Mitä suihkussa käynti maksaa?

Sähkön hinnan ollessa välillä erittäin korkealla, mietin usein mitä voisimme tehdä kotona vähentääksemme sähkökustannuksiamme. Kotimme on sähkölämmitteinen ja käytämme suihkua ehkä 10-15 minuuttia peseytyjää kohden – paljonko tämä suihkussa käynti oikein maksaa?

Riku Omalainalta vastaa:

Mielenkiintoinen ja relevantti kysymys monille näinä aikoina. Suihkussa käynnin hinta riippuu useista tekijöistä, lähinnä käyttöveden lämmitystavasta, sähkön hinnasta, ja käytetyn veden määrästä.

Suurimmat erot suihkun hinnassa syntyvät tietysti sähkölämmitteisellä lämminvesivaraajalla. Voimme siis lähteä tekemään laskelmaa tältä pohjalta.

Näin lasket suihkun hinnan

Noin 10 minuutin suihku käyttää noin 160 litraa vettä keskimääräisellä suihkupäällä. Oletettavasti suihkussa käytetään melko lämmintä vettä, eli 37-38 asteista.

Kuinka monta kilowattituntia (kwh) suihku kuluttaa?

Energiayhtiö Fortumin mukaan suihku kuluttaa noin 5 kilowattituntia eli 0,5 kilowattituntia minuutissa suihkussa käydessäsi. Sähkön hinnan lisäksi tulee huomioida paikallinen sähkönsiirron hinta

Jos sinulla ei ole omaa kaivoa, pitää laskelmaan lisätä käyttövesilasku, jonka voimme odottaa olevan noin 0,0020 € litralta.

Laskuesimerkki: Näin paljon suihkussa käynti maksaa

Koska sähkön hinta vaihtelee niin voimakkaasti, voimme antaa sinulle muutamia esimerkkejä:

Kun sähkön hinta on 8 senttiä kilowattitunnilta, kymmenen minuutin suihku maksaa 40 senttiä .

Jos sen sijaan hinta on 30 senttiä kilowattitunnilta, suihku maksaa 1,5 euroa .

Jos kävisit kaksi kertaa pidempään suihkussa, eli 20 minuutin ajan – hinta olisi sen sijaan 0,8 ja 3 €.

Paljonko suihkussa käyminen maksaa kuukaudessa?

Suihkussa käynti ei ehkä tunnu hurjalta menoerältä, mutta oletetaan, että neljän hengen perheenne käy suihkussa 10 minuuttia joka päivä,  sähkön hinnan ollessa keskimäärin 8 senttiä kilowattitunnilta.

Tästä aiheutuu noin 50 euron kuukausimaksu – pelkästä suihkusta!

Jos jotkut teistä viettävät suihkussa pidempään ja käyttävät kuumempaa vettä, nämä kustannukset voivat olla vielä korkeammat.

Lue myös: Mitä on normaali sähkönkulutus?

Näin pidät suihkukustannukset alhaisina

Erityisesti talvisin kohonneiden sähkönhintojen myötä monet ihmiset miettivät, kuinka säästää rahaa energiakuluissa.

Sähkön säästäminen suihkun käytössä ei hyödytä vain lompakkoasi, vaan myös ympäristöä, koska se vähentää veden ja energian kulutusta.

Tässä on joitain vinkkejä säästääksesi rahaa suihkuissasi:

  • Hanki matalavirtaava suihkupää – se tarkoittaa, että kuumaa vettä kuluu vähemmän suihkua kohden.
  • Ota lyhyempiä suihkuja – lyhentämällä suihkujen pituutta voit säästää sekä vesi- että energiakustannuksissa. Yritä pitää suihkusi 5-10 minuuttia.
  • Sammuta vesi saippuoinnin aikana – säästät kuumaa vettä sammuttamalla veden shampoon tai saippuan lisäyksen aikana ja kytkemällä sen takaisin päälle, kun olet valmis huuhtelemaan.
  • Käytä kylmää tai haaleaa vettä – mitä lämpimämpää vesi on, sitä enemmän energiaa tarvitaan lämmitykseen. Jo vähän viileämmässä vedessä peseytyminen säästää paljon rahaa.
  • Suihkussa harvemmin – Ehkä sinun ei tarvitse käydä suihkussa joka päivä? Tai ehkä sinulla on kuntosali, jossa voit käydä suihkussa?

Käyttämällä näitä vinkkejä voit säästää sekä vesi- että energiakustannuksissa suihkussa käydessäsi.

Täytä kulutusluottohakemus - Saat luottopäätöksen heti

Hae kulutusluottoa jopa 60 000 euroa ilman vakuuksia tai takaajia

Kuukausierä n.*
0 €
Haettu lainasumma

20000

           
Laina-aika

15 vuotta

Lähettämällä hakemuksen hyväksyn käyttäjäehdot ja vahvistan lukeneeni tietosuojakäytännöt

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 15 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa.. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.