Mikä on euribor ja mitä sinun tulee siitä tietää?

Euribor, joka on lyhenne sanoista Euro Interbank Offered Rate, on päivittäin julkaistava, euromaiden yhteinen viitekorko. Sillä on vaikutusta kaikkeen aina säästötileistä asuntolainojen korkoihin.

Euribor on ollut uutisissa ja kahvipöytäkeskusteluissa vahvasti viime kuukausina. Vaikka aihe ei olisikaan sinulle vielä tuttu, tästä artikkelista saat hyvän käsityksen siitä, mikä euribor-korko käytännössä on ja miksi se on tärkeä henkilökohtaiselle taloudellesi.

Miksi euribor korko on niin tärkeä?

Euriborista puhuttaessa mieleesi saattaa tulla lähinnä pankkimaailmassa käytettävä jargon. Sinun on kuitenkin syytä tietää, että euribor korko on euroalueen viitekorko, joka ilmaisee hinnan, jolla suuret pankit antavat lainaa toisilleen. Ja sillä on suoraa vaikutusta myös sinun talouteesi, etenkin lainoihin ja luottoihin.

Euriboriin vaikuttavat maailman talousnäkymät sekä yleinen korkokehitys. Näin ollen, mikäli pankin ottaman lainan korko nousee, nousevat mm. kuluttajilta perittävät korot kattamaan kertyneet koronnousun vaikutukset.

Euribor ja talouden trendit

Inflaatio kiihtyy Euroopassa tällä hetkellä ja puhetta on jopa mahdollisesta taantumasta. Tämän seurauksena euribor-korko on myös jyrkässä nousussa ja kuluttajien ottamat lainat kallistuvat. On todennäköistä, että talouden kasvu hidastuu laajemminkin. Ei kuitenkaan pidä unohtaa, että euriborin nousussa on jotain positiivistakin. On nimittäin mahdollista, että talletustilien korot nousevat ja sen myötä säästöjen tuotto kasvaa. 

Ohessa vertaamme euribor-korkoja viikon ajalta. Koroista näkee selvästi ylöspäin suuntautuvan trendin.

  • Euribor 3 kk 17.1.2023 2,335 24.1.2023 2,501
  • Euribor 6 kk 17.1.2023 2,878  24.1.2023 2,922
  • Euribor 12 kk 17.1.2023 3,339 24.1.2023 3,353

Miten korkojen muutokset vaikuttavat henkilökohtaiseen talouteesi?

Erilaisilla maailman tapahtumilla on monia seurauksia, muun muassa taloudellisia seurauksia. Tarkastellaan hetki korkojen nousua. Suoraa seurausta korkojen noususta voivat olla:

Kalliimmat lainat: Korkeat ja noususuuntaiset korot aikaansaavat kalliimpia lainoja. Maksat siis samasta rahasummasta enemmän korkoa, kuin aiemmin. 

Uusien työpaikkojen väheneminen: Vaikka koronnostoilla pyritään vakauttamaan taloutta, ne johtavat usein myös talouden kasvun hidastumiseen. Jos talous ei kasva, ja luoton saanti vaikeutuu, se voi johtaa siihen, että uusia työpaikkoja ei synny ja työttömyys kasvaa.

Säästäminen lisääntyy: Edellä mainitut seikat johtavat yleensä siihen, että kuluttajat tiukentavat kukkaron nyörejä. Kun maailman taloudellinen tilanne aiheuttaa epävarmuutta, haluat luonnollisesti säästää ja miettiä tarkkaan, mihin rahaa käytät. 

Entäpä sitten, jos sinulla on tarvetta vaikkapa uudelle autolle tai muulle suuremmalle hankinnalle, mutta säästöjä ei ole tarpeeksi? Onko kohtuuhintaisen lainan saanti mahdotonta tämän hetkisessä maailmantalouden tilanteessa? Onneksi ei. Vaikka sopivan lainan löytäminen saattaakin viedä aikaa, ei se kuitenkaan ole mahdoton tehtävä.

Kätevimmin se onnistuu lainavertailun avulla. Lainavertailun avulla pystyt vertaamaan useiden eri pankkien tarjoamia lainoja yhdellä hakemuksella. Parasta on tietenkin se, että verkon kautta tehty lainavertailu on ilmaista. 

On ihan selvää, että korkojen merkitys yksityisessä kotitaloudessa on ilmeistä. Tästä syystä onkin tärkeää seurata talouden trendejä ja markkinamuutoksia, sekä pysyä näistä ajan tasalla, jotta voit tehdä parempia päätöksiä juuri sinun talouttasi koskien.- 2023-02-02 10:57:54

Aloita lainavertailu tästä

Kilpailutamme puolestasi jopa 30 pankkia ja rahoituslaitosta

157€
Hyväksyn Omalaina.fin käyttöehdot ja OmaLaina.fi saa olla minuun yhteydessä koskien lainatarjouksia.
Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainasummalle 10000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 0€ ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin 11 623€, eli 193,71 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19% - 20% ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 - 150€. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100€ - 60000€.