Milloin talvirenkaat? Vastaukset yleisimpiin kysymyksiin

Uudet talvirenkaat ovat iso kustannus, mutta lisäävät merkittävästi turvallisuutta - Näin rahoitat uusien renkaiden hankinnan jo tänään.

Suomessa ja muilla pohjoisilla alueilla talvirenkaiden vaihto on jokavuotinen loppusyksyn rituaali, johon liittyy paljon epävarmuutta ja kysymyksiä. Yhä lämpimämpien talvien ja suurten vuosittaisten vaihtelujen vuoksi Suomessa haluttiin siirtyä joustavampaan lakiin, joka parantaisi tiestön kuntoa pitkällä aikavälillä. Talvirenkaiden käyttöaikaa koskevat säännöt muuttuivat 1. kesäkuuta 2020, joten monella on epävarmuutta milloin talvirenkaat voi vaihtaa.

Nykyinen laki vaatii talvirenkaiden käyttöä 1.11. ja 31.3. välisenä aikana, sään sitä edellyttäessä. Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että uusi laki sallii talvirenkaiden käytön muulloinkin kuin edellä mainittuna aikana, kelin niin vaatiessa. Talvirenkaat voivat olla nastalliset tai nastattomat.

Nastattomia talvirenkaita kutsutaan kitkarenkaiksi. Kitkarenkaiden pito-ominaisuudet ovat hyvät lumisilla teillä ja normaaleissa talviolosuhteissa. Jäisellä tiellä nastarenkaiden pitävyys on parempi, mutta ne kuluttavat tiestöä voimakkaasti, mistä johtuen myös lainsäädäntöä on muutettu. Lisäksi nastat irrottavat tienpinnasta pienhiukkasia, mikä aiheuttaa monille terveyshaittoja erityisesti keväisin. Kitkarenkaan heikkoutena voidaan pitää pitoa märällä jäällä, mutta muissa olosuhteissa modernin kitkan ja nastan ominaisuudet ovat varsin lähellä toisiaan.

OmaLainan avulla haet nopean kulutusluoton helposti ja varmasti kilpailutetulla hinnalla. Haluamasi lainasumma kilpailutetaan kymmenien lainantarjoajien kesken, joten maksimoit mahdollisuutesi löytää markkinoiden edullisimmat lainat. Vakuudettomat lainamme maksetaan ulos nopeasti, joten parhaassa tapauksessa pääset rengasostoksille jo saman päivän aikana!

Uusien renkaiden hankinta

Käytön myötä kuluneet renkaat on syytä vaihtaa uusiin jo selvästi ennen lain asettamaa vähimmäisrajaa. Hyvien, kulutuspinnaltaan riittävien renkaiden merkitys kasvaa haastavissa olosuhteissa, kuten sadekeleillä ja lumisella tai jäisellä tiellä ajettaessa. Auton renkaan ja tienpinnan välinen kosketuspinta on vain noin kämmenen kokoinen ja koko ajoneuvon hallinta on tästä riippuvainen. Vaadittuna aikana talvirenkaan kulutuspinnan urien syvyyden tulee olla vähintään 3 mm, mutta tämä on vain lain edellyttämä vähimmäisvaatimus. Todellisuudessa loskaisella tai lumisella kelillä turvallinen ajaminen edellyttää talvirenkailta vähintään 5 mm syvyistä kulutuspintaa ja olosuhteet huomioivaa ajonopeutta. Tärkeitä turvallisuustekijöitä ovat myös oikea rengaspaine, nastojen hyvä kunto ja renkaiden ikä.

Uusissa renkaissa tulee olla EU:n energiatehokkuusmerkintä, jossa ilmoitetaan turvallisuuteen vaikuttava märkäpito, renkaiden aiheuttama melu, sekä jää- ja lumipito. Jää- ja lumipitomerkintä lisätään kaikkiin pohjoisiin olosuhteisiin suunnattuihin nastattomiin talvirenkaisiin, eli uusi asetus ei koske nastarenkaita.

Useimmat autolehdet julkaisevat syksyisin rengastestejä, jotka ovat hyvä tietolähde asiasta kiinnostuneille. Jos olet epävarma autoosi sopivista renkaista, suosittelemme asiointia alan liikkeissä, jossa ostopäätös voidaan tehdä ammattilaisten asiantuntemuksella.

Talvirenkaiden käyttö Suomessa:

  • Talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää, marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana.
  • Kaikkien renkaiden kulutuspinnan pääurien syvyys on oltava vähintään 3,0 mm.
  • Kuluneet renkaat lisäävät vesiliirron vaaraa.
  • Kitkarenkaiden käyttöä ei rajoiteta, mutta niitä ei suositella kesäkäyttöön.
  • Kelien vaatiessa nastarenkaita saa käyttää muinakin aikoina.
- 2022-10-26 17:10:48

Aloita lainavertailu tästä

Kilpailutamme puolestasi jopa 30 pankkia ja rahoituslaitosta

157€
Hyväksyn Omalaina.fin käyttöehdot ja OmaLaina.fi saa olla minuun yhteydessä koskien lainatarjouksia.
Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainasummalle 10000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 0€ ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin 11 623€, eli 193,71 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19% - 20% ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 - 150€. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100€ - 60000€.