Täytä kulutusluottohakemus - Saat luottopäätöksen heti

Hae kulutusluottoa jopa 60 000 euroa ilman vakuuksia tai takaajia

Kuukausierä n.*
0 €
Haettu lainasumma

20000

           
Laina-aika

15 vuotta

Lähettämällä hakemuksen hyväksyn käyttäjäehdot ja vahvistan lukeneeni tietosuojakäytännöt

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 15 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa.. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.

Kultaan sijoittaminen tuo turvaa

Kultaan sijoittaminen on yksi vanhimmista sijoitusmuodoista ja vakautensa ansiosta se toimi pitkään myös valuuttamittarina. Kulta onkin sijoituskohteista varmasti perinteisin. Kullan hinta on myös noussut vuosikymmenten aikana valtavasti, vaikka ajoittaisia laskuja on myös nähty.

 

kultaharkkoja rivissä

 

Kulta sijoituskohteena on edelleen suosittu, sillä se on suhteellisen yksinkertainen, ja vakautensa vuoksi verrattain turvallinen, sijoitusmuoto. Kullan määrä maailmassa on vakio eli suhdanteet sillä saralla ei muutu.

Nykyisin kultaan sijoittaminen ei kuitenkaan tarkoita välttämättä fyysisen kullan haalimista, kuten kultaharkkoja tai muita kultaesineitä, vaan sijoittamista voi harjoittaa monella tavalla kultaan erikoistuneiden sertifikaattien, rahastojen tai esimerkiksi yhtiöihin sijoittamisen muodossa.

Kultaan sijoittaminen on helppo aloittaa

Sijoittaminen kultaan ei varsinaisesti tarkoita omaisuuden kasvattamista tai mittavien tuottojen haalimista, mutta heikoissa suhdanteissa kullan arvo pitää pintansa, mikä on varmasti syy, miksi yleisesti epävakaina aikoina kiinnostus kultaan sijoittamiseen kasvaa.

Kullan hinta vaihtelee eniten suhteessa kysyntään ja tarjontaan, ja myös esimerkiksi dollarin kurssiin, mutta sijoittamisen kannalta riskit liittyvät eniten muotoon, jolla kultaan sijoitat.

Sijoita kultaan – sijoittamisen monet tavat

Kultaan sijoittamisesta puhutaan usein sijoitusten hajauttamisen yhteydessä. Kulta onkin vaihtoehtoinen sijoitusmuoto korkeatuottoisiin (ja -riskisiin) sijoituskohteisiin kuten esimerkiksi osakkeisiin nähden. Toki kultaan voi myös sijoittaa ilman muita sijoituksia.

Muita vaihtoehtoisia kohteita kullan ohella ovat esimerkiksi metsä, raaka-aineet ja esimerkiksi valuutat, jotka ovat nostaneet suosiotaan viime vuosina kullan tavoin.

Kultaan voi sijoittaa monella tavoin

Sijoittaessasi kultaan fyysinen kulta on varmasti kaikista yksinkertaisin sijoitusmuoto. Kullan omistaminen ei vaadi erityistä perehtymistä sijoittamiseen, kullan hinta on miltei ainoa seurattava asia, mikäli sen haluaa jossain vaiheessa muuttaa rahaksi.

Fyysinen kulta aiheuttaakin eniten pohdintaa turvallisuusriskin kannalta ja sitä kautta kustannusten; jos kultaa on hallussa suurempia määriä, viisain vaihtoehto on säilyttää sitä valvotuissa kassaholveissa, joista luonnollisesti kertyy kuluja. Muitakin vaihtoehtoja sijoittamiselle löytyy.

Nyrkkisääntönä voisi pitää, että kun sijoitat, sijoita kultaan aina omat intressit edellä. Se mikä toimii kaverille ei välttämättä ole paras vaihto itsellesi. Moderneja kultaan sijoittamisen muotoja on lukuisia, kuten:

  • EFT -kultaan keskittynyt pörssinoteerattu rahasto (sopii hyvin aloittelijalle)
  • Kultakaivosten osakkeisiin sijoittaminen (hyödyt myös yhtiön tekemästä voitosta)
  • Johdannaiset eli arvopaperit (paljon erilaisia vaihtoehtoja tuoton ja velvollisuuksien suhteen)
  • Futuurit/Sertifikaatit (vipumalli, jossa sijoitat ja myyt kullan tietyn ajan puitteissa)
  • Optiot (futuurien kaltainen vipumalli, mutta turvallisempi, sillä myynti tapahtuu vain tarvittaessa)

Yllä esitellyt vaihtoehdot ovat muutama esimerkki siitä, mitä kultamarkkinoilla on tarjota sijoittajalle. Kaikissa malleissa on omat hyvät sekä huonot puolensa ja siksi niihin kannattaakin perehtyä kunnolla ennen toimiin ryhtymistä.

Lue lisää aiheesta: Rahastosijoittaminen – Aloita sijoittaminen helposti

Kullan ostaminen harkkoina tai kolikoina

Jos päädyt sijoittamaan fyysiseen kultaan, kullan ostaminen kannattaa ajoittaa oikeaan aikaan. Kullan kurssia voi seurata niihin keskittyneillä verkkosivuilla, joissa hinnan muutoksia seurataan päivittäin. Kullan hinta gramma kohtaisesti vaihtelee, sillä kysynnän ja tarjonnan lisäksi siihen vaikuttaa myös euron ja dollarin välinen kurssi.

Kullan ostaminen

Kullan ostaminen prosessina ei sinänsä ole haastava. Voit ostaa kultaa joko tilaamalla suoraan netistä, tai esimerkiksi harkkoja myyvästä kivijalkaliikkeestä. Kultaharkkoja myydään erikokoisissa grammamäärissä, muutamista grammoista satoihin.

Kultaharkko hinta esimerkiksi 250 g painoluokassa on noin 3000 €. Muista kuitenkin, että etenkin suurten määrien säilyttäminen yksityisasunnossa on aina riski, joten mahdolliset säilytyskulut lisäävät pitkällä juoksulla kultaharkon hintaa.

Sijoistuskulta – verotus

Sijoituskulta verotus on varsin yksinkertainen, sillä kulta on arvonlisäveroton jalometalli, eikä sen ostaminen, myyminen tai maahantuonti ole verotuksen alaista toimintaa. Yksittäisen sijoittajan tuloverotuksessa sijoituskullasta saatu luovutusvoitto on kuitenkin pääomatuloveron alaista, eli se tulee huomioida verotuksessa.

Sijoituskulta verotus koskee kaikkia kullan sijoitusmuotoja, ei pelkästään kultaharkoilla tai -kolikoilla tehtyjä voittoja.

Muuta kulta rahaksi harkintaa käyttämällä

Muuttamalla kulta rahaksi voi olla yksittäiselle kuluttajalle houkutteleva tapa kasvattaa tilipussia. Kulta on haluttua tavaraa myös bisnesmielessä ja jotkut yritykset soittavat jopa satunnaisia soittoja kansalaisille ostaakseen kultaa. Muuttaminen kulta rahaksi voi siis tapahtua yhdellä ennakoimattomalla puhelinsoitolla.

Älä myy kultaa liian halvalla

Ennen puhelinkauppoja kannattaa olla kuitenkin tarkkana ja vähintään tarkistaa tarjottu kullan hinta ja tarkistaa ajankohtainen kullan kurssi. Kullan hintavertailua on helppo tehdä, sillä netti tarjoaa vertailusivustoja, josta voi katsoa yritysten tarjoamia vaihtoehtoja, joilla kulta vaihtuu rahaksi.

  • Huom! On hyvä muistaa, että aggressiivisin mainostaja tai kullan ostaja ei välttämättä ole kaikista paras tarjotun hinnan kannalta.

Omien kultatuotteiden arvioimista voi helpottaa netistä löytyvillä hintalaskureilla. Huomioi, että myydessäsi kultakoruja tai -esineitä kullan myyntihinta arvioidaan vain puhtaan kullan (24 karaattia) perusteella, eli jos korut sisältävät esimerkiksi muita jalometalleja, korun paino ei suoraan kerro sen sisältämää kullan hintaa, jonka ostaja on valmis maksamaan.

Kullan hintakehitys on ollut tasaisen varmaa

Syyskuussa 2023 kullan maailmanmarkkinahinta liikkui 58 € /g paikkeilla. Verrattaen: vuonna 2005 kullan maailmanmarkkinahinta oli 10 € /g tietämillä. Kullan hintakehitys noin 20 vuodessa on toisin sanoen tehnyt harppauksen reilulla 500 %.

Kullan hintakehitys on jatkunut positiivisena aina 1970-luvulta lähtien ja sen hinta on lähemmäs kaksikymmenkertaistunut tänä aikana. Kullan hinta nykyisellään ei ole edes korkein, sillä vuonna 2022 taantuman aikaan kullan hinta pomppasi jopa miltei 60 € grammalta.

Vastaavanlainen piikki kullan hinnassa nähtiin 2011.

Kulta on perinteinen turvasatama myös tulevaisuudessa

Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka globaalit markkinat ja inflaatio sekä näiden myötä noussut kysyntä vaikuttaa kullan maailmanmarkkinahintaan. Tulevaisuuden kannalta kullan hinta ja siihen liittyvä kehitys näyttää varsin voitokkaalta, sillä kysyntä on kasvusuhdanteessa.

Maailman pankkien heikentynyt maine ja heikko taloustilanne saa sijoittajat hajauttamaan salkkujaan turvatakseen selustansa. Kulta on hajauttajalle erittäin vetovoimainen sijoitustuote juuri sen vakautensa ansiosta: jos osakkeet ja muut sijoitustuotteet saavat heikossa markkinatilanteessa kolauksen, kullan arvo kulkee täysin omia polkujaan.

Lue aiheesta: Sijoitusvakuutus

Kullan tulevaisuus ja kultaan sijoittaminen hyvät ja huonot puolet

Kaikesta yllä mainitusta voi päätellä, että kultaan sijoittaminen on enemmänkin mahdollisuus kuin riski. Kultaa kutsutaankin usein turvasatamaksi. Kulta ei muiden jalometallien tapaan menetä koskaan arvoansa täysin, joten se on ja tullee olemaan yksi turvallisimpia sijoituksen muotoja myös tulevaisuudessa.

Toisaalta perinteinen kulta ei voimakkaita tuottoja tavoittelevalle ole myöskään paras sijoituskohde. Onneksi sijoitusmarkkinat tarjoavat kuitenkin monipuolisia vaihtoehtoja, joilla kultaan sijoittaminen antaa mahdollisuuden erilaisille tuottoskenaarioille.

Kertauksen vuoksi alla on koottuna yhteen kultaan sijoittaminen hyvät ja huonot puolet:

+ Useita eri tapoja ja muotoja sijoittaa
+ Kullan arvon radikaali romahtaminen pitkällä tähtäimellä on hyvin epätodennäköistä
+ Kullan hinta on jatkunut noususuhdanteisena vuosikymmenet
+ Luo turvaa maailmanmarkkinoiden laskusuhdanteissa
+ Vaihtoehtoisena sijoitusmuotona tuo hyvän hajoitusmahdollisuuden

– Ei mahdollista yhtä helposti suuria voittoja kuin muut sijoitusmuodot
– Fyysisen kullan säilyttämiseen liittyvät lisäkulut
– Ajoittaiset hinnanlaskut (jos kullasta päästävä eroon tietyllä aikavälillä)

Tulevaisuus tuo yhä uusia tapoja sijoittaa kultaan

On todennäköistä, että tulevaisuus tuo kullan sijoittamiseen uusia virtauksia ja tapoja. Teknologian mullistaessa markkinoita myös sijoittaminen muuttaa muotoaan. E-kullasta on alalla jo alustavia puheita.

Verkkokulta mahdollistaisi kullan omistuksen ilman fyysisen kullan sisältämiä säilytyskuluja, mikä puolestaan saattaa tuoda uusia sijoittajia markkinoille ja sen myötä vaikuttaa kullan hintaan sekä siihen liittyviin markkinoihin.

Onko parempi myydä/pantata kultaa kuin ottaa lainaa?

Riippuu omistamasi kullan arvosta ja tarvitsemastasi rahasummasta. Vakuudetonta pikalainaa on saatavilla aina 60 000 € saakka ja takaisinmaksun voi sovitella väljällä aikataululla riippuen lainan suuruudesta.

Luopumalla kullasta, et välttämättä saa uutta erää samaan hintaan, jos joskus myöhemmin olet aikeissa ostaa sitä.

Panttaamisessa kannattaa tarkastella panttilainaamon aikaväliä, jolloin lunastus on tehtävä, ja verrata sitä pikalainalle myönnettyyn takaisinmaksuaikaan, ja arvioida näistä, kumpi sopii omaan maksutilanteeseen paremmin.

Usein kysytyt kysymykset

Miten voi sijoittaa kultaan?

Kultaan sijoittaminen voi olla fyysisen kullan ostamista tai sijoitusinstrumenttien, kuten kultaosakkeiden tai kultarahastojen, hankkimista.

Mitä huomioon ottaa ennen kuin aloitan kultaan sijoittamisen?

Ennen kuin ryhdyt sijoittamaan kultaan, on tärkeää harkita erilaisia tekijöitä, kuten sijoitusstrategiaa, riskitasoa ja kultaan liittyviä kuluja.