Mitä on pääoma?

Sekä verotuksessa että liikeasioissa näen usein käsiteltävän pääomaa. Mutta mitä pääoma oikein on? Yksi käsite näyttää voivan sisältää useita eri asioita?

Riku Omalainalta vastaa:

Pääoma on resursseja, jotka yksityishenkilöllä tai yrityksellä on käytettävissään. Olet aivan oikeassa siinä, että pääoma voi olla useita eri asioita – resurssi voi olla esimerkiksi rahaa, koneita tai kiinteistöä – jota kutsutaan reaalipääomaksi tai rahoituspääomaksi. Mutta se voi myös olla korkea osaaminen tietyllä alueella, jota kutsutaan inhimilliseksi pääomaksi.

Yleisesti voidaan sanoa, että pääomatyyppejä on neljä:

Todellinen pääoma

Fyysiset asiat, kuten koneet, kiinteistöt ja kalusteet.

Rahoituspääoma

Rahat käteisenä tai pankkitilille. Rahoituspääoman sisällä käytetään useita käsitteitä, jotka on selitetty tarkemmin artikkelin alapuolella otsikon “Eri käsitteet rahoituspääomassa” alla.

Inhimillinen pääoma

Tieto ja taidot, jotka työntekijöillä on yrityksessä. Palvelualan inhimillinen pääoma on yrityksen kasvun ja kilpailuedun kannalta ehdottoman tärkeää.

Aineeton pääoma

Resurssit, jotka eivät ole fyysisiä. Näitä voivat olla esimerkiksi patentit, digitaaliset varat, rojaltit ja tavaramerkit.

 

Rahoituspääoman sisällä on myös useita erilaisia ​​käsitteitä – lue, jos haluat tietää niistä lisää!

Eri käsitteet rahoituspääoman sisällä

Riippumatta siitä, onko kyseessä pääoma yksityishenkilöille tai yrityksille, on olemassa useita erilaisia ​​käsitteitä ja tunnuslukuja. Niitä käytetään kuvaamaan, mitkä resurssit ovat mukana ja miten ne vaikuttavat talouteen.

Oma pääoma

Oma pääoma on rahaa, jonka yrityksen omistajat ovat sijoittaneet yritykseen. Esimerkiksi julkisen osakeyhtiön osakepääoman vähimmäismäärä on 80 000 euroa. Lisäksi monet pienyritysten omistajat päättävät lisätä omaa pääomaa yrityksen perustamisen yhteydessä, jotta tällä on varaa investointeihin ja materiaalihankintoihin.

Vapaa oma pääoma

Oma pääoma jaetaan vapaaseen omaan pääomaan ja sidottuun omaan pääomaan. Vapaa tarkoittaa, että yrittäjä voi käyttää summan mihin tahansa tarkoitukseen. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi osakeosinkoon, mutta se voidaan yhtä helposti sijoittaa uudelleen. Sitoutuneella pääomalla on sen sijaan rajoitettu käyttöalue ja se voi koostua esimerkiksi osakepääomasta ja arvonkorotusrahastosta.

Pääomatulot

Tuotot, jotka eivät ole peräisin liiketoiminnasta tai suoritetuista palveluista, luokitellaan pääomatuloiksi. Termi liittyy pääasiassa korkotuloihin, arvopapereiden myyntiin ja osakeosingoihin. Mutta se koskee myös yksityisen omaisuuden vuokrausta. Pääsääntöisesti myyjä maksaa vuonna myyntivoitosta 30 % veroa 30 000 euroon asti. Veroprosentti on 34 % 30 000 euroa ylittävältä osalta (2021)

Pääoman ylijäämä ja alijäämä

Pääomatulojen tapauksessa voi syntyä alijäämiä tai ylijäämiä.

Ylijäämä

Ylijäämä tarkoittaa, että kuluvan tulovuoden aikana on syntynyt voittoa. Ylijäämästä on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta maksettava myyntivoittoveroa 30-34%.

Alijäämä

Alijäämä tarkoittaa, että kuluvan tulovuoden aikana on syntynyt tappiota. Alijäämää voidaan hyvittää verotuksessa. Alijäämähyvitys on vähennys, jonka Verohallinto tekee automaattisesti ansiotulojen verosta, jos olet siihen oikeutettu.

Säästetty pääoma

Säästetty pääoma ei ole taloudellinen käsite. Yleensä se tarkoittaa kuitenkin sitä, kuinka paljon henkilö tai yritys on säästänyt esimerkiksi säästötilille, osakkeille tai varoille. Suurella pääomasäästöllä yritys selviytyy helpommin ennakoimattomista kuluista ja hallitsee juoksevia kustannuksia.

Kokonaispääoma

Yhtiön kokonaispääoma on yhtiön velkojen ja oman pääoman summa. Taseessa kokonaispääoman tulee aina olla yhtä suuri kuin yhtiön varat. Käsitteitä käytetään muun muassa erilaisten taloudellisten tunnuslukujen laskemiseen.

Sidottu pääoma

Sitoutunut pääoma lasketaan vähentämällä yhtiön taseesta yhtiön korottomat velat. Kyseessä on siis pääoma, jonka yritys lainaa omistajaltaan tai ulkoiselta lainanantajalta, kuten pankilta.

Täytä kulutusluottohakemus - Saat luottopäätöksen heti

Hae kulutusluottoa jopa 60 000 euroa ilman vakuuksia tai takaajia

Kuukausierä n.*
0 €
Haettu lainasumma

20000

           
Laina-aika

15 vuotta

Lähettämällä hakemuksen hyväksyn käyttäjäehdot ja vahvistan lukeneeni tietosuojakäytännöt

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 15 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.