Suoraveloitus on nopea tapa hoitaa maksut

Suoraveloitus on laskunmaksutapa, joka helpottaa maksajan maksutaakkaa ja vähentää unohdusten riskiä. Toisin sanoen, suoraveloitus voi parhaimmillaan säästää laskunmaksajan kukkaroa ylimääräisiltä myöhästymismaksuilta ja muilta sanktioilta.

 

 

Suoraveloitus automatisoi maksut

Prosessina suoraveloitus tapahtuu automaattisesti maksajan tililtä silloin, kun hän on itse tilannut e-laskulle suoraveloitus palvelun. Suoraveloitus on maksuton menetelmä ja se toimii parhaiten säännöllisesti maksettavien laskujen hoidossa.

Yleisimpiä maksuja, joihin suoraveloitus soveltuu:

 1. Taloutta koskevat laskut (vuokra, vesi- ja sähkölasku)
 2. Lainojen ja luottojen lyhennykset
 3. Pitkäaikaistilaukset (suoratoistopalvelut, jäsenmaksut jne.)

Mutta kuinka suoraveloitus toimii kotimaan sisällä, tai EU-maiden välillä (SEPA-maksu), ja miten tilinhaltija pystyy operoimaan e-laskuja sekä suoraveloituksia, siitä tarkemmin tässä blogissa.

SEPA-maksu helpottaa rahansiirtoja laajasti

SEPA-maksu voidaan suorittaa lukuisten maiden välillä. SEPA-maksu on kehitetty palvelemaan euroa valuuttana käyttäviä maita. Pääsääntöisesti SEPA-alue on yhtä kuin EU-alue.

EU-maiden lisäksi SEPA-alue kattaa (omaa valuuttaa käyttäviä maita) kuten:

 • Norja
 • Islanti
 • Iso-Britannia
 • Sveitsi
 • Monaco
 • San Marino
 • Liechtenstein

Jotta SEPA-maksu voidaan suorittaa, tarvitset seuraavat tiedot:

 1. Maksunsaajan tiedot
 2. Maksunsaajan IBAN-numeron
 3. BIC-tunnuksen (tapauskohtainen)

Mikäli maksulla tai tilisiirrolla on kiire, SEPA-maksu voidaan suorittaa miltei reaaliajassa. Reaaliaikainen siirto eli SEPA pikasiirto kattaa muiden siirtojen tapaan kaikki SEPA-alue maat.

SEPA tilisiirto ja sen edut

 • Saaja saa rahat välittömästi käyttöönsä, esimerkiksi perheenjäsenet voivat siirtää rahaa toisilleen akuuttiin tarpeeseen.
 • Yritykset tehostavat kassavirtaa ja taloudenpitoaan.

SEPA tilisiirto ja suoraveloitus

SEPA tilisiirto voidaan tehdä niin sanotusti manuaalisesti eli lasku- tai maksukohtaisesti, mutta se voidaan tehdä myös suoraveloituksena. Sepa-suoraveloitus on nimeltään SDD (SEPA Direct Debit).

 • Huom.! SEPA tilisiirto voidaan tehdä suoraveloituksena vain euroja koskien.

SEPA-suoraveloitus toimii kotimaisten suoraveloitettavien e-laskujen tapaan eli veloitus tapahtuu automaattisesti ja yleensä säännöllisiä laskuja koskien, mutta SEPA suoraveloitus voidaan tehdä myös yksittäisestä maksuerästä tai laskusta.

SEPA-suoraveloitus on luotettava tapa hallita Euroopan sisäisiä maksuja ja se tarjoaa käyttäjälleen tehokkuutta ja joustavuutta laskunmaksuun.

Mutta miten suoraveloitus toimii ja miten otat sen käyttöön:

 1. Anna laskuttajalle kirjallinen SEPA suoraveloitus suostumus.
 2. Laskuttaja tallentaa mandaatin ja tarkastettuaan jakaa sen pankillesi.
 3. Laskuttaja lähettää veloituspyynnön -> Laskutettavan pankki veloittaa summan maksajan tililtä ja toimittaa sen edelleen laskuttajalle.

Tutustu myös: Matkalaina

Mikä on e-lasku

Jotta suoraveloitus voidaan tilata, laskun on oltava e-lasku. Mutta mikä on e-lasku?
E-lasku on sähköinen lasku, joka ilmestyy vastaanottajan verkkopankkiin. E-lasku on tämän päivän vastine paperiselle laskulle ja se löytyy käytännössä nykyään jokaisen laskuttajan valikoimasta.

Sähköinen lasku tai e-lasku (elektroninen lasku) toimii seuraavasti:

 1. E-lasku lähetetään suoraan vastaanottajan verkkopankkiin laskuttajan toimesta.
 2. Vastaanottaja saa verkkopankissa ilmoituksen saapuneesta e-laskusta. (Huom. voit myös lisätä esimerkiksi sähköposti- tai tekstiviestimuistutuksen saapuneista laskuista.)
 3. E-laskun vastaanottaja tarkistaa laskun tiedot ja hyväksyy sen veloitettavaksi.

Mikä on e-lasku ja suoraveloittavan laskun ero?

Kaikki suoraveloitettavat laskut ovat e-laskuja, sillä erotuksella, että suoraveloitus hyväksytään kerran, jonka jälkeen maksut veloitetaan laskunmaksajan tililtä automaattisesti. Suoraveloitus tapahtuu siis aina tilinhaltijan valtuuttaessa laskuttajan muuttamaan e-laskun automaattisesti suoritettavaan suoraveloitusmuotoon.

E-lasku ja suoraveloitus soveltuvat hieman erilaisiin tilanteisiin. Laskun kannalta on olennaista miettiä, onko e-laskun tilaaminen suoraveloitusmenetelmällä kannattavaa taloudenhoidon kannalta.

Lainan suoraveloitus voi esimerkiksi tuntua niin vaivattomalta, että maksun saattaa unohtaa. Lainoissa korot voivat kuitenkin vaihdella (lainatyypistä riippuen), jolloin lainaerät voivat vaihdella.

Toisaalta on hyvä pitää silmällä, olisiko lainaerää mahdollista nostaa, jos tulot kasvavat, ja näin ollen maksaa laina pois nopeammassa aikataulussa.

Lue aiheesta: Yhdistelylainat

E-laskun tilaaminen helpottaa arkea

E-laskun tilaaminen on helppoa ja e-lasku on kiistatta tehokkain maksuvaihtoehto laskuille.

E-laskun tilaaminen, tarvitsen siihen vain:

 1. Pankkitilin
 2. Verkkopankkitunnukset

Kun olet tehnyt e-laskusopimuksen, voit valita maksatko laskusi laskukohtaisesti vai suoraveloituksella.

E-laskun tilaaminen – toimi näin

 1. Mene kohtaan ”Maksut” ja sieltä kohtaan ”E-laskutilaukset”
 2. Valitse: ”Tilaa uusi e-lasku”
 3. Etsi laskuttaja listalta ja valitse
 4. Tutustu e-laskuehtoihin ja täytä tarvittavat tiedot
 5. Hyväksy e-lasku sopimus
 • Huom.! E-laskun tilaaminen tapahtuu yleensä viiveellä siten, että ensimmäinen sähköinen lasku tulee noin 6–8 viikkoa sen tilaamisesta.

E-laskun edut

 • Säästää aikaa (ei ylimääräisiä numeroiden tai tietojen syöttöjä)
 • Vaivaton
 • Ennaltaehkäisee laskun maksuun liittyviä riskejä (virheelliset maksut, maksujen unohdusten minimointi)
 • Säästää luontoa

E-laskun poistaminen ja eräpäivä

E-laskun poistaminen tai laskun muokkaaminen on mahdollista tehdä verkkopankissa. Voit muokata esimerkiksi e-laskun eräpäivää tai poistaa laskun kokonaan. Huomioi että e-laskun poistaminen ei poista maksuvelvoitetta.

Mikäli haluat jo saapuneen e-laskun maksuun lisäaikaa, tulee sinun olla suoraan yhteydessä kyseiseen laskuttajaan ja sopia uudesta eräpäivästä. Eräpäivän siirtäminen myöhemmäksi tulee tehdä ennen alkuperäisen eräpäivän umpeutumista.

E-laskun peruminen ja kuinka se tapahtuu

Jos et jatkossa halua laskusi tulevan sähköisesti, e-laskun peruminen käy helposti. Jos kyseessä on suoraveloitus, e-laskun peruminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen kuin toivot laskutuksen loppuvan.

Ajankohtaiset e-laskusopimukset löydät verkkopankissasi kohdasta ”E-laskut”. E-laskun peruminen eli laskutussopimuksen poistaminen kokonaan tapahtuu näin:

 1. Mene kohtaan ” E-laskut ”
 2. Valitse oikea e-laskusopimus
 3. Paina ”Poista”

Huom.! E-laskun peruminen ei poista laskuttajalta jo saapuneita e-laskuja vaan kaikki verkkopankissa odottavat laskut tulee hyväksyä maksuun.

Lue aiheesta: Maksuhäiriömerkintä

Usein kysytyt kysymykset

Meneekö e-lasku automaattisesti tililtä?

Tilatessasi e-laskua voi määrittää laskulle euromääräisen rajan, jonka alle jäävät laskut hyväksytään automaattisesti maksuun. Jos et aseta rajaa, tulee sinun itse hyväksyä saapuneet e-laskut verkkopankissa.

Onko e-lasku maksullinen?

Ei ole. E-lasku on ilmainen, joustava ja turvallinen tapa maksaa laskuja.