Valitse matkavakuutus oikein ja säästä

Matkavakuutus on erillinen vakuutus kodin ulkopuolella sattuneille tapahtumille, tapaturmille ja mahdollisille riskeille. Matkavakuutus on hyödyllinen olla kaikilla matkoilla.

Tärkeintä matkavakuutuksen valinnassa on huomioida, että edullisin matkavakuutus ei välttämättä ole se paras matkavakuutus. Eri vaihtoehdot ja vertailu kuitenkin vähentävät riskiä maksaa liikaa vakuutuksestasi.

 

 

Matkavakuutus tuo turvaa matkalle

Matkavakuutus tuo turvaa yllättäviä tilanteita varten ollessasi matkalla. Esimerkiksi lääkäripalvelut ja matkoihin tapahtuvat muutokset voivat ulkomailla olla hyvin kalliita.

Laajimmillaan matkavakuutus sisältää:

 • Matkasairaus- ja tapaturmavakuutus
 • Matkatavaravakuutus
 • Matkavastuuvakuutus
 • Peruutusturva

(huom. ehdot ja yksityiskohdat ovat yhtiökohtaisia)

Lue vinkit, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, jotta matkavakuutus on omiin tarpeisiin nähden räätälöity ja oikein hinnoiteltu.

Matkavakuutus hinta

Siihen, mitä lopullinen matkavakuutus hinta on, vaikuttaa moni asia. Hintaan vaikuttaa ensiksi se, onko kyseessä jatkuva matkavakuutus vai kertamatkalle otettu, määräaikainen matkavakuutus.

Jatkuva matkavakuutus tarkoittaa vuosittain maksettavaa (voi jakaa myös osavuosille) vakuutusta, joka on voimassa läpi vuoden kattaen kaikki matkat, usein myös kotimaassa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että jatkuva matkavakuutus olisi voimassa rajattomasti.

 • Huom! Matkavakuutus on enimmillään voimassa yleensä 45 vrk tai 90 vrk matkan aloituksesta. Sitä pidemmälle ajalle matkavakuutus hinta on päivä- / viikkokohtainen.

Määräaikainen matkavakuutus on yksittäiselle matkalle otettu vakuutus ja se kattaa matkat, minne tahansa matkustat.

Määräaikainen vakuutus ja matkavakuutus hinta muodostuu:

 • Matkan keston mukaan
 • Matkakohteen mukaan

Määräaikainen matkavakuutus on hyvä valinta, jos matkustat kerran vuodessa. Määräaikain matkavakuutus on ikärajaton kattaen myös vakuutettavan alaikäiset lapset.

Tutustu: Matkalaina

Matkavakuutus peruutusturva – vältä taloudelliset tappiot jos matkasi estyy

Epävarmoina aikoina matkavakuutus peruutusturva on kasvanut yhä tähdellisemmäksi osaksi matkavakuutusta. Matkavakuutus peruutusturva sisältää osia henkilökohtaisista esteistä sekä äkillisistä tilanteista koskien matkustusta tai kohdemaata.

Matkavakuutus peruutusturva ja sen korvausehdot voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään:

 1. Matkavakuutus matkan peruuntuminen ympäristötekijöihin perustuen:
  • Luonnonkatastrofit tai levottomuudet matkakohteessa
  • Työnantajan vaatimukset / odottamattomat työtehtävät
  • Viranomaiskutsut (esimerkiksi oikeudenkäynti)
 2. Matkavakuutus sairastuminen ennen matkaa:
  • Oma (tai perheenjäsenen) sairaus / tapaturma
  • Läheisen / perheenjäsenen kuolema
  • Raskauteen liittyvät komplikaatiot tai esteet

Matkavakuutus peruutusturva ja siihen liittyvä korvaushakemus vaatii aina lisädokumentteja tai -liitteitä hakemuksen käsittelyyn.

Mastercard matkavakuutus aktivoituu luotolla

Useisiin luottokortteihin sisältyy jonkinlainen matkavakuutus. Mastercard matkavakuutus on yleinen ja suosittu matkaturva. Mastercard matkavakuutus voi olla kattavuudeltaan eritasoinen riippuen Mastercardin myöntäneen pankin korttityypeistä.

 • Huom.! Mastercard matkavakuutus sisältää matkustaja- sekä matkatavaravakuutuksen, sekä peruutusturvan.

Se mitä Mastercard matkavakuutus ja sen ehdot edellyttävät, on että matkakulut, kuten lennot ja majoitus, on maksettu kortin luotto-ominaisuudella. Yleisesti vähintään tietty prosenttiosuus matkakuluista tulee olla maksettu luotolla.

Jos vakuutusehdot täyttyvät, Mastercard matkavakuutus on voimassa läpi matkan tarkoittaen, että se alkaa kotiovelta (tai muusta kohteesta lähtiessä) ja päättyy kortinhaltijan palatessa kotiin (tai lähtökohteeseen kuten työ- tai opiskelupaikalle).

Lue lisää: Löydä paras luottokortti

Matkatavaravakuutus suojaa materiaalimenetyksiä

Matkatavaravakuutus ja sen ehdot kannattaa käydä erityisellä huolellisuudella läpi. Yleisesti matkatavaravakuutus sisältää korvauksen vahingoittuneelle sekä varastetulle matkatavaralle.

Matkatavaravakuutus sisältyy usein kattavaan matkavakuutukseen, mutta matkatavaravakuutus voidaan myös ottaa erikseen ilman muita vakuutuksia. Esimerkiksi jos matkavakuutus kuuluu ammattiliittosi etuihin, matkatavaravakuutus on yleensä otettava erikseen.

Huomioi että matkatavaravakuutus ei aina sisällä korvausta, joka koskee:

 • Käteistä rahaa
 • Koruja
 • Arvokasta elektroniikkaa

Jos haluat kuitenkin ottaa mukaan esimerkiksi vakuutuksen ulkopuolelle jäävää elektroniikkaa, matkatavaravakuutus sisältää yleensä mahdollisuuden lisävakuutukselle, jolla voit vakuuttaa yksittäisen laitteesi.

 • Huom! Matkatavaravakuutus kuuluu osana tiettyjä kotivakuutuksia, älä siis turhaan maksa tavaroistasi tuplana!

Eurooppalainen matkavakuutus

Eurooppalainen matkavakuutus on erityisesti Euroopan maihin suuntaaville räätälöity matkavakuutus. Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että EU-kansalaisilla on oikeus perus terveydenhoidon palveluihin kaikissa EU-maissa, ilman vakuutusta.

Miksi siis hankkia eurooppalainen matkavakuutus?

Eurooppalainen matkavakuutus on suunniteltu kattamaan perushoidon ja toimenpiteiden päälle syntyviä yllättäviä sairaanhoitokuluja sekä yksityisiä klinikkamaksuja. Lisäksi eurooppalainen matkavakuutus korvaa yleensä matkatavaroihin liittyvät riskit.

Eurooppalainen matkavakuutus ja yleisimmät sen sisältämät korvauskategoriat:

 1. Matkustajavakuutus (tapaturmat ja sairaudet)
 2. Matkatavaravakuutus (varkaus, rikkoutuminen ja viivästyneet matkatavarat)
 3. Matkavastuu ja oikeusturvavakuutus (kolmannelle osapuolelle aiheutuneet vahingot sekä oikeudenkäyntikulut)
 4. Matkahätäpalvelut (onnettomuudet yms.)
 5. Peruutusturva (estyessäsi pääsemään matkalle)

Muista, että Eurooppalainen matkavakuutus ei ole kiinteäehtoinen vakuutus vaan sen kattavuus vaihtelee eri vakuutusyhtiöiden kesken.

Tarkista mitä matkavakuutus korvaa

Pääsääntöisesti matkavakuutus on suunniteltu suojaamaan matustajaa odottamattomilta ja äkillisiltä vahingoilta tai tilanteilta. Se mitä matkavakuutus korvaa parhaimmillaan koskee niin matkustajia kuin mukana kulkevaa omaisuutta.

Mutta mitä matkavakuutus korvaa käytännössä on myös riippuvainen siitä, millaisen matkavakuutuksen, ja mistä sen, otat. Matkavakuutus omavastuu ei kuulu yleensä matkustajavakuutukseen eli tapaturmat ja sairaudet matkavakuutus kattaa 100 %.

 • Huom.! Matkavakuutus aikuiselle kattaa usein myös mukana kulkevat lapset.

Tavaroiden vakuuttaminen sisältää yleensä matkavakuutus omavastuuosuuden, mutta joissain yhtiöissä voit valita vakuutatko ilman vai omavastuun kanssa. Matkavakuutus omavastuu voi olla prosenttiosuus. Korvaus sisältää usein myös euromääräisen maksimiosuuden.

 • Huom.! Muista että vain vertailemalla huolellisesti vakuutusyhtiöt, saat rahoillesi parhaan vastineen. Vakuutusvertailussa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota korvausehtoihin.

Asuntovaunun vakuutus / matkailuauton vakuutus

Lomien suosikit, asuntovaunu ja matkailuauto, sisältävät melko yhteneväiset säännöt, mitä vakuutuksiin tulee. Olipa kyseessä asuntovaunun vakuutus tai matkailuauton vakuutus, pakollisena osana tulee liikennevakuutus.

On erittäin suositeltavaa, että asuntovaunun vakuutus ja matkailuauton vakuutus sisältää myös kaskon, joka kattaa ajoneuvolle sattuneita vahinkoja. Kaskoa on saatavilla eri tasoisena.

Huomioi, että liikennevakuutus on yhteneväinen eri yhtiöiden välillä, mutta kasko (osittainen tai laaja) ja sen ehdot vaihtelevat eri vakuutusyhtiöissä.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä matkavakuutus maksaa?

Matkavakuutuksen hinta määräytyy erityisesti matkustajavakuutuksen tyypin perusteella, eli onko kyseessä jatkuva vai määräaikainen vakuutus. Lyhyemmille matkoille määräaikaisen eli kertaluontoisen vakuutus voi olla riittävä ja sen voi saada 40-50 euroll. Jatkuvan vakuutuksen vuosimaksut ovat tyypillisesti 80 – 150 euroa vuodessa.

Milloin matkavakuutus kannattaa ostaa?

Matkavakuutus pitää ottaa aivan viimeistään 3-4 vuorokautta ennen matkan alkua. Näin varmistat, että saat korvauksen matkan peruuntuessa esimerkiksi sairastumisen takia.