Black Friday tulee ‒ oletko valmis?

On jälleen se aika vuodesta, kun yksi suurimmista alennuspäivistä, Black Friday 2024, on hintatietoisen ostajan päivä. Black Friday ajankohta sijoittuu marraskuulle Yhdysvaltain kiitospäivän jälkeiseen perjantaihin.

Perjantain alennukset on suunniteltu lyhyen kampanjan tarjouksiksi, joten yleensä kampanjatuotteet myydään reilusti alennetuin hinnoin. Mutta mikä on Black Friday?

 

black friday ostoskassi ja musta ostoskassi punertavaa taustaa vasten

 

Black Fridayn synty

Black Friday juontaa juurensa 1960-luvun Amerikkaan, jolloin suuret shoppailijamassat esikaupunkialueilta saapuivat Philadelphian kaupunkiin tekemään ostoksia ennen lomiaan aiheuttaen tällä kaaosta.

Ongelmia aiheuttaneet ostosturistit eivät olleet paikallisen virkavallan mieleen ja tästä syystä he alkoivat nimittämään perjantaita termillä ”Black Friday”.

Globaali ilmiö

Yksittäisestä kaupungista alkunsa saanut Black Friday on vuosikymmenten saatossa kasvanut kuluttajien suosioon ympäri maailman. Black Friday alennukset ovat alun perin olleet kansallisten kauppaketjujen, ja myöhemmin suurten kansainvälisten yritysten juttu, mutta nykyisin tarjouksia löytyy laajasti myös muilta myymälöiltä sekä verkkokaupoista.

Black Fridayn rinnalle on noussut myös lukuisia rinnakkaiskampanjoita, joista verkkokauppoihin keskittynyt Cyber Monday on hyvä esimerkki.

Kulutusjuhlan kritiikiksi muodostunut Green Friday tarkoitus on sen sijaan nostaa kaupalliset pientoimijat ja eettinen kuluttaminen keskiöön. Green Friday tunnetaan toisaalta myös kevään alennuspäivänä, jota vietetään yleensä huhtikuun lopussa.

Yhtä kaikki, kampanjapäivät on erinomainen tapa kuluttajalle tehdä säästöjä erilaisissa hankinnoissa.

Lue lisää aiheesta: Veronpalautus

Black Friday 2024

Black Friday päivämäärä vuonna 2024 osuu marraskuun 24. päivälle ja se on ainakin Yhdysvalloissa epävirallisesti joulusesongin aloittava päivä. Black Friday 2024 -päivä, eli yleisesti kiitospäivän jälkeinen perjantai, on Yhdysvalloissa vapaapäivä, jolloin ostosten tekoon on mahdollista käyttää aikaa.

Black Friday päivä Suomessa

Suomessa 24.11 ei ole pyhä, mutta myös tuhansille suomalaisille Black Friday päivä on päivä, jolloin ensimmäiset lahjapaketit löytävät tiensä pukinkonttiin. Eikä suotta, Black Friday alennukset on yleensä hyvin mitoitettuja ja tuotteiden laaja kirjo mahdollistaa hyvin erityyppisten ostosten teon.

Kuten joka vuosi, Black Friday 2024 on luultavasti Suomessa jälleen edeltäjäänsä parempi alennuspäivä. Black Friday -päivän suosio on saanut jalansijaa vuosi vuodelta enemmän, mikä tarkoittaa yhä useampien yritysten mukanaolon, mutta myös kuluttajia suosivien alennustuotteiden kirjon kasvua. Kysyntä lisää tarjontaa, ja päin vastoin.

Black Friday alennukset

Nykyisin Black Friday alennukset eivät katso myymälää tai sijaintia vaan alennusostoksia voi tehdä kattavasti ympäri maata sekä verkossa. Black Friday päivä ei myöskään ole enää kampanjan ainoa alennuspäivä vaan ”mustia tarjouksia” voi löytyä eri myymälöistä jo pitkin kuluvaa viikkoa.

Black Week on usein käytetty termi kyseisen viikon alennusmyynneissä.

Parhaat Black Friday alennukset

Black Week tai Black Friday alennukset voivat koskea nykyisin mitä tahansa tuoteryhmää kuten:

 • Kodinkoneita
 • Vaatteita
 • Vapaa-ajan välineitä
 • Elektroniikkaa
 • Auton varaosia

Perinteiset tuotteet ovat monen kuluttajan ostoslistalla, mutta tuotevalikoiman rinnalle on tullut paljon tarjontaa myös niin sanottuihin aineettomiin vaihtoehtoihin. Voit hyvin löytää Black Fridaysta:

 • Lentomatkat
 • Hotellimajoitukset
 • Elämykset

Vaikka alennuksia on osittain saatavilla koko viikon, yleensä alkuperäinen kampanjapäivä, eli perjantai, tarjoaa kaikista parhaat Black Friday alennukset. Osaa tarjouksista on saatavilla vain rajoitettu erä, joten valppaana kannattaa olla.

Toinen hyviä ja monipuolisia tarjouksia sisältävä yksittäinen päivä on Black Fridayn jälkeinen maanantai, eli Cyber Monday. Cyber Monday on Black Fridayn rinnalle noussut, pelkästään verkkoon keskittynyt alennuspäivä.

Lue lisää aiheesta: Credit vai debit kortti – Korttityyppien tärkeimmät erot

Mikä Cyber Monday?

On helppo muistaa, milloin on Cyber Monday, sillä se on aina Black Fridaysta seuraava maanantai. Cyber Monday 2024 eli Kybermaanantai järjestetään 27.11. Cyber Monday sai alkunsa 2005 erään verkkokauppajätin toimesta, ja palvelee mukavasti nykykuluttajan tarpeita netissä.

Jopa parempi kuin Black Friday

Cyber Monday palvelee hintatietoista kuluttajaa ehkä aavistuksen jopa paremmin kuin Black Friday, sillä verkkokauppohin ja -alennuksiin keskittynyt Cyber Monday -päivä tietää tarjouksia, joihin voi helposti tarttua yli maiden rajojen, eli Cyber Monday tuo reilusti kansainvälistä alennusvalikoimaa myös suomalaisen kuluttajan saataville, jos kotimaisten verkkokauppojen kattaus tuntuu liian suppealta.

Edullisia Cyber Monday 2024 verkko-ostoksia voi tehdä kätevästi, vaikka juuri Yhdysvaltojen verkkomyymälöistä. Ulkomailta tilattaessa tulee muistaa vain tullimaksut ja niihin liittyvät käytänteet, joista yleensä löytyy hyvin tietoa suoraan kansainvälisesti tuotteita toimittavien verkkokauppojen sivuilta.

Myös luottokorttia kannattaa käyttää, jolloin hyödyt ostoturvasta mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Cyber Monday alennukset

Cyber Monday alennukset ovat nimensä mukaisesti keskittyneet vain yhteen päivään, maanantaihin. Osa liikkeistä saattaa tosin käynnistää tarjouksensa jo edeltävällä Black Friday -viikolla tarjoten alennuksia maanantaihin saakka.

Kyberalennuksia löytyy pääsääntöisesti netistä. Verkkokaupoilla, joilla on lisäksi fyysisiä liikkeitä, Cyber Monday alennukset, tai osa niistä, voi löytyä myös liikkeiden hyllyvalikoimasta. Alennukset julkaistaan yleensä lähempänä Cyber Mondayn lähestyessä, mutta monilla verkkokaupoilla on uutiskirje, jonka tilaamalla tarjouksista voi saada vihiä hyvissä ajoin ennen ajankohtaa.

Parhaat Cyber Monday tarjoukset

Parhaat Cyber Monday tarjoukset löydät nettiä ahkerasti selaamalla. Parhaita tarjouksia on myös kerätty yhteen erinäisillä nettisivuilla. Osa verkkosivuista on kerännyt Cyber Monday tarjoukset keskittymällä johonkin erityiseen tuotealueeseen, kuten esimerkiksi pienelekroniikkaan tai kodin laitteisiin.

 • Muista! Parhaat Cyber Monday tarjoukset voi löytää helposti netin vertailusivustoilta tiettyä tuotetta hakemalla, jolloin alennushintaiset tuotteet yleensä nousevat listan edullisimpien kärkeen.

Usein parhaat Cyber Monday tarjoukset koskevat teknologiaa ja viihdelaitteita. Hyviä diilejä Kybermaanantaina löytyy esimerkiksi:

 • Televisioista
 • Audiolaitteista
 • Kannettavista laitteista

Joitain kodin hankintoja voi olla hyvä ajoittaa Kybermaanantaihin. Esimerkiksi sellainen tärkeä kodin hyödyke kuin pölynimuri on erinomainen laite katsastaa alennuspäivän valikoimasta, sillä usein alan johtavat merkkituotteet tarjoaa yksittäisiä tuotealennuksia huippuhinnoin.

Katso lainatarjoukset: Joustoluottoa ilman vakuuksia

Green Friday ja eettiset valinnat

Kuluttajien haitallista ostokäyttäytymistä esiin tuova Green Friday on suora vastalause Black Fridayn kaltaisille ostohysteriaa lietsoville alennuskampanjoille. Green Friday ei kuitenkaan ole pelkkä ostamista kritisoiva päivä vaan se enemmänkin kannustaa kuluttajia eettisempien valintojen äärelle.

Kestävät valinnat, kuten vain tarpeellisten ostosten tekeminen sekä pienten paikallisten yritysten ja brändien kannattaminen ovat Green Friday -päivän kantavia teemoja.

 • Huom! Green Friday järjestetään samana päivänä kuin Black Friday eli Green Friday 2024 osuu 24. marraskuuta.

Green Friday tarjouspäivä

Green Friday tunnetaan joissakin Pohjoismaissa myös kevääseen osuvana tarjouspäivänä. Erityisesti Ruotsalaiset verkkokaupat ovat viettäneet “kevään Black Fridayta” huhtikuun lopulla.

Tämä Green Friday vastaa marraskuussa vietettävää esikuvaansa, jolloin tarjouskampanjoista voi tehdä edullisia löytöjä muutaman päivän ajan.

Eettisiä ostospäätöksiä

Eettisiä valintoja voi tehdä myös Black Friday alennusten suhteen. Jokainen voi harkita, mitä hankintoja alennuspäivinä tekee ja keskittyä vain tarpeelliseen. Euroistaan tarkka kuluttaja voi jättää vuoden pakolliset hankinnat, kuten huonekalujen uusinnan tai vaatehankinnat, päivään, jolloin vuoden parhaat tarjoukset on saatavilla.

On hyvä toisaalta huomioida, että aivan kaikki kampanjapäivinä esillä olevat tarjoukset ei välttämättä kuulu parhaiden tarjousten joukkoon. Hintoja on aina hyvä vertailla tuotteiden alkuperäisiin hintoihin, jotta voi varmistaa tekevänsä aidosti edullisia hankintoja.

Usein kysytyt kysymykset

Milloin on Black Friday?

Black Fridaysta on kasvanut vuoden suurin alennuspäivä, jolloin monet kaupat tarjoavat huimia alennuksia niin verkossa kuin kivijalkamyymälöissäkin. Black Friday on lähtöisin Yhdysvalloista, ja sitä vietetään marraskuun neljäntenä perjantaina.

Milloin Black Friday tarjoukset alkavat?

Tarjoukset alkavat yleensä jopa yli viikkoa ennen varsinaista Black Fridayta. Parhaat tarjoukset alkavat kuitenkin yleensä vasta perjantaina, mutta osa kauppiaista aloittaa Black Friday -tarjouksien kanssa jo torstai-iltana tai torstain ja perjantain välisenä yönä.