Hyödynnä ilmaiset talvi aktiviteetit ja säästä

Vuoden taittuessa kohti loppuaan, moni miettii, mitä tehdä talvella. Taloudellisesti tiukkoina aikoina etenkin ilmaiset talvi aktiviteetit kiinnostaa yhä useampia. Onneksi talvi tarjoaa useita viihdyttäviä vaihtoehtoja niin kaupungeissa kuin niiden ulkopuolellakin.

Vuodenaikana talvi tarjoaa yksittäistä tekemistä mutta myös erilaiset talviharrastukset piristää pimeänä vuodenaikana arkea mukavasti. Parhaiten hyödynnät ilmaiset talvi aktiviteetit tutustumalla vaihtoehtoihin ja lisäämällä niitä erilaisiin tilanteisiin, omaan arkeen ja vapaa-ajalle sopien.

 

 

Talviharrastukset voivat olla ilmaisia

Talviharrastukset voi olla muutaman kerran vuodessa toteutettavia aktiviteetteja kuten talvinen vaellus, tai voit aloittaa talviharrastuksen, josta pääset iloitsemaan useamman kerran viikossa, tai vaikka joka päivä. Varmaa on, että talvi tarjoaa jokaiselle vaihtoehtoja, ikään ja kuntoon katsomatta.

Talviaktiviteetit ovat parhaimmillaan viihdyttävää ja rentouttavaa ajanvietettä kaamoksen keskellä. Tähän blogiin olemme pyrkineet keräämään monipuolisen kattauksen eri tarpeisiin sopivia talviaktiviteetteja.

Säästäminen ja vuodenajasta nauttiminen ei ole koskaan ole ollut näin helppoa. Katsasta ilmaiset talvi aktiviteetit heti ja tee suunnitelmat niiden toteuttamiseen.

Pulkkamäki on talven klassikko

Ei tarvitse pitkään miettiä, mitä tehdä talvella, ilman mieleen hiipivää ajatusta pulkkamäestä. Pulkkamäki on taatusti jokaiselle Suomessa kasvaneelle tuttu talviaktiviteetti.

Pulkkamäki löytyy monesta pihasta, mutta isoimmat mäet löytyy yleensä paikoista, joihin kerääntyy väkeä ympäri kaupungin, niin pienempää kuin isompaankin väkeä.

Pulkkamäki on yhteisöllinen tapahtuma

Pulkkamäki tarjoaa mukavan ajanviettotavan, jossa pääsee halutessaan osaksi isompaa ilakointia. Pulkkamäessä on usein yhteisöllinen tunnelma ja sen myötä esimerkiksi erilaisten laskuvälineiden kokeilu suhteellisen helppoa.

Mäessä voit lainata erilaisia välineitä, tai tarjota esimerkiksi omaa pulkkaasi rattikelkkaa vastaan, naapuriporukalta.

Mäenlasku ei vaadi suurta panostusta

Mäenlasku ei lähtökohtaisesti vaadi hienoja vempeleitä, vaan täyttää voi halutessaan vaikka jätesäkin lumella ja antautua vauhdin hurmaan. Käytettyjä välineitä on etenkin alkutalvesta saatavilla runsaasti. Edullista ilmaista tarjontaa voi etsiä:

 • Internetin kierrätys- ja kirppisryhmistä
 • Kierrätyskeskuksista
 • Naapurustosta
 • Lasten koulu- ja päiväkotiryhmistä

Vaellus talvella

Vaellus talvimaisemissa tarjoaa upean elämyksen, jota varmasti jokaisen kannattaa kokeilla ainakin kerran elämässään. Vaellus on helposti toteutettavissa esimerkiksi luonnon- ja kansallispuistoissa, joita hoitaa Metsähallitus.

Pienempiä vaelluksia voi toki tehdä missä tahansa lähialueiden metsissä.

 • Muista! Suomessa jokamiehenoikeus antaa mahdollisuuden liikkua vapaasti ja ilmaiseksi luonnossa.

Kansallispuistot tarjoavat ilmaisia elämyksiä

Useissa kansallispuistoissa on erikseen merkattuja talviretkeilyreittejä, joita voi hyvin tarpoa perus talvikengät jalassa. Pidemmille matkoille tai ”umpimetsässä” vaellus taittuu helpommin lumikengillä tai suksilla.

Upeat metsämaisemat lumipäällysteisine puineen, jäätikareita keräävine kallioineen ja avarat huurteiset aukeat tarjoavat täysin ilmaisia maisemaelämyksiä.

 • Vinkki! Jos vaellus talvella kaipaa jotain pientä lisää, pilkkiminen on edullinen tapa maustaa perinteistä retkeilyä.

Pilkkiminen lupa kuuluu yleiskalastusoikeuksiin eli siitä ei erikseen veloiteta. Tilanteita, jossa pilkkiminen lupa vaaditaan erillisenä lupana on pilkkimisen harjoittaminen kielto- kuten hoidetuilla virkistysalueilla, tai usealla vavalla samanaikaisesti.

Talvitelttailu vaelluksen osana tai omana elämyksenä

Talvitelttailu on jännittävä tapa viettää öitä luonnossa vaikka koko perheen voimin. Talvella telttaillessa on luonnollisesti otettava hyvin huomioon lämpötila, ja siihen liittyvät varusteet, mutta myös teltan pystyttämistä lumiseen maastoon voi olla hyvä harjoitella etukäteen.

 • Huom! Talvitelttailu ei välttämättä vaadi erillistä telttaa, mutta esimerkiksi perinteiset kiilat, joilla telttaa istutetaan maahan, eivät välttämättä sovellu lumiseen tai jäiseen maahan. Vaihtoehtona voi tässä tapauksessa käyttää esimerkiksi suksisauvoja.

Hyvä talviteltta voi olla arvokas hankinta

Oikean talviteltan hankkiminen ei luonnollisesti ole täysin ilmaista, mutta telttaa voi kysyä lainaan lähipiiristä, tai retkeilyyn keskittyneistä nettiryhmistä. Muuten talvitelttailu on hyvä aloittaa pienin askelin tai kokeneempien seurassa.

Jos tarvitset paljon erilaisia varusteita kannattaa hankintojen kulut hajauttaa esimerkiksi joustoluoton avulla. Älä kuitenkaan ota lainaa ylimääräiseen kulutukseen hetken mielijohteesta ja varmista, että voit varmasti maksaa lainan takaisin sovitusti.

Jos lähipiiristä ei talvitelttailu asiantuntijaa löydy, ensimmäisellä retkellä on hyvä varmistaa, että paikalta on poispääsy, jos yöllä ilmenee jotain ennakoimatonta.

Toinen vaihtoehto on viettää ensimmäinen telttayö kodin läheisyydessä, esimerkiksi pihalla.

Vähemmän perinteiset talviharrastukset

Talviharrastukset tuo helposti mieleen talvi aktiviteetit, jotka liittyvät jotenkin lumeen tai jäällä tapahtuviin toimintoihin. Pyöräily talvella on esimerkiksi vallan toimiva talviharrastus, vaikka pyöräilyä ei yleisesti liitetä talviharrastuksiin.

Varusteita talvipyöräilyyn on saatavilla runsaasti, ja oman pyörän omaava muuntaa ajokkinsa talvikuntoon vaihtamalla alle talvirenkaat.

Fatbiket sopivat talveen

Toisaalta, jos lunta on, talvi voi tarjota pyöräilyyn mukavia lisäelementtejä. Esimerkiksi fatbiket, jotka muutenkin ovat saavuttaneet suurta suosiota viime vuosina, ovat kookkaiden renkaiden ansiosta erinomaisia kulkupelejä lumipinnoilla matkaamiseen. Erityisesti sähköpyörä kykenee etenemään hankalassakin maastossa vaivatta.

Seikkailunhaluiselle pyöräily talvella antaa mukavan lisän maastopyöräilyn merkeissä. Useiden kaupunkien sisältä/läheltä löytyy harrastelijoiden valmiiksi ”tamppaamia” reittejä, joissa metsässä kiiturointi onnistuu helposti.

Ja jos välineurheilu ei kiinnosta, juokseminen talvella on toinen samaan kategoriaan menevä ilmainen harrastus, joka luonnistuu ilman erillistä budjetointia sekä säästä ja vuodenajasta riippumatta.

Mitä tehdä Helsingissä talvella

Moni ulkopaikkakuntalainen vierailee pääkaupungissa kesäisin, toiset jopa joka kesä. Helsinki talvella on kuitenkin mahdollisuuksia täynnä ja tarjoaa hieman erilaisia elämyksiä kesäiseen Helsinkiin nähden.

Ilmaiset talviaktiviteetit kuten perinteiset Helsinki nähtävyydet talvella voivat näyttäytyä talvimaisemassa täysin uudessa valossa.

 • Sibelius-monumentti jäähuurteineen on sykähdyttävä suomalainen elämys, ja monumentti valaistaan pimeän tullen.

Kaupunki täynnä ilmaisia nähtävyyksiä

Useat Helsinki nähtävyydet talvella valaistaan pimeän aikaan, mutta kaupungista löytyy myös täysin valotaiteeseen keskittynyt ilmainen talvitapahtuma, Lux Helsinki, joka järjestetään aina vuoden alussa.

Valotaide kerää tuhansia kiinnostuneita kävijöitä ja teosten sijainti vaihtelee vuosittain.

Joulun aikaan joulumarkkinat Senaatintorilla on paikka, jossa voi imeä ainutlaatuista tunnelmaa ja vilkasta elämää. Toinen, Aleksanterinkadun joulukadun avajaiset, vetää myös väkeä runsain mitoin.

 • Muista! Vuonna 2023 Aleksanterinkadun joulukadun avajaiset viettää 75-vuotista juhlavuotta.

Kaupunki järjestää kaikenlaista myös lapsille

Lapset kulkevat oikein varustettuna mukana kaikkiin talvinähtävyyksiin ja -tapahtumiin, mutta pienemmille on järjestetty Helsingissä myös omaa ohjelmaa. Esimerkiksi talvi askartelu pienille lapsille on mukavaa ajanvietettä, jota voit kaupungista löytää.

Esimerkiksi Annantalo Helsingin keskustassa järjestää monenlaista ilmaista tekemistä sekä tapahtumia lapsille sisätiloissa.

Tampere nähtävyydet talvella

Jos mielit sisäaktiviteetteja, Tampere nähtävyydet talvella on mahdollista toteuttaa ilmaiseksi museoissa. Useilla museoilla on avoimet ovet perjantaisin, jolloin kulttuurista ja taiteesta pääsee nauttimaan täysin veloituksetta. Museoita, joihin on perjantaisin avoimet ovet:

 1. Vapriikki
 2. Museo Milavida
 3. Tampereen taidemuseo
 4. Muumimuseo (joka kuun viimeinen perjantai)

Tampereen Poliisimuseoon pääsee ilmaiseksi joka päivä. Halutessasi erikoisemman katsauksen talvisesta Tampereesta voit suunnata keskustassa sijaitsevan Hotel Tornin Sky Barista. Maisemakatsaus ei velvoita ostosten tekemistä.

Tampereen kestosuosikkialue Pyynikki tarjoaa talvella latuja hiihtoon, mutta myös ilmaisia juoksu- ja pyöräilyreittejä. Muut liikunta-aktiviteetit Tampere eli ilmaiset talvi aktiviteetit:

 • Jäällä kävely
 • Retkiluistelu
 • Avantouinti

Näsijärvi tarjoaa auratut väylät retkiluistelijoille ja muille jäiden päällä kulkijoille talviaikaan. Avannossa voi pulahtaa esimerkiksi Rauhanniemessä, saunasta sen yhteydessä peritään pieni maksu. Juokseminen talvella onnistuu esimerkiksi Suolijärven ympäri kulkevalla luontopolulla, joka on käytössä ympäri vuoden.

Talviaktiviteetit koko perheelle – Mitä tehdä talvella ulkona

Ulkoleikit talvella on helppo toteuttaa silloin, kun lumi on maassa ja sopiva pakkassää. Säiden pettäessä perinteisten lumilinnojen ja -ukkojen tekemisen rinnalle onkin hyvä miettiä muita ilmaisia talvi aktiviteetteja:

Piiloleikit ja metsäseikkailu taskulamppujen kanssa

Pimeään vuoden aikaan ulkona on varsin viihdyttävää ajanvietettä, oli maassa lunta tai ei. Taskulamput tuovat kutkuttavan lisän piiloleikkiin. Taskulamppujen kanssa voi lähteä myös lähimetsään tai maastoon kävelylle, jolloin siitä muodostuu helposti koko perheelle mieluinen tapahtuma.

Valokuvaus talvi

Erinomainen ajanviete niin lapsia kuin aikuisiakin ajatellen. Erityisesti hieman vanhempien lasten kanssa voi yhdessä kehitellä teeman ja pienen leikkimuotoisen kilpailun aiheesta ”valokuvaus talvi”, johon jokainen voi puhelimillaan ottaa ja editoida valokuviaan. Kilpailun voi toteuttaa tunnissa tai siihen voi käyttää vaikka kokonaisen viikon.

Mökkiolympialaiset talvi

Tuo sopivaa vilskettä lomailuun. Perinteisten talvilajien rinnalle voi keksiä mitä hulvattomimpia lajeja, joilla kaikenikäiset pääsevät viihtymään, sillä mökkiolympialaiset ei missään nimessä tarkoita vakavamielisiä kisoja. Leikkimieliset talviolympialaiset voi järjestää myös omassa pihapiirissä naapurusten kesken.