Huijauspuheluita ja tekstiviestejä on soitettu nimissämme toukokuussa - huomioi vuorovaikutuksesi ja tarkista yhteydenotot viralliseen asiakaspalveluumme.

Puhelimella maksaminen – turvallinen tapa nopeisiin ostostilanteisiin

Puhelin on modernin maksajan monitoimilaite. Puhelin kulkee kätevästi mukana paikkaan kuin paikkaan, joten on luonnollista, että myös maksut ja puhelimella maksaminen on yhä suositumpi tapa tehdä päivittäisostoksia.

 

 

Näin puhelimella maksaminen toimii

Puhelimella maksaminen on helppoa ja nopeaa, mutta myös turvallista, kun muistaa pitää puhelimen ja maksusovellusten salaukset kunnossa. On erilaisia tapoja, joilla puhelimella maksaminen voidaan suorittaa, yleisimmät ovat:

 1. Lähimaksu
 2. Mobiilisovellukset
 3. QR koodilla maksu
 4. Puhelinnumeroon tai sähköpostiosoitteeseen maksaminen

Älylaitteen lisäksi puhelimella maksaminen vaatii nettiyhteyden. Mobiilimaksaminen onnistuu myös muilta laitteilta kuten älykellosta ja tabletilta. Mutta miten puhelimella maksaminen toteutuu eri tilanteissa ja mitä mobiilimaksaminen käytännössä tarkoittaa?

Lähimaksu puhelimella

Lähimaksu puhelimella tapahtuu NFC (Near Field Communication) -teknologiaa hyödyntäen. Käytännössä lähimaksu puhelimella tapahtuu siten, että älypuhelin tai muu mobiililaite lähettää maksutiedot langattomasti lyhyen etäisyyden päässä olevaan maksupäätteeseen.

 • Huom.! Suomessa lähimaksu puhelimella on rajattu 50 € enimmäissummaan, sitä suurempiin ostoksiin tulee käyttää maksukorttia.

Lähimaksu puhelimella tarjoaa useita etuja, kuten kätevyyttä, nopeutta ja turvallisuutta. Mobiilimaksu soveltuu hyvin esimerkiksi maksamiseen kaupoissa ja ravintoloissa, ja se on laajasti käytössä Suomessa mutta myös Suomen ulkopuolella.

Mobiilimaksaminen

Mobiilimaksaminen tarjoaa käyttäjille helpon ja nopean tavan suorittaa maksuja ilman käteistä rahaa tai fyysisiä maksukortteja, sillä yleensä maksukortti puhelimeen on valmiiksi asennettuna ennen kuin mobiilimaksaminen toteutetaan.
Mobiilimaksaminen edellyttää mobiilimaksusovelluksen lataamista älypuhelimeesi tai muulle mobiililaitteelle. Maksukortti tulee myös liittää sovellukseen.

Suosituimpia mobiilisovelluksia ovat esimerkiksi:

 • Apple Pay
 • Google Pay
 • Mobile Pay

Maksaminen puhelimella voi tarjota turvallisuusetuja, kuten mahdollisuuden käyttää biometrisiä tunnistautumismenetelmiä tai kaksivaiheista todennusta maksutapahtumien varmistamiseksi. Mobiilimaksu onkin turvallinen tapa suorittaa nopeita maksutapahtumia.

Lue lisää: Credit vai debit kortti – Korttityyppien tärkeimmät erot

Kuinka mobiilimaksaminen maksusovelluksella tehdään

Kun olet tehnyt alkuvalmistelut, ja maksukortti puhelimeen on asennettuna, ostosten mobiilimaksaminen maksusovelluksella voi alkaa. Ollessasi kassalla ja valmis maksamaan ostoksesi, toimi näin:

 1. Avaa maksusovellus ja valitse haluamasi maksukortti. Tämän jälkeen vie älypuhelimesi lähelle myyjän lähimaksupäätettä, joka tukee NFC-teknologiaa. Puhelimesi ja lähimaksupääte kommunikoivat langattomasti keskenään.
 2. Hyväksy maksu. Tämä tapahtuu yleensä antamalla jonkinlainen vahvistus puhelimen avulla. Tämä voi olla esimerkiksi sormenjälki, PIN-koodi tai kasvojentunnistus, riippuen siitä, miten olet asettanut maksusovelluksesi.
 3. Maksunsiirto ja vahvistus. Kun maksu on vahvistettu, maksutapahtuma käsitellään ja rahat siirretään kauppiaan tilille. Maksutapahtumasta tulee yleensä vahvistus sekä kuittitiedot.

Apple pay maksaminen

Apple Pay on Applen-yhtiön kehittämä mobiilimaksupalvelu, joka soveltuu käytettäväksi Applen omilla laitteilla. Apple Pay maksaminen onnistuu esimerkiksi Iphonella, Ipadilla ja Apple watchilla, ja maksuja voi suorittaa liikkeissä sekä verkossa.
Apple Pay maksaminen, näin toimit:

 1. Asenna ja määritä Apple Pay -sovellus laitteeseesi. Voit tehdä tämän menemällä “Asetukset” > “Wallet & Apple Pay” ja lisäämällä maksukortti puhelimeen ja sovellukseen.
 2. Maksaminen fyysisissä kaupoissa -> avaa Wallet-sovellus iPhonellasi tai Apple Watchilla. Näytä laitettasi lähimaksupäätteelle ja pidä sitä lähellä, jotta NFC-yhteys muodostuu.
 3. Maksaminen verkossa ja sovelluksissa (verkkokaupoissa ja sovelluksissa, jotka tukevat Apple Pay -maksuja, voit valita Apple Pay -vaihtoehdon kassalla): kun valitset tämän vaihtoehdon, sinua saatetaan pyytää vahvistamaan maksu Face ID:llä, Touch ID:llä tai syöttämällä PIN-koodisi.
 4. Maksaminen Apple Pay Cashilla: Voit myös lähettää rahaa suoraan toisille Apple Pay -käyttäjille käyttämällä Apple Pay Cash -toimintoa. Tämä toiminto on saatavilla Wallet-sovelluksessa ja mahdollistaa rahan lähettämisen viestien kautta.
 5. Maksun vahvistus: kun maksu on suoritettu, saat yleensä vahvistuksen maksusta Wallet-sovelluksessa ja/tai kuitin sähköpostitse tai tekstiviestillä, riippuen kaupasta tai maksun vastaanottajasta.

Lue aiheesta: Löydä paras luottokortti 

Mobilepay maksaminen

MobilePay maksaminen tapahtuu yleensä skannaamalla kaupan tarjoama QR-koodi tai syöttämällä vastaanottajan puhelinnumero. Maksu vahvistetaan sovelluksessa, ja raha siirtyy vastaanottajalle välittömästi tai viimeistään muutamassa päivässä, riippuen maksun tyypistä ja vastaanottajan pankista.

Mobile maksaminen ja mobile QR-koodi, kuinka käytät:

 1. Kirjaudu MobilePay-sovellukseen
 2. Paina Maksa
 3. Paina Skannaa QR-koodi ja pidä puhelinta QR-koodin päällä
 4. Hyväksy maksu pyyhkäisemällä

Google Pay lähimaksu

Google Pay lähimaksu on suosittu maksusovellus, kun korttimaksu puhelimella tulee tarpeeseen. Google Pay lähimaksu toimii muiden lähimaksusovellusten tapaan NFC-teknologian avulla, mikä tarkoittaa, että voit maksaa koskettamalla puhelintasi yhteensopivaan maksupäätteeseen.

 • Huom.! Puhelimesi ja pankkikorttisi täytyy olla yhteensopivia Google Payn kanssa, joten tarkista tämä ennen käytön aloittamista.

Yleensä maksupäätteet näyttävät lähimaksun symbolin, joka osoittaa, että voit käyttää sitä Google Pay lähimaksu -sovelluksen kanssa. Sen avulla voit tallentaa maksukorttisi ja suorittaa maksuja fyysisissä kaupoissa, verkkokaupoissa ja sovelluksissa ilman fyysisen kortin käyttöä.

Google Payn käyttäminen lähimaksuna käytännössä:

 1. Avaa Google Pay -sovellus älypuhelimessasi.
 2. Valitse maksukortti, jota haluat käyttää.
 3. Avaa lähimaksutoiminto napauttamalla puhelintasi lähimaksupäätteeseen.
 4. Pidä puhelintasi lähimaksupäätteen lähellä, kunnes maksu on hyväksytty.

Google Pay lähimaksu -sovellukset käytettävyydessä ja toiminnoissa voi olla eroja eri maiden ja alueiden välillä, joten jos maksusovellus on käytössä ulkomailla, tarkemmat ohjeet kannattaa tarkistaa Google Pay -sovelluksen tai Google Payn verkkosivuston käyttöohjeista.

Lue myös: Rahoitus – Vertaile ja hae edullista rahoitusta

Kotimainen Siirto-sovellus nopeuttaa maksuliikennettä

Suomalaisen siirto-sovelluksen avulla voit siirtää rahaa omalta pankkitililtä toisen henkilön pankkitilille, jos hänellä on myös Siirto-sovellus käytössään. Maksu tapahtuu yleensä käyttämällä vastaanottajan puhelinnumeroa tai sähköpostiosoitetta.

Siirto-sovellus siirtää rahan yleensä tililtä toisella muutamissa sekunneissa, vaikka tilit olisivat eri pankeissa. Siirto-sovellus käy myös useissa kaupoissa, verkkokaupoissa ja erilaisissa palveluissa.

Usein kysytyt kysymykset

Miten maksaa puhelimella kassalla?

Google Pay ja Apple Pay löytyvät lähes kaikista Android ja iPhone-puhelimista ja useista eri älykelloista. Mobiilimaksaminen on nopea tapa tehdä ostokset kaupassa, verkossa ja sovelluksissa. Mobiilimaksaminen toimii lähimaksun tapaan: avaa vain puhelimesi lukitus, sekä tarvittaessa maksusovellus ja vie se maksupäätteen lähelle.

Pitääkö NFC pitää päällä puhelimella maksamiseen?

Jos haluat käyttää lähimaksua puhelimellasi, NFC:n on oltava päällä.