Paljonko sähköauton lataaminen maksaa?

Hei! Harkitsen sähköauton ostoa, mutta mietin, hyötyisinkö siitä todella, kun otetaan huomioon kalliimpi ostohinta ja korkea sähkön hinta talvikuukausina. Kuinka paljon sähköauton lataaminen maksaa?

Riku Omalainalta vastaa:

Kotona ladattaessa sähköauton latauskustannukset ovat samat kuin muussa sähkönkulutuksessa. Sähköauton latauspisteiden hinnat vaihtelevat merkittävästi. Yleisillä latausasemilla tai pikalatureissa hinta on yleensä 0,19 – 0,54 euroa kilowattitunnilta (kWh).

Kuinka paljon sähköauton täyteen lataaminen maksaa?

Paljonko akun täyteen lataaminen maksaa, riippuu sähkön hinnasta ja akun kapasiteetista. Sähköauton akun tilavuus on yleensä 40–90 kWh – esimerkiksi Teslan suositun Model 3:n akku on 60 kWh.

Kustannukset = Sähkön hinta per kWh x Akun kapasiteetti kWh.

Jos hinta on 0,25 €/kWh ja akun kapasiteetti on 60 kWh, täysi lataus maksaa 15 euroa. Hinnan per kWh määrää pääasiassa se, tapahtuuko lataus kotona, julkisella paikalla vai pikalaturissa.

Tämä yksinkertaistettu laskelma osoittaa, että lataaminen julkisella latausasemalla on noin 50-100 % kalliimpaa kuin kotilataus ja tästä on vielä 50-100 % kalliimpaa ladata pikalaturilla.

Kuinka paljon sähköauton lataaminen kotona maksaa?

Kotona ladattaessa sähkö maksaa kotitalouden sähkösopimuksen mukaisesti. Jos esimerkiksi hinta on 7,5 senttiä/kWh ja akku 50 kWh, akun lataaminen täyteen maksaa noin 3,75 euroa. Kotona ladattaessa käytetään ns. normaaleja latureita ja lisäksi monet valitsevat auton latauksen yön aikana. Huomaa, että tähän lisätään sähkön siirtokulut, sekä vero.

Kuinka paljon sähköauton lataaminen kaupungissa maksaa?

Useimmissa keskikokoisissa ja suurissa kaupungeissa sähköautojen latureita on asennettuna sekä keskustaan ​​että kaupunginosien ulkopuolelle. Niitä voi löytää esimerkiksi työpaikoilla, pysäköintialueilla, hotelleissa tai kauppakeskuksissa. Nämä ovat yleensä puolinopeita latureita, mikä tarkoittaa, että täyteen akun saaminen kestää pari tuntia.

Jos kyseessä on julkinen laturi, kuka tahansa voi ladata ja hinta vaihtelee yleensä sijainnin, lataustehon ja sähkön hinnan mukaan. Perushinta on noin 0,16 – 0,46 € kilowattitunnilta.

Sähköauton pikalataus

Ns. pikalaturit voivat ladata akun lähes tyhjästä 80 % kapasiteettiin jopa 15–30 minuutissa. Näitä pika- ja suurteholatauspisteitä löytyy muun muassa useilta huoltoasemilta. Se on kallein, mutta nopein vaihtoehto. Hinta on 0,25 – 0,54 €/kWh. Tämän lisäksi osassa latauspisteitä tulee muita ylimääräisiä kuluja, kuten latauksen aloitusmaksu.

Joissain paikoissa lataus voi olla ilmaista

Jotkut yritys- ja hotelliketjut tarjoavat asiakkailleen ilmaisen veloituksen. Yleisesti ottaen ilmaisten paikkojen määrä on kuitenkin vähentynyt ja joissakin on rajoituksia, jotka voivat esimerkiksi tarkoittaa, että lataus on ilmaista vain ensimmäisen tunnin ajan.

Laske latauskustannukset kilowattitunnilta tai minuutilta

Latausasemalla ladattaessa hinta voidaan esittää euroina/kWh tai euroina/minuutti. Jos maksu on minuutilla, sinun on otettava latausteho huomioon kokonaiskustannusten laskemiseksi.

Yksinkertainen tapa on ladata kerran ja sitten laskea kokonaiskustannukset suhteessa tapahtuneeseen lataukseen.

Mitä sähköauto kuluttaa?

Sähköauto kuluttaa 15-25 kWh sataa kilometriä kohden. Kulutuksen tuntemalla voidaan laskea kuinka paljon täysi akku riittää ja siten kilometrikustannukset.

Laskuesimerkki – näin paljon sähköautolla ajaminen maksaa

Sähköautossa on 50 kWh akku, joka ladataan kotona. Hinta on talvella 10 senttiä kilowattitunnilta. Täysi akku maksaa siis viisi euroa. Jos auto kuluttaa 20 kWh/100km, lataus riittää 250 kilometriin. Tässä tapauksessa jokainen kilometri maksaa 2 senttiä.

Näin paljon sähköauto maksaa kuukaudessa

Vuoden 2022 tilastot osoittavat, vuodessa suomalainen ajaa autolla keskimäärin 14 000 kilometriä. Jatkaen yllä olevaa esimerkkiä, tämän auton sähkön vuosittainen kulu olisi 280 euroa. Lataamalla niinä vuorokauden tunteina, jolloin kustannus on alhaisin, voidaan kuitenkin usein alentaa vuosittaisia kokonaiskustannuksia huomattavasti.

Täytä kulutusluottohakemus - Saat luottopäätöksen heti

Hae kulutusluottoa jopa 60 000 euroa ilman vakuuksia tai takaajia

Kuukausierä n.*
0 €
Haettu lainasumma

20000

           
Laina-aika

15 vuotta

Lähettämällä hakemuksen hyväksyn käyttäjäehdot ja vahvistan lukeneeni tietosuojakäytännöt

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 15 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa.. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.