Talon rakentaminen vaatii huolellisuutta ja tarkkaa budjetointia

Oman talon rakentaminen on useimpien haaveiden täyttymys. Itse valitut materiaalit ja talosuunnittelu, jossa on itse saanut olla mukana, takaavat, että kodista saa juuri omiin tarpeisiin sopivan.

 

 

Talon rakentaminen on mahdollisuuksia ja riskejä

Talon rakentaminen on monista mahdollisuuksista huolimatta prosessi, joka ei toteudu aivan yhdessä yössä. Ellei talon rakentaminen ole entuudestaan tuttua, se vaatii huolellisuutta sekä perehtymistä, jotta prosessi sujuu ilman suurempia taloudellisia haasteita tai takaiskuja.

Talon rakentaminen koostuu eri vaiheista, joista jokainen on tärkeä osa rakennusprosessia. Etenkin alkuvaiheessa on hyvä kartoittaa kaikki mahdolliset rakentamisen vaihtoehdot sen pohjalta, millaisen lopputuloksen ja millaisella budjetilla haluat, että talon rakentaminen tapahtuu.

Valmistalo ja talon rakentaminen itse ovat molemmat osaltaan hyviä vaihtoehtoja. Kun tiedät mitä ne sisältävät ja paljonko talon rakentaminen maksaa, on helpompi päättää, mikä rakentamisen muoto soveltuu omiin tarpeisiin parhaiten. Tästä blogista saat hyvät perustiedot, mitä talon rakentaminen pääpiirteittäin vaatii ja toisaalta tarjoaa.

Talopaketti hinta – valmis paketti ei hinnalla yllätä

Talon rakentaminen talopaketilla on nykyään suosittu vaihtoehto, siitä kertoo tarjolla olevien talopakettien kirjo. Myös kustomointimahdollisuudet, joita talopaketteihin on nykyisin saatavilla, ovat monipuolistuneet.
Talopaketti hinta on myös asia, mikä kiinnostaa omasta talosta haaveilevaa. Taloudesta tietoinen rakentaja kilpailuttaa paketteja tarjoavat yritykset.

Keskimäärin talopaketti hinta vuonna 2024 on 150000 € – 300000 €. Muista, että paketit voivat sisältää erilaisia palveluita ja materiaaleja. Kun teet vertailua, kiinnitä huomiota:

 • Laatuun
 • Valmiusasteeseen (Huom. Tämä on tärkeä, kuinka valmiin talon haluat?)
 • Toimitusaikatauluun
 • Aiempiin asiakaskokemuksiin

Talopaketti hinta on myös yksinkertainen siten, että ostaja tietää hinnan tarkoin ennakkoon ja talopaketti on niin sanotusti valmis sekä testattu patentti, se ei yllätä matkan varrella.

Lue myös: Vihreä energia

Talon rakentaminen hinta – mistä koostuu?

Talon rakentamisen yksi tärkeimmistä lähtökohdista on laatia budjetti ja sen pohjalta miettiä, millaisen talon haluaa rakentaa ja mitä budjettisi mahdollistaa.

Oman talon rakentaminen hinta ei ole yksiselitteinen, sillä siihen vaikuttaa lähestulkoon kaikki valinnat, mutta myös asiat, joihin ei välttämättä edes pysty vaikuttamaan.

Talon rakentaminen hinta koostuu pääasiassa seuraavista:

 • Tontin sijainti ja ominaisuudet
 • Materiaalivalinnat
 • Suunnittelu (/ valmis paketti)
 • Työn laatu

Omakotitalon rakentaminen hinta

Kuten kaiken rakentamisen, myös pientalo rakentaminen on kallistunut materiaalikustannuksista johtuen jopa 20–30 %. On siis erityisen tärkeä miettiä mitä unelmien pientalo itselle tarkoittaa.

Omakotitalon rakentaminen hinta koostuu kolmesta suurimmasta tekijästä:

 1. Tontin sijaintikunta
 2. Lämmitysjärjestelmä
 3. Talon muoto / malli

Yllä mainittuja tekijöitä kannattaa miettiä talouden kannalta pidemmällä tähtäimellä. Pientalo taajamassa tai kaupungin palveluiden läheisyydessä tietää erilaisia resursseja kulkemisten suhteen, niin taloudellisesti kuin ajallisesti. Toisaalta minkälaisia energiaratkaisuja talossa halutaan toteuttaa, ja millaiset tulevaisuudennäkymät erilaisilla energiaratkaisuilla on.

Omakotitalon hinta keskimäärin vuonna 2024 on:

 • Talokustannukset: talon rakentaminen neliöhinta 1200 € – 2500 €
 • Tontin maatyöt 10000 € – 60000 €

Muuttovalmis hirsitalo on persoonallinen ja pitkäikäinen investointi

Erinomainen sisäilma ja kestävyys, tässä on hirsitalon suosion kaksi myyntivalttia. Hirsitaloilla on vahva historia kotimaisessa talonrakennuksessa ja tämän vuoksi muuttovalmis hirsitalo on monen nykyrakentajan unelma.

Muuttovalmis hirsitalo eli valmistalo vankasta tukkipuusta on erinomainen valinta myös kun kaipaat talolta erityisyyttä ja luonnonkauneutta helposti toteutettuna. Muuttovalmis hirsitalo ja sen seinäpuut voivat olla muodoltaan pyöreitä tai kulmikkaita. Mutta valmistalo hirrestä tarjoaa ennen kaikkea kotimaista laatua, jota on vaikea päihittää.

Lue myös: Rintamamiestalon remontti

Tee rakennuttaminen huolella ja säästä

Talon rakennuttaminen vaatii vankkaa tietämystä. Se paljonko talon rakentaminen maksaa, ei lopulta ole vain teknisiä laskutoimituksia vaan onnistunutta lopputulosta, joka toteutetaan ilman ylimääräisiä korjauksia tai virhearviointeja.

 • Huom.! Rakennuttaminen on monivaiheinen prosessi. Omakotitalon rakentaminen ja itse rakennuttaminen kestää Suomessa noin 6 kk – 12 kk.

Vuodenajat eivät merkittävästi vaikuta talon rakentamiseen, joten rakennuttaminen esimerkiksi talviaikaan on täysin mahdollista. Ellet ole varma omista valmiuksistasi talonrakentajana, on järkevää käyttää rakennuttajana siihen perehtynyttä, ammattitaitoista rakennusliikettä.
Vaikka rakennuttaminen tapahtuisi yrityksen toimesta ja valmiilla talopaketilla, voit osallistua rakentamiseen halutessasi omien mahdollisuuksien ja kiinnostuksen pohjalta.

Talon rakentaminen itse – huomioi budjetissasi kaikki vaiheet

Talon rakentaminen itse on mielenkiintoista ja palkitsevaa, ja se on varmasti prosessi, joka opettaa. Jos päätät rakentaa talon itse, on erityisen tärkeä tuntea talon rakentaminen vaiheet ja aloittaa rakennussuunnitelman teko varhaisessa vaiheessa, sillä jokainen vaihe sisältää useampia eri toimenpiteitä. Talon rakentaminen vaiheet:

Suunnittelu

 1. Tarpeiden ja toiveiden kartoitus
 2. Budjetin määrittely
 3. Arkkitehdin valinta
 4. pohjapiirrokset ja rakennuspiirustukset
 5. Rakennuslupa

Rakennuslupa ja suunnitelmat

 1. Rakennuslupahakemus (sisältää arkkitehdin laatimat piirustukset, asemapiirros, energiatodistus ja muut vaadittavat asiakirjat)
 2. Suunnitelmien hyväksyntä

Rakennusvaiheen valmistelut

 1. Maanrakennustyöt ( esim. maanmuokkaus, perustusten kaivaminen, tarvittavat räjäytystyöt)
 2. Perustusten tekeminen

Rakentaminen

 1. Runkovaihe (seinät, lattiat ja katot)
 2. Ulko- ja sisätyöt (ulkona: katto, ikkunat, ovet, ulkovuoraus, sisällä: putkityöt, sähkötyöt, eristykset, ja sisäseinien pystytys)
 3. Lopputyöt (sisätilojen pinnat sekä kiinteät kalusteet)

Viimeistely ja tarkastukset

 1. Viimeistelytyöt (maalaus, tapetointi ja viimeiset listoitukset)
 2. Rakennusvalvontaviranomaisen loppukatselmus
 3.  Käyttöönottokatselmus: Ennen kuin talo voidaan ottaa virallisesti käyttöön, on suoritettava käyttöönottokatselmus

Uuden talon rakentaminen ja sen hinta määräytyy kaikkien yllä mainittujen vaiheiden mukaan. Keskimäärin itse rakennetun 120 m² talon rakentaminen hinta on 250 000 € – 280 000 €.

Katso myös: Kulutusluotot

Usein kysytyt kysymykset

Paljonko säästää jos rakentaa talon itse?

Rakentamalla talon itse pystyt vaikuttamaan rakentamisen eri vaiheisiin ja saat myös samalla säästöjä. Osallistumalla itse rakennustöihin ja työmaan johtamiseen rakentaja voi säästää jopa 35 000€ – 60 000€. Muista kuitenkin tehdä haastavat työt ammattilaisen valvonnassa, mikäli et ole alan ammattilainen.

Mitä maksaa rakentaa omakotitalo?

Karkeasti arvioiden 120 neliön omakotitalon rakennuttaminen tulee maksamaan 250 000–280 000 euroa. Tästä summasta 70–80 prosenttia kuluu itse taloon, tontin luonteesta riippuen.