Oikea laina tarpeeseesi - näin valitset oikean lainamuodon

Kertaluotto vai jatkuva tililuotto? Oikean lainamuodon valitseminen voi tuntua vaikealta. Viime kädessä lainan käyttötarkoitus kuitenkin määrittää sopivimman lainamuodon.

Lainaa hakevalla on nykyään mistä valita. OmaLainan vertailupalvelussa on kymmeniä luotonantajia ja kullakin voi olla useita lainatuotteita. Lainat kilpailuttavalle voikin iskeä valinnanvaikeus lukuisten erilaisten tarjousten keskellä. Lainan koron ei tulisi olla ainoa valintaa määrittävä tekijä, vaan myös tarpeeseen sopivinta lainamuotoa on syytä miettiä. Esimerkiksi Autoa ostavalla on erilainen lainatarve kuin kylpyhuoneremonttia tekevällä ja näiden erojen tunnistaminen auttaa tekemään parhaan mahdollisen lainapäätöksen. Muistathan, että OmaLainan vertailussa toimimme mahdollisimman läpinäkyvästi ja lopullinen lainapäätös on aina asiakkaalla.

Käyttötarkoitus ratkaisee

Lainaa tulisi aina hakea ennen kaikkea käyttötarkoituksen mukaisesti. Tämä saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta saattaa kuitenkin unohtua korkoa ja muita kuluja vertaillessa. Vertailu on erinomainen alusta löytää edullisimmat hinnat, mutta luoton käyttöä kannattaa suunnitella jo ennen sen nostamista.

Jos olet ostamassa kiinteähintaista tuotetta, jolla on selkeästi asetettu hinta, voit valita lainasi melko vapaasti sinulle sopivien ehtojen ja hinnan mukaisesti. Kyseessä voi olla auton, veneen tai kodin elektroniikan osto, jolloin hinta ja samalla tarvittavan rahoituksen määrä on hyvin tiedossa. Tällaiseen tarkoitukseen haetaan useimmiten kertaluonteista kulutusluottoa, mutta hankinta on mahdollista tehdä myös esimerkiksi joustoluotolla, mikäli luottoraja on riittävän suuri.

Jos lopullinen lainantarve taas on vaikeammin määriteltävissä, kuten esimerkiksi remonttia tehdessä, voi kertaluotto soveltua tarkoitukseen huonommin. Vaikka remontti olisi hyvin suunniteltu yllätyksiä yleensä ilmaantuu projektin aikana, eikä kaikkeen pysty ennalta varautumaan. Tästä syystä on etu, mikäli rahoitus voi tarvittaessa joustaa. Mikäli alkuperäinen budjetti ei pidä, voi joustoluotosta tai luottokortilta tehdä uusia nostoja sovitun luottorajan puitteissa. Tästä syystä joustoluotto tai toinen luottokortti on tällaiseen tarkoitukseen parempi valinta.

Suunnittele etukäteen

Kuten huomaat, lainan käyttötarkoitusta on hyvä miettiä hieman etukäteen. Näin vältyt tilanteelta, jossa otettu laina ei olekaan riittävä. Toisaalta kertalaina voi olla aivan liian suuri ja päädyt maksamaan korkoa ja muita kuluja rahasummasta joka makaa käyttämättömänä tililläsi. Jos tiedät hankinnan loppusumman varmasti, voit myös hakea lainaa melko vapaasti. Pidä kuitenkin mielessä myös lainan takaisinmaksu ja aseta lainalyhennykset niin, että suoriudut niistä vaikka tulosi hetkellisesti pienenisivät.

Mieti näitä kysymyksiä valitessasi oikeaa lainamuotoa:

  1. Onko hankinnallasi selkeä ja kiinteä hinta?
  2. Tarvitsetko rahoitusta koko hankintahinnalle vai vain osalle siitä?
  3. Ovatko lainalyhennykset riittävän joustavat?
- 2022-04-06 11:25:22

Aloita lainavertailu tästä

Kilpailutamme puolestasi jopa 30 pankkia ja rahoituslaitosta

157€
Hyväksyn Omalaina.fin käyttöehdot ja OmaLaina.fi saa olla minuun yhteydessä koskien lainatarjouksia.
Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainasummalle 10000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 0€ ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin 11 623€, eli 193,71 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19% - 20% ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 - 150€. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100€ - 60000€.