Huijauspuheluita ja tekstiviestejä on soitettu nimissämme toukokuussa - huomioi vuorovaikutuksesi ja tarkista yhteydenotot viralliseen asiakaspalveluumme.

Täytä kulutusluottohakemus - Saat luottopäätöksen heti

Hae kulutusluottoa jopa 60 000 euroa ilman vakuuksia tai takaajia

Kuukausierä n.*
0 €
Haettu lainasumma

20000

           
Laina-aika

15 vuotta

Lähettämällä hakemuksen hyväksyn käyttäjäehdot ja vahvistan lukeneeni tietosuojakäytännöt

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 15 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.

Passin uusiminen ja sen eri vaiheet: Näin haet uutta passia

Passi on asiakirja, jonka jokainen suomalainen tarvitsee ja passin uusiminen onkin tärkeä askel monelle matkailijalle onnistuneeseen ulkomaan matkaan valmistautuessa. Kun passi lähenee vanhentumispäiväänsä, on aika aloittaa uusimisprosessi, jotta voit jatkaa matkustelua ilman ylimääräistä stressiä ja ilman viime hetken ongelmia.

Passin uusiminen netissä on suhteellisen vaivatonta. Mutta mikä on passin uusimisen hinta?

 

uusi suomen passi keltaista taustaa vasten

 

Tässä artikkelissa vastaamme passin uusimista koskeviin kysymyksiin, sekä siihen, miten voit hakea uutta passia ja mitä vaiheita prosessiin kuuluu.

Vanhentunut passi on helppo uusia, joten prosessi kannattaakin aloittaa pikimmiten. Ensimmäinen askel passin uusimisessa on miettiä, milloin on aika aloittaa passin hakuprosessi ja minkälaisia dokumentteja tarvitset sitä varten.

Käymme myös läpi tarvittavat valokuvat sekä muut asiakirjat.

Mikä pikapassi on ja miten sen saa?

Pikapassi on erityinen passityyppi, joka myönnetään kiireellisissä matkustustarpeissa, kun varsinainen passisi on kadonnut tai vanhentunut. Pikapassin voi saada nopeasti, usein jo parissa päivässä hakemuksen jättämisestä.

Onneksi Suomessa hankitun pikapassin hintakaan ei päätä huimaa. Pikapassin hakeminen tapahtuu verkossa alla olevalla tavalla:

  1. Tee passihakemus verkossa: Aloita hakuprosessi täyttämällä passihakemus verkossa.
  2. Mikäli pikapassien päiväkiintiössä on vielä tilaa, saatat saada viestin, että sinun täytyy käydä poliisilaitoksella tunnistautumassa.
    • Tällöin pikatoimituksen valinta ei onnistu verkossa vaan se täytyy käydä tekemässä paikan päällä poliisilaitoksella. Varaa siis aika lähimmälle poliisiasemalle. Muista mainita, että tarvitset pikapassin.
  3. Kerää tarvittavat asiakirjat: Valmistele kaikki tarvittavat asiakirjat, kuten valokuva ja ota mukaan vanha passisi, mikäli se sinulta löytyy.
  4. Maksa maksu: Maksa pikapassin käsittelymaksu. Pikapassin hinta riippuu useimmiten siitä, onko kyseessä ns. passi pikatoimituksella (63 euroa) vai väliaikainen passi (85 euroa).
  5. Nouda pikapassi: Saat ilmoituksen tekstiviestinä tai sähköpostilla, kun pikapassisi on noudettavissa poliisilaitokselta.

Kun kaikki on hoidettu, olet valmis matkustamaan viime hetken seikkailuihin uudella pikapassillasi. Muista, että pikapassi on tarkoitettu vain kiireellisiin tilanteisiin, ja sen myöntäminen edellyttää asianmukaista perustelua.

Miten passin uusiminen netissä tapahtuu?

Passin uusiminen netissä on nyt helpompaa kuin koskaan, kiitos verkkohakemuksen käyttöönoton. Suomessa voit tehdä passihakemuksen kätevästi kotisohvalta käsin, säästäen kallista aikaasi ja vaivaa. Vanhentuneen passin uusiminen on siis kaiken kaikkiaan helppo homma.

  • Muista! Ennen kuin aloitat passihakemuksen täyttämisen, varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat asiakirjat sekä uusittavan passin numero valmiina.

Passin hakemiseen tarvitset passikuvan, verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen, ja asiakirjat mahdollisista nimenmuutoksista. Vanhentunut passi kannattaa säilyttää ainakin siihen asti, että saat uuden passisi.

Passin hakeminen

Siirry Suomen poliisin verkkosivuille ja täytä passihakemus poliisin sivuilla. Voit tehdä tämän kotitietokoneellasi tai älypuhelimellasi, kunhan sinulla on internet-yhteys. Lapsen passin uusiminen onnistuu myöskin netissä, mutta siihen tarvitaan molempien vanhempien suostumus.

Täytä huolellisesti passihakemus ohjeiden mukaisesti. Hakemuksessa kysytään henkilökohtaisia tietojasi, joten varmista, että kaikki tiedot ovat oikein ja ajan tasalla. Kun hakemus on täytetty, maksa vanhentuneen passin uusiminen ja passin käsittelymaksu verkkopalvelun kautta. Voit käyttää yleisimpiä verkkopankkeja tunnuksineen tai luottokorttia maksuvälineenä.

Haku voi edellyttää poliisiasemalla käyntiä

Järjestelmä kertoo sinulle tarvitseeko sinun vierailla poliisiasemalla. Mahdollisesti tarvittavan ajanvarauksen voit tehdä samalla verkkopalvelussa. Tarkista saatavilla olevat ajat ja valitse sopiva aika.

  • Huom! Mikäli menet paikanpäälle poliisiasemalle henkilöllisyytesi todentamista ja passin noutoa varten, muista ottaa mukaan kaikki tarvittavat asiakirjat, kuten vanha passisi.

Kun hakemuksesi on käsitelty, voit noutaa uuden passisi valitsemastasi toimipaikasta. Passin uusimisen kesto on yleensä enimmillään pari viikkoa.

Passin uusiminen netissä on nopea ja kätevä tapa hoitaa matkustusasiakirjat kuntoon. Muista tarkistaa passisi vanhentumispäivä ajoissa, jotta voit varmistaa matkustamisen sujuvuuden. Euroopan sisäisessä matkustuksessa passisi tulee olla voimassa vähintään kolme kuukautta matkustuspäivästäsi lähtien.

Lue aiheesta: Matkalaina

Mikä passikuvan hinta on?

Passikuvan hinta voi vaihdella paikkakunnittain ja valokuvaamosta riippuen. Keskimääräinen hinta Suomessa on noin 10-20 euroa per kuvapari. Tämä hinta sisältää yleensä kaksi passikuvaa, joista toinen liitetään passihakemukseen ja toinen voi olla varmuuskappale tarvittaessa.

On kuitenkin tärkeää huomata, että hinta saattaa vaihdella eri valokuvaamoiden välillä, ja erilaiset lisäpalvelut, kuten digitaalinen toimitus tai useamman kuvan ottaminen, voivat nostaa hintaa hieman.

Vertaile myös kuvaamoja

Eri valokuvaamoiden hintoja ja palveluita kannattaa vertailla esimerkiksi verkossa ennen kuin valitset, missä otat passikuvasi. Varmista myös, että valitsemasi valokuvaamo noudattaa passikuvien virallisia vaatimuksia ja passikuva ohjeita, jotta voit varmistaa, että kuvasi hyväksytään passihakemuksessa.

Esimerkiksi passikuvassa meikki tulee olla mahdollisimman luonnollinen ja vaikka silmälasit passikuvassa ovat sallittu, voi kuitenkin olla hyvä idea ottaa ne pois, sillä heijastukset silmälaseissa on yksi niistä syistä, miksi passikuva hylätään usein.

Passikuva ohjeet ja sille asetetut vaatimukset löydät myös poliisin sivuilta.

Kadonnut passi – miten kannattaa toimia?

Kadonnut passi saattaa aiheuttaa sydämen tykytyksiä, mutta rauhallisesti toimimalla voit nopeasti ja tehokkaasti käsitellä tilanteen ja saada uuden passin kadonneen tilalle. Tässä on ohjeistus siitä, miten kannattaa toimia, kun passin katoaminen osuu ikävästi kohdallesi.

1. Ota rauhallisesti

Ensimmäinen askel on säilyttää rauhallisuus ja välttää paniikki. Usein kadonnut passi löytyy, ja vaikka ei löytyisikään, ei kaikki ole menetetty.

2. Tee rikosilmoitus

Jos mahdollista, tee rikosilmoitus Suomi.fi palvelussa tai mene paikalliselle poliisiasemalle ja tee ilmoitus kadonneesta passista. Jos mahdollista, ota mukaasi vanhan passin numero. Pyydä ilmoituksesta tai tutkintapöytäkirjasta itsellesi kopio. Se on tärkeä asiakirja passin uusimisen kannalta, ja mahdollisissa väärinkäyttötapauksissa.

4. Valmistaudu passin uusimiseen

Kun olet tehnyt poliisille ilmoituksen, voit valmistautua passin uusimiseen. Varaa aika poliisilaitokselle ja ota tutkintapöytäkirjaraportti mukaasi. Kerro hakemuksen yhteydessä, että tarvitset uuden passin kadonneen tilalle.

6. Nouda uusi passi

Kun hakemuksesi on käsitelty ja uusi passisi on valmis, voit noutaa sen valitsemastasi toimipaikasta. Varmista, että saat tiedon uuden passin noudettavuudesta ja pidä mukana kaikki tarvittavat asiakirjat.

Vaikka passin katoaminen onkin epämiellyttävä kokemus, se ei ole lopullinen este matkustamiselle. Noudattamalla näitä ohjeita voit helpottaa passin uusimisprosessia ja saada uuden passin nopeasti käyttöösi.

Lue lisää aiheesta: Parhaat lomakohteet Euroopassa

Mikä on passin toimitusaika?

Passin toimitusaika voi vaihdella riippuen useista tekijöistä, kuten passityypistä, vuodenajasta ja ruuhkista passihakemusten käsittelyssä. Suomessa passin toimitusaika vaihtelee yleisesti ottaen 1-4 viikon välillä, mutta joissakin tapauksissa se voi olla nopeampi.

Tavallisen passin uusimisen kesto on yleensä noin 1-2 viikkoa, mutta se voi pidentyä erityisesti kiireisimpinä matkustuskausina, kuten kesällä. Pikapassin toimitusaika on yleensä nopeampi. Pikapassi toimitusaika on parhaassa tapauksessa vain päivän tai pari, mutta pikapassia varten tarvitaan yleensä perusteltu syy, kuten äkillinen matkustustarve.

  • Huom! passin toimitusaika voi myös vaihdella alueittain ja poliisilaitoksittain, ja sesonkiaikoina käsittelyaika voi olla pidempi.

Siksi on suositeltavaa hakea passia hyvissä ajoin ennen suunniteltua matkaa varmistaaksesi, että passi on saatavilla ajoissa. Muista myös varmistaa matkavakuutukset, luottokortit ja muuta matkalla mahdollisesti tarvittavat seikat kuntoon.

Jos sinulla on kiireellinen matkustustarve tai olet huolissasi passin toimitusajasta, voit tiedustella paikalliselta poliisilaitokselta tai Suomen poliisin verkkosivuilta ajankohtaista tietoa passin toimitusajoista ja mahdollisista nopeutetuista vaihtoehdoista.

Passin uusiminen nimen vaihtuessa – onko se pakollista?

Kun nimesi muuttuu avioliiton, eron, nimenmuutoksen tai muiden syiden vuoksi, passin uusiminen nimen vaihtuessa on yleensä pakollista ja sen avulla voit välttää mahdolliset ongelmat passia käyttäessäsi.

Viranomaiset suosittelevat, että päivität passisi uuteen nimeen mahdollisimman pian. Tämä auttaa välttämään mahdollisia ongelmia, kuten tunnistamisvaikeuksia maahantulon yhteydessä tai lentolippuja tarkistettaessa.

Jotta voisit päivittää passisi uuteen nimeen, sinun tulee hakea uutta passia ja toimittaa tarvittavat asiakirjat, kuten vihkitodistus, avioeropäätös tai nimenmuutospäätös. Tarkista paikallisen poliisin verkkosivuilta tai ota yhteyttä lähimmälle poliisiasemalle saadaksesi tarkempia ohjeita ja vaatimuksia passin uusimiseen nimenmuutoksen yhteydessä.

Usein kysytyt kysymykset

Pitääkö sormenjälki uusia passiin?

Jos sormenjälkiä ei saada otettua tilapäisestä syystä, passi myönnetään syyn arvioidun keston ajaksi ja enintään vuodeksi. Sormenjälkiä ei oteta alle 12-vuotiailta. Passin hakijalta otetut sormenjäljet tallennetaan poliisin passirekisteriin sekä sirulle, jos passissa on sellainen.

Onko passi voimassa 5 vuotta?

Vanhentunut passi on uusittava aina, mikäli haluat matkustaa. Suomessa passit ovat nykyään voimassa 5 vuotta. Tällöin sinun on haettava uutta passia, sillä vanhentunut passi ei ole enää kelvollinen matkustusasiakirja. Mikäli matkustat passilla, jonka voimassaoloaika on umpeutunut, tarvitset väliaikaisen passin.