Mitä ovat bitcoin ja kryptovaluutat?

Kuluneen vuoden aikana on kuultu paljon bitcoinista ja kryptovaluutoista. Mutta en ole oikein ymmärtänyt mikä se on, miten se toimii tai kannattaako siihen sijoittaa. Miten bitcoin ja muut vastaavat kryptovaluutat toimivat?

Riku Omalainalta vastaa:

Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat virtuaalisia maksuvälineitä – eräänlainen valuutta, joka on olemassa vain digitaalisesti. Viime vuosina kiinnostus monia kryptovaluuttoja kohtaan on lisääntynyt huomattavasti, ja bitcoin on yksi valuutoista, jonka arvo on kasvanut voimakkaasti.

Yhteistä bitcoinille ja muille kryptovaluutoille on, että niitä käytetään niin sanotussa lohkoketjussa. Lohkoketjua voidaan verrata hajautettuun tietokantaan, jonka suoraan kehitykseen yksikään toimija ei voi yksin vaikuttaa. Sen sijaan tietokantaa ylläpitävän tietokoneverkon on sovittava kaikista muutoksista ja tapahtumista.

Tämä tekniikka mahdollistaa valuutan siirtämisen kahden ihmisen välillä ilman, että heidän tarvitsee luottaa pankkiin tai muihin rahoitusyhtiöihin.

Lue lisää, niin kerromme sinulle lisää bitcoinista ja kryptovaluutoista!

Bitcoinin tausta ja historia

Salanimen Satoshi Nakamoto takaa toiminut kehittäjä julkaisi Bitcoinin vuonna 2009. Se oli maailman ensimmäinen lohkoketju, johon perustuu myös maailman ensimmäinen kryptovaluutta, bitcoin. Lohkoketjulla ja kryptovaluutalla on siis sama nimi, ja niiden erottamiseksi lohkoketju on yleensä nimetty isolla alkukirjaimella “B”, kun taas kryptovaluutasta puhuttaessa käytetään pientä alkukirjainta “b”.

Lohkoketjun ainutlaatuisuus on se, että digitaalista valuuttaa voidaan siirtää kahden osapuolen välillä ilman, että heidän tarvitsee luottaa pankkiin tai muuhun rahoitusyhtiöön, mikä ennen oli mahdotonta.

Bitcoinin tarkoitus

Satoshi Nakamoton foorumiviesteistä voidaan päätellä, että Bitcoin luotiin kritisoimaan olemassa olevaa pankkijärjestelmää ja tavoitteena on olla valtioiden ja pankkien hallinnan ulkopuolella oleva rahajärjestelmä.

Mikä on lohkoketju?

Lohkoketju on hajautettu ja hajautettu tietokanta, jota hallitsee tietokoneverkko. Tässä tietokannassa tietoja voidaan vain lisätä, eikä niitä voi muuttaa jälkikäteen. Jokainen tietokannan osa päivittää sitä jatkuvasti ohjelmoitujen sääntöjen mukaisesti, joista lohkoketju on rakennettu.

Hajautus tarkoittaa, että tuhansilla tietokoneilla voi olla päivitetty ja vahvistettu kopio tietokannasta. Näin ollen yksittäinen toimija ei voi vaikuttaa sen muutoksiin. Vaaditaan yksinkertaisesti, että tietokoneet ovat samaa mieltä, mitä kutsutaan konsensuksen saavuttamiseksi.

Verrattuna pankkeihin

Pankki vastaa siitä, että kaikki saldot ja tapahtumat ovat oikein ja päivittää tietokantojaan jatkuvasti. Tämä tarkoittaa, että jokaisen pankkia käyttävän voi luottaa siihen, että pankki hoitaa nämä päivitykset oikein.

Jos pankin tietokanta sen sijaan sijaitsee tuhansilla tietokoneilla kaikkialla maailmassa, se on hajautettu. Tällöin näiden tietokoneiden on myös sovittava, mitkä tapahtumat ovat voimassa ja kuinka tietokantaa tulee näiden tapahtumien pohjalta päivittää.

Kun lisäksi pankkitiedot on salattu siten, että sitä ei voi muuttaa jälkikäteen, voidaan sitä hyvin verrata lohkoketjuun.

Mikä on kryptovaluutta?

Kryptovaluutta on maksuväline, jota hallitaan lohkoketjussa. Koodi määrittää siis tarjonnan, toiminnan ja millä lohkoketjulla kryptovaluuttaa voidaan hallita. Arvo määräytyy yksinomaan valuutan kysynnän ja tarjonnan perusteella.

Ensimmäinen kryptovaluutta oli bitcoin ja sen jälkeen on luotu tuhansia kryptovaluuttoja erilaisilla uniikeilla toiminnoilla.

Mikä on Bitcoinin tarkoitus?

Kaikilla kryptovaluutoilla on tiettyjä ominaisuuksia, jolloin niitä voidaan käyttää erilaisiin tarkoituksiin. Bitcoinin ominaisuuksien ansiosta, sille on olemassa useita erilaisia ​​käyttömahdollisuuksia.

Kuka tahansa voi omistaa, lähettää ja vastaanottaa bitcoineja

Bitcoin on hajautettu, mikä tarkoittaa, ettei ole olemassa yhtä ainoaa toimijaa, kuten yritystä, viranomaista tai valtiota, joka voisi vaikuttaa järjestelmään. Sitä voidaan verrata pankkijärjestelmään, johon pankit, valtion lait ja markkinakehitys vaikuttavat.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että kuka tahansa voi omistaa, lähettää tai vastaanottaa bitcoineja. Tämä iästä, sukupuolesta, uskonnosta tai kansallisuudesta riippumatta.

Rajoitettu erä

Bitcoinilla on rajoitettu tarjonta. Bitcoineja ei voi koskaan olla enempää kuin 21 000 000. Tämän vuoksi sanotaan, että bitcoinia voidaan verrata “digitaaliseen kultaan” ja se säilyttää arvonsa myös pidemmän ajan kuluessa.

Digitaalinen käteinen

Maailma muuttuu yhä digitaalisemmaksi ja koska kryptovaluuttoja ei ole sidottu kansakuntiin, niitä voidaan käyttää “digitaalisena käteisenä”. Tämä on selvä etu, kun ihmiset eri maista haluavat tehdä liiketoimia keskenään yhdenvertaisessa asemassa. Kryptovaluuttoja voidaan käyttää kaikkialla maailmassa ilman valuutan vaihtoa.

Spekulatiivinen omaisuus

Vaikka bitcoinilla ja muilla kryptovaluutoilla on ainutlaatuisia ominaisuuksia, suuri osa kaupankäynnistä tapahtuu spekulatiivisesta näkökulmasta. Vielä on vaikea tietää, miten kryptovaluuttoja tullaan käyttämään tulevaisuudessa, ja näin ollen hintaan vaikuttaa suurelta osin puhdas spekulaatio.

Kuinka ostaa kryptovaluuttaa?

Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja voi ostaa suomalaisista tai kansainvälisistä kryptopörsseistä. Suomen pörssien käytön etuna on muun muassa se, että ne ovat Finanssivalvonnan säätelemiä. Isompia pelaajia ovat esimerkiksi Trijo ja Safello.

Pörssin verkkosivujen kautta kirjaudut sisään verkkopankkitunnuksilla, jolloin rahaa voi tallettaa pankkisiirrolla tai korttimaksulla. Kryptovaluuttoja ostetaan sitten samalla tavalla kuin osakkeita ostetaan Avanzasta tai toisesta pörssivälittäjästä. Kryptovaluutat voidaan sitten tallentaa tilille pörssissä tai lähettää erilliseen kryptolompakkoon.

Onko bitcoinien osto turvallista?

Edellyttäen, että bitcoineja ostetaan tunnetuista ja vakiintuneista pörsseistä, on se turvallista. Lisäturvatoimena voit ostaa vain Suomalaisten pörssien kautta.

Se, että osto on turvallista, ei kuitenkaan tarkoita, että kryptovaluutta pidetään aina turvassa pörsseissä. On olemassa useita esimerkkejä pörsseistä, jotka on hakkeroitu tai menneet konkurssiin, jolloin asiakkaat menettivät kaiken omaisuutensa. Turvallisinta säilytystä varten bitcoineja voi ostaa pörssistä ja lähettää sitten yksityiseen kryptolompakkoon.

Bitcoiniin ja kryptovaluuttaan sijoittamisen edut ja haitat

Kuten kaikissa sijoituksissa, myös bitcoiniin sijoittamisessa on hyviä ja huonoja puolia. Tässä on lueteltu joitain asioita, jotka on otettava huomioon kryptovaluuttoihin sijoittamisessa.

Huomautus: Tämä ei ole sijoutusneuvo. Tee sijoituksia aina vain sellaisella rahalla, jonka voit myös potentiaalisesti hävitä.

Edut

Arvon kehittäminen

Monet bitcoiniin sijoittavat tekevät niin toivoen voimakasta arvonkehitystä. Useiden vuosien ajan bitcoinin arvo on noussut satoja prosentteja.

Uusi tekniikka

Bitcoin perustuu täysin uuteen teknologiaan, lohkoketjuun, joka lanseerattiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Bitcoiniin sijoittaminen on siksi tapa sijoittaa tähän uuteen teknologiaan.

Arvon säilyttäminen

Monet bitcoiniin sijoittavat uskovat, että kryptovaluutta tulee olemaan arvon säilyttäjä tulevaisuudessa. Tämä perustuu siihen, että tarjontaa on rajoitettu.

Haitat

Vakuutus ei korvaa vahinkoa

Jos menetät bitcoinisi, mikään vakuutusyhtiö ei korvaa menetystä. Sama pätee, jos bitcoinit menetetään kryptopörssin konkurssin seurauksena, ne varastetaan tai muuta vastaavaa.

Useat pörssit ovat romahtaneet

Useat kryptopörssit ja muut kryptopalvelut ovat menneet konkurssiin tai joutuneet hakkeroinnin kohteeksi, minkä seurauksena asiakkaat ovat menettäneet omistuksensa. Kaksi esimerkkiä vuodelta 2022 ovat FTX ja Celsius, joissa kryptovaluuttoja menetettiin usean miljardin dollarin edestä.

Volatiliteetti

Volatiliteetti tarkoittaa nopeita valuuttakurssien muutoksia. Ei ole epätavallista, että bitcoin nousee tai laskee useita prosentteja vain muutamassa tunnissa. Samalla tavalla kuin jotkut haluavat sijoittaa bitcoiniin siinä uskossa, että he voivat tienata sillä – kryptovaluuttoja ostamalla on myös mahdollista hävitä.

Minkä arvoinen bitcoin on?

Bitcoinin tämänhetkinen hinta näkyy hintaaggregaattoreissa, kuten Coingecko tai Coinmarketcap . On myös mahdollista googlettaa “bitcoin rate” ja Google esittää vastauksen hintakaaviona. Huhtikuun 2022 ja 2023 välisenä aikana hinta oli ylimmillään 43 903 dollarissa ja alimmillaan 15 599 dollarissa.

Täytä kulutusluottohakemus - Saat luottopäätöksen heti

Hae kulutusluottoa jopa 60 000 euroa ilman vakuuksia tai takaajia

Kuukausierä n.*
0 €
Haettu lainasumma

20000

           
Laina-aika

15 vuotta

Lähettämällä hakemuksen hyväksyn käyttäjäehdot ja vahvistan lukeneeni tietosuojakäytännöt

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 15 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa.. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.