lähteä kokeilemaan oman palveluosaamisen tai -ammatin harjoittamista itsenäisesti.

Laskutuspalvelun valinta

Laskutuspalveluun rekisteröinti vie vain hetken ja verokortin saamisen myötä laskutuspalvelua tarjoavan yrityksen palvelut on käyttäjälleen avoinna. Käytännössä kevytyrittäjän laskutusyritys hoitaa kaiken, verottajan kanssa asioinnista ja ansion päätymisestä työntekijälle eli kevytyrittäjälle. Kevytyrittäjä laskutus tapahtuu kuitenkin aina yrittäjän kautta asiakkaalle.

  • Huom! Laskutusyritykset perivät muutaman prosentin laskutettavasta osuudesta riippuen siitä, sisältääkö maksu esimerkiksi lakineuvontaa tai muita lisäpalveluita.

Kevytyrittäjä laskutus yrityksen kautta on siis verrattain edullinen palvelu. Toisilla yrityksillä on käytössä minimiveloitus, eli jos laskutettava tulo jää liian pieneksi, siitä veloitetaan ennalta ilmoitettu euromääräinen vähimmäiskorvaus. Ja jos tarkoituksenasi on työskennellä kokonaan tai osittain ulkomaisille yrityksille, kevytyrittäjä laskutus ulkomaille on syytä selvittää etukäteen.

Osa yrityksistä mahdollistaa kevytyrittäjän laskutuksen ulkomaille, osa ei, joten yrityksen valinta kannattaa tehdä harkiten.

Lue lisää: Mitä on pääoma ja mihin sitä käytetään?

Kevytyrittäjä verotus

Kevytyrittäjä verotus toimii aivan kuten palkallisellakin: työstä maksetaan ennakkopidätysvero. Kevytyrittäjän verotus ei tältä osin siis poikkea peruspalkansaajan verovelvoitteista.

Jos kevytyrittäjä tarjoaa palvelujaan sivutoimisesti, hänen tulee muistaa ottaa verotuksessa huomioon kokonaisansiot eli myös palkkatyöstä kertyvät ansiot, ja asettaa veroprosentti molemmat huomioiden.

Arvonlisäverovelvollisuus

Kevytyrittäjän kautta veloitettavat palvelut velvoittavat arvolisäveron maksamiseen. Käytännössä tämä menee siten, että laskutettava yritys, joka ostaa kevytyrittäjältä palvelua, maksaa palvelusta alv-lisän, jonka kevytyrittäjän laskutuspalvelu huolehtii edelleen verottajalle. Toisin sanoen, ennen kuin palkkasi päätyy omalle tilillesi, tämä alv on siitä vähennetty.

Toisin kuin omaa Y-tunnusta kantavalla toiminimiyrittäjällä, kevytyrittäjä alv vähennys ei sisällä verotukseen liittyvää alarajahuojennusta. Alarajahuojennus tarkoittaa käytännössä sitä, että mikäli liikevaihto pysyy 15000 alapuolella, yrittäjä saa kaikki verovuoden aikana verottajalle maksetut alv:t vähennyksinä takaisin. 15000 ylittävästä liikevaihdosta kevytyrittäjä ei myöskään voi hakea osittaista verovähennystä.

Kevytyrittäjyyskulut voi kuitenkin osittain vähentää yrittäjän omassa verotuksessa. Esimerkiksi seuraavat kevytyrittäjyys kulut kuuluvat vähennyksen piiriin:

  • Työn harjoittamiseen tarvittavia välinehankintoja (harkinnanvarainen)
  • Satunnaisia työmatkakuluja (Ei päivittäiskuluja)
  • YEL-vakuutus (Vakuutus on aiheellinen vain jos ehdot täyttyvät.)

Kevytyrittäjä vai toiminimi

Yritystoiminnan aloittamista miettivät pohtivat yleensä kumpi on sopivampi väylä lähteä kokeilemaan palveluiden tarjoamista, kevytyrittäjä vai toiminimi. Kuten kaikilla ansaintamalleilla, kevytyrittäjyys hyvät ja huonot puolet ovat moninaiset.

Yleisesti kevytyrittäjää koskeva byrokratia ja velvoitteet ovat verrattain kevyemmät kuin toiminimellä tai osakeyhtiön puitteissa työskentelevän yrittäjän, tästä syytä moni lähtee liikkeelle kevytyrittäjyyden kautta. Toisaalta toiminimi antaa enemmän mahdollisuuksia ja mahdollistaa pienemmät yrittäjäkulut mikäli ansiot kohoavat tarpeeksi kattaviksi.

Lue lisää aiheesta: Velkakirja

Reilusti liikkumavaraa

Kevytyrittäjänä kuluja ei kerry, mikäli tienestejäkään ei synny. Eli rekisteröidyttyäsi (ilmaiseksi) laskutuspalvelun käyttäjäksi sinulta ei veloiteta mitään ennen kuin teet ensimmäisen laskutuksen. Ensimmäisen laskutusten jälkeen et myöskään maksa kuukausilta, jolloin et palvelua tarvitse. Tämä antaa reilusti liikkumavaraa yrittämisen intensiteettiin: voit työskennellä juuri silloin ja niin paljon kuin koet tarpeelliseksi.

Joillain toimialoilla on yrityksiä, jotka ei välttämättä hyväksy kevytyrittäjänä laskuttamista. Toisaalta kevytyrittäjyys ei helposti sovellu muuhun kuin palveluista laskuttamiseen, joten tavaranmyynnille ja tiettyjen palveluiden kauppaamiseen toiminimi voi olla ainoa vaihtoehto.

Kevytyrittäjä ei voi myöskään saada starttirahaa yrityksen aloittamiseen, siihen vaaditaan aina toiminimi. Kevytyrittäjän ja toiminimiyrittämisen suurin ero liittyy kuitenkin verotukseen. Etenkin pidemmällä tähtäimellä ja suurilla ansioilla toiminimellä yrittäminen on edullisempi vaihtoehto.

Usein kysytyt kysymykset

Paljonko kevytyrittäjänä saa ansaita?

Suurin osa laskutuspalveluista maksaa kevytyrittäjille rahan palkkana. Jos kyse on työkorvauksen maksamisesta, tulee sinun ilmoittautua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin kun vuosittainen 15 000 euron liikevaihto ylittyy. Käytännössä kevytyrittäjästä tulee tällöin omalla y-tunnuksella varustettu yrittäjä.

Mitä maksuja kevytyrittäjän pitää maksaa?

Kevytyrittäjän palkasta pidätetään verokortin mukainen ennakonpidätys, työnantajamaksut, tarvittaessa YEL-maksu sekä laskutuspalvelun oma palkkio-osuus. Kevytyrittäjä laskuttaa asiakkaitaan valitun laskutuspalvelun kautta, josta hän voi myös nostaa itselleen palkkaa.