Täytä kulutusluottohakemus - Saat luottopäätöksen heti

Hae kulutusluottoa jopa 60 000 euroa ilman vakuuksia tai takaajia

Kuukausierä n.*
0 €
Haettu lainasumma

20000

           
Laina-aika

15 vuotta

Lähettämällä hakemuksen hyväksyn käyttäjäehdot ja vahvistan lukeneeni tietosuojakäytännöt

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 15 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa.. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.

Laina opiskelijalle – lainaa vastuullisesti opiskelijana

Opiskelijan arki on usein tiukkaa tasapainottelua tukien ja pakollisten menojen välillä. Moni päätyy ottamaan opintolainaa elämisen rahoittamiseen. Mitä opintolainan otossa tulee huomioida?

 

 

Opintolaina lienee suomalaiselle opiskelijalle tutuin lainatyyppi. Ei ole lainkaan epätavallista, että uusista opiskelijoista jopa yli neljäsosa ottaa tätä lainaa erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Opiskelijalle valtion takaama laina voi tuoda suuren rahallisen helpotuksen sekä jouduttaa valmistumista. Mikä se tarkalleen on, ja kuka voi saada lainaa?

Opintolaina – opiskelijan ykkösvalinta

Yleisin sekä kannattavin laina opiskelijalle on valtion takaama opintolaina. Kyseessä on poikkeuksellisen edullinen laina, jota myönnetään vain opiskelijalle.

Opintolaina on osa opintotukea, ja sen saadakseen opiskelija tarvitsee Kelan myöntämän valtiontakauksen. Yleensä tämä saadaan yhdessä opintotukipäätöksen kanssa.

Lainaa voi hakea monesta paikasta

Itse laina opiskelijalle haetaan vapaavalintaisesta pankista, jonka kanssa hakija sopii lainan korosta sekä takaisinmaksusuunnitelmasta. Valtiontakaus ei ole tae lainansaannista, vaan lopullisen päätöksen lainan antamisesta tekee pankki.

Usein sanotaan, että opintolaina on paras laina, mitä elämänsä aikana voi saada. Edullisuutensa vuoksi moni saattaa hakea lainaa, vaikkei akuuttia tarvetta sille olisikaan.

Opintolaina on paras laina opiskelijalle

Opintolaina saatetaan esimerkiksi ottaa sijoitustarkoitukseen. Lainan korko on usein vuotuista inflaatiotakin alhaisempi, minkä ansiosta järkevästi sijoitettuna opiskelija voi kerryttää sillä omia säästöjään.

Lue aiheesta: Opintolaina – Lainaa opiskeluun tai kouluttautumiseen

Hyvitys auttaa maksamaan lainan nopeasti

Opintolaina on valtion takaama, eikä siksi varmaankaan tule yllätyksenä, että sen päätarkoituksena on edistää kansalaisia opintojensa suorittamisessa.

Yksi merkittävimmistä opintolainan eduista on, että valtio kannustaa opiskelijoita nopeaan valmistumiseen opintolainahyvityksellä. Tämä tarkoittaa, että jos opinnot saa päätökseen määräajassa, maksaa Kela opintolainaa pois hyvityksen verran.

Opintolainahyvitys

Enimmillään opintolainahyvityksen määrä voi olla yli kolmannes koko opintolainasta. Esimerkiksi 18 000 euron opintolainasta opiskelija voi saada hyvitystä jopa 6 200 euroa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että maksat rahaa takaisin vähemmän, kun olet sitä ottanut. Opintolainahyvitys koskee lainoja, joiden suuruus on yli 2500 euroa.

Opintolaina tuo opiskelijalle monia etuja

 • Lainaa voi saada kuukaudessa jopa 650 euroa tai 800 euroa, jos opintoja tekee ulkomailla
 • Takaisinmaksu alkaa yleensä vasta 2 vuotta opintojen loppumisen jälkeen, joten maksueristä ei tarvitse huolehtia opintojen lomassa
 • Takaajana valtio, eli lainan saantiin ei tarvita muita takaajia tai vakuuksia
 • Opintolainahyvitys maksaa huomattavan osan yli 2500 euron lainoista, kun korkeakouluopinnot suorittaa määräajan sisällä
 • Valtiontakaus voimassa 30 vuotta ensimmäisestä lainan nostosta
 • Korko merkittävästi tavallisia lainoja alempi
 • Helpottaa raha-asioita, jotta opiskelija voi keskittää suuremman osan huomiostaan opintoihin

Kuka voi saada opintolainaa?

Yleisesti voidaan todeta, että opiskelija voi saada lainaa valtion takaamana silloin, kun hän saa Kelan opintorahaa tai Työllisyysrahaston aikuiskoulutustukea. Lainantakaus on kuitenkin mahdollista myös ilman opintorahaa silloin, kun:

 • Asut vanhemmallasi, olet 18-19-vuotias, opiskelet toisen asteen oppilaitoksessa etkä voi saada opintorahaa vanhempiesi tulojen vuoksi.
 • Et asu vanhemmallasi, olet alle 17-vuotias etkä voi saada opintorahaa lapsilisän vuoksi. Vanhempiesi tulot ovat yhteensä alle 64 400 euroa vuodessa.
 • Suoritat Maanpuolustuskorkeakoulussa sotatieteiden kandidaatin tutkintoa tai Raja- ja merivartiokoulussa rajavartijan yksiosaista peruskurssia tai kaksiosaisen peruskurssin 1. osaa etkä voi saada opintorahaa, koska saat oppilaitokseltasi opintojen ajalta maksettavaa päivärahaa.

Huomaathan, ettet kuitenkaan voi saada lainantakausta silloin, jos:

 • Aiempi opintolainasi on Kelan perittävänä
 • Suoritat vapausrangaistusta

Miten paljon opintolainaa voi saada?

Opintolainan valtiontakauksen suuruus, eli suurin mahdollinen nostettava laina, riippuu hakijan iästä sekä opiskelutavasta:

 • Alle 18-vuotias, opinnot ei korkeakoulussa: 300€/kk
 • 18 vuotta täyttänyt, opinnot ei korkeakoulussa: 650€/kk
 • Opinnot korkeakoulussa: 650€/kk
 • Opinnot Suomessa aikuiskoulutustuella: 650€/kk
 • Opinnot ulkomailla: 800€/kk

Päätös takauksesta annetaan automaattisesti silloin, kun opiskelija suorittaa opintojaan korkeakoulussa ja saa tästä opintorahaa. Mikäli et ole korkeakouluopiskelija ja tahdot hakea opintolainaa, on takauspäätöstä pyydettävä erikseen Kelasta.

Huomaathan, että vaikka takauspäätös saadaan Kelasta, haetaan itse lainaa pankista. Tämän rahoituksen valitset lainanhakijana itse.

Lue lisää aiheesta: Miten opiskelija elää? Vinkit opintotukeen

Opintolainan nosto

Opintolaina nostetaan yleensä kahdessa erässä syyslukukaudella 1.8 sekä kevätlukukaudella 1.1. Lainaa on kuitenkin mahdollista nostaa tietty summa tilille esimerkiksi joka kuukausi, jos tämän kokee paremmaksi vaihtoehdoksi.

Saat selville opintotukipäätöksestä, mihin päivämäärään mennessä laina on nostettava.

Opintolainan käyttökohde on opiskelijan valittavissa

Lainasumman ohella opiskelija voi valita itse myös sen, mihin hän käyttää saadun opintolainan.

Laina opiskelijalle voi olla toisinaan välttämätön paha, joka pitää arjen ja elintason jotakuinkin riittävänä. Toinen puolestaan saattaa ohjata saatua lainaa heti säästöön tai sijoituksiin, ottaen lainaa vain sen edullisuuden vuoksi.

On toki tärkeää muistaa, että kyseessä on silti laina, joka on maksettava takaisin sopimuksessa asetettujen ehtojen mukaisesti. Jos olet siis opiskelija, laina kannattaa käyttää ehdottomasti omaa koulutusta jouduttaviin hankintoihin tarpeettoman huvittelun sijaan.

Lainan takaisinmaksu

Opintolainaa aletaan maksamaan takaisin yleensä vasta 1,5-2 vuotta valmistumisen tai opintojen päättymisen jälkeen. Viive antaa opiskelijalle mahdollisuuden järjestää omat raha-asiat niin, etteivät lainaerät ole heti kurittamassa kukkaroa.

Lainan lyhennys tapahtuu kuukausittain, ja laina-aika riippuu siitä, millaisen sopimuksen opiskelija on pankkinsa kanssa tehnyt.

Jos opinnot suorittaa määräajan sisällä, maksaa Kela osan lainasta pois opintolainavähennyksen muodossa. Kela maksaa hyvityspäätöksen jälkeen tämän osuuden suoraan pankille, ja opiskelija lyhentää jäljelle jäänyttä velkaa laaditun takaisinmaksusuunnitelman mukaisesti.

Opintolaina kannattaa etenkin nyt

Euroalueella ovat vallinneet negatiiviset korot nyt jo useiden vuosien ajan. Valtaosa opintolainoista sidotaan 12 kuukauden EURIBORiin, joka on tällä hetkellä -0,5% paikkeilla.

Negatiivisen ohjauskoron etu opiskelijalle on, että tämä voi saada lainaa maksamalla tästä pelkästään pankin marginaalin. Tämä on yleensä alle 1% suuruinen, mikä tekee ainoana korkona lainasta todella edullisen.

Lue artikkeli: Paras luottokortti – Löydä sopivin kortti

Kattaako opintolaina kaiken tarvittavan?

Kuten aiemmin listatuista opintolainan määristä saattaa jo päätellä, ei opintolaina riitä läheskään aina kattamaan kaikkia kuluja, joita opiskelija arjessaan kohtaa.

Opintolainan lisäksi joudutaan löytämään lisätuloja tai muuta lainaa etenkin suurissa kaupungeissa, joissa asuminen käy usein kalliiksi.

Jos tulosi ja säästösi eivät yksinkertaisesti riitä elämiseen, voit hakea Kelasta perustoimeentulotukea.

Muut lainat opiskelijalle

Opintolainan lisäksi opiskelijan on mahdollista saada myös monenlaisia muita lainoja. Useimmilta pankeilta mahdollista on saada:

 • Pienlainaa
 • Kulutusluottoa
 • Luottokortteja, kun opiskelija on suorittanut vähintään 90 opintopistettä.

Mistä löytää edullista lainaa opiskelijalle?

Itse opintolainan vertailu on usein varsin hyödytöntä, sillä korot ja näin myös erot koroissa ovat häviävän pieniä. Muiden lainatyyppien kohdalla tilanne on lähes päinvastainen.

Kulutusluotoissa ero edullisimman ja kalleimman vaihtoehdon välillä on keskisuurillakin lainoilla helposti useita satoja euroja. Omalainan avulla opiskelija voi kilpailuttaa ja löytää edullisen kulutusluoton erilaisia arjen hankintoja varten.

Opiskelija ei yleensä saa kovin suurta lainaa, mutta Omalainan kautta löytää voit helposti ne pankit, jotka suostuvat antamaan juuri sinulle lainaa – taloudellisen tilanteesi huomioiden.

Huomaathan silti, että kulutusluottoa ei tule hakea hetken mielijohteesta. On tärkeää, että haet Omalainalta lainaa vain oman taloustilanteesi salliessa lainan takaisinmaksun, ja käyttäessäsi rahan johonkin tärkeään kohteeseen.

Milloin Omalainan laina on hyvä vaihtoehto?

Opiskelijan kannattaa hakea lainaa Omalainalta esimerkiksi:

 • Hajonneen mutta arjelle tärkeän kodinkoneen korvaamiseen
 • Opiskeluun käytettävän tietokoneen hankintaan
 • Sivutyöhön tarvittavan auton ostoon
 • Opiskelutarvikkeiden kattamiseen

Omalainan lainaa ei kannata hakea:

 • Huvitteluun
 • Heräteostosten shoppailuun
 • Loma- tai bilematkan kuluihin
 • Jo alkaneen velkakierteen ruokkimiseen

Usein kysytyt kysymykset

Mitä on opintolaina?

Opintolainalla tarkoitetaan yleensä valtion takaamaa lainaa, jota myönnetään opintoja suorittaville henkilöille.

Voiko opiskelija saada kulutusluottoa?

Voi, mutta enimmäissumma on yleensä rajattu tavallista alemmaksi.

Mitä eroa on opintolainalla ja opiskelijan lainalla?

Opiskelijan lainalla voidaan tarkoittaa myös erilaisia pienlainojan ja kulutusluottoja, kun taas opintolainalla viitataan nimenomaan valtion takaukseen perustuvaan lainaan.

Mistä opiskelija voi saada edullista lainaa?

Valtion takauspäätöksellä saatava opintolaina on aina opiskelijalle edullisin lainavaihtoehto. Jos tämä ei kuitenkaan riitä, löytää akuuttiin tarpeeseen edullisen kulutusluoton Omalainan ilmaisella lainavertailulla.