Luottokelpoisuus - Nämä 5 asiaa vaikuttavat siihen saatko lainaa

Vaikuttaako luottokelpoisuutesi lainan hakuun? Lue tästä 5 syytä siihen, miksi et välttämättä saa pankilta lainaa, ja miten voit korjata asian.

Miksi en saa lainaa? - Näin luottokelpoisuus vaikuttaa

Onko luottokelpoisuutesi tarpeeksi hyvä? Oletko yrittänyt hakea pankilta lainaa mutta sitä ei ole myönnetty? Pankeilla on aina velvollisuus selvittää hakijan luottokelpoisuus ennen lainan myöntämistä. Jos luottokelpoisuus ei ole tarpeeksi hyvä, ei pankki voi myöntää hakijalle lainaa. Tällä yritetään estää ihmisten ylivelkaantumista, ja edistää parempaa taloutta.

Miten luottokelpoisuus sitten arvioidaan? Arviointi koostuu monesta eri tekijästä, joista tärkein on hakijan tulojen ja menojen suhde. Pankit tarkistavat aina hakijan luottokelpoisuuden kun he vastaanottavat lainahakemuksen. On olemassa useita eri tapoja tarkistaa luottokelpoisuus, mutta näitä kaikkia määrittää Euroopan pankkiviranomainen EBA. Suomessa luottokelpoisuuden tarkistusta valvoo Finanssivalvonta.


Tärkeimmät tekijät luottokelpoisuuden selvittämisessä ovat

  • Tulojen selvitys. Onko hakijalla tarpeeksi suuret ja säännölliset tulot. 
  • Tietojen oikeellisuus. Ovatko hakijan tiedot oikeita. Tätä voidaan tarkistaa esimerkiksi liitteiden avulla.
  • Kyky suoriutua takaisinmaksusta. Pystyykö hakija lyhentämään lainaa?


Nämä 5 asiaa vaikuttavat luottokelpoisuuteen

Luottokelpoisuuteen vaikuttavat useat eri asiat. Nämä 5 asiaa vaikuttavat usein siihen saatko lainaa, ja onko luottokelpoisuutesi tarpeeksi hyvä.

  1. Tulojen ja menojen suhde. Jos menot ovat suuremmat kuin tulot, vaikuttaa tämä negatiivisesti luottokelpoisuuteen. Tämä on yksi tärkeimmistä asioista joita pankit tarkistavat.
  2. Maksuhäiriömerkinnät. Merkinnät luottotiedoissa huonontavat luottokelpoisuutta ja hankaloittavat lainan saantia. 
  3. Työsuhteen määräaikaisuus. Vakituisempi työsuhde on pankin silmissä aina parempi kuin määräaikainen. 
  4. Ylivelkaantuminen. Jos sinulla on jo ennestään useita eri korkeakorkoisia lainoja tai useita luottokortteja jotka on käytetty tappiin asti, ei luottokelpoisuutesi ole yhtä hyvä. 
  5. Maksat laskut myöhässä. Myöhään maksetut laskut huonontavat myös luottokelpoisuutta. 


Miten saan lainaa? - Näin voit vaikuttaa luottokelpoisuuteesi

Tärkeintä on huolehtia omasta taloudesta, vaikka tulojen kanssa tekisikin tiukkaa. Menojen ei koskaan pitäisi ylittää tulojen määrää. Jos tulosi yhtäkkiä tippuvat esimerkiksi lomautuksen takia, kannattaa myös menoja leikata ellei sinulla ole toista tulonlähdettä.

Yksi helpoimmista tavoista huolehtia omasta taloudesta, on yhdistää kaikki pienet ja korkeakorkoiset lainat yhdeksi, matalakorkoisemmaksi lainaksi. Älä ota useita pieniä lainoja, vaan yhdistä aikaisemmat lainasi yhteen ja säästä sekä lainojen kuukausilyhennyksissä, että lainanhoitokuluissa. Muista myös maksaa laskut ajoissa, jotta tämä ei vaikuta negatiivisesti luottokelpoisuuteesi. Jos et pysty maksamaan laskua eräpäivään mennessä, muista olla yhteydessä maksun saajaan.


OmaLaina auttaa säästämään arjessa

OmaLainan tavoite on auttaa ihmisiä tekemään parempia taloudellisia päätöksiä. Kilpailutamme puolestasi yli 30 pankkia ja luotonantajaa, vain yhdellä hakemuksella. Voit kilpailuttaa kauttamme lainaa 100 - 60 000 euroa, oman tarpeesi mukaan, 1-20 vuoden laina-ajalla. 

Autamme sinua lainojen yhdistämisessä, yksittäisen lainan uudelleenrahoittamisessa, sekä sopivan lainan löytämisessä mihin tahansa tarvitsemaasi rahantarpeeseen. Muista aina kilpailuttaa lainasi, etkä päädy maksamaan liikaa!

- 2020-04-09 12:20:47

Aloita lainavertailu tästä

Kilpailutamme puolestasi jopa 30 pankkia ja rahoituslaitosta

157€
Hyväksyn Omalaina.fin käyttöehdot ja OmaLaina.fi saa olla minuun yhteydessä koskien lainatarjouksia.
Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainasummalle 10000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 0€ ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin 11 623€, eli 193,71 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19% - 20% ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 - 150€. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100€ - 60000€.