Paljonko pyykin konepesu maksaa?

Yritän leikata sähkön kulutustani, mutta en tiedä kuinka paljon säästän, yrittäessäni pestä vähemmän pyykkiä ja ajoittaa sen iltamyöhään. Paljonko pyykin konepesu todella maksaa?

Riku Omalainalta vastaa:

Konepesun hinta riippuu pääasiassa sen hetkisestä sähkön hinnasta ja pesukoneen sähkönkulutuksesta. Lisäksi pesuaineesta ja huuhteluaineesta tulee kuluja. Näillä tiedoilla voimme tehdä laskutoimituksen mitä pyykinpesu maksaa 40 ja 60 asteessa.

Paljonko pyykinpesu kuluttaa sähköä?

Pyykinpesukoneen sähkönkulutus riippuu muun muassa sen koosta, energiatehokkuudesta ja pesun lämpötilasta. Useat sähköyhtiöt ilmoittavat, että pyykinpesukoneen sähkönkulutus on noin 0,5 kilowattituntia (kWh) 40-asteisessa pesussa ja 1 kWh 60-asteisessa pesussa.

Laskuesimerkki – alhainen sähkön hinta

Kun sähkön hinta on 4 senttiä kilowattitunnilta, yksi pesu 40 asteessa lisää noin 2 senttiä sähkölaskuusi. 60-asteisen pesun hinta taas on noin 4 senttiä. Sanotaan, että peset koneellisen päivässä, jolloin kuukauden sähkölaskuusi tulee noin 60 sentin tai 1,2 euron lisäys.

Myös tänä talvena sähkön pörssihinnassa on kuitenkin ollut huomattavia hintapiikkejä.

Laskuesimerkki – korkea sähkön hinta

Kun sähkön hinta on 20 senttiä kilowattitunnilta, 40 asteen pesu maksaa noin 10 senttiä sähköä. 60 asteisen pesun hinta taas on noin 20 senttiä.

Jos yhä peset koneellisen päivässä, sähkön kuukausikustannukseen voidaan lisätä 3 tai 6 euroa riippuen pesun lämpötilasta.

Konepesun kokonaishinta

Jos lasketaan mukaan myös pesuaine, joka maksaa noin 20 senttiä pesukertaa kohden sekä vesi, noin 4 senttiä per pesu, on kokonaiskustannus sähkön hinnan ollessa 10 senttiä per kWh:n seuraava:

  • 40 asteen pesu: noin 30 senttiä pesua kohden – 9 € kuukaudessa.
  • 60 asteen pesu: noin 35 senttiä pesua kohden – 10,5 € kuukaudessa.

Lue eteenpäin nähdäksesi, kuinka päätämme pesuaineen ja veden hinnan – sekä vinkkejä siitä, kuinka voit vähentää pyykinpesukustannuksiasi.

Lue myös: Paljonko suihkussa käynti maksaa?

Pesukustannuksia on vaikea arvioida watteina

Useimmat sähkölaitteet kuluttavat jatkuvasti sähköä. Tämä ei kuitenkaan päde pesukoneeseen, jossa pääasiassa veden lämmitys vaatii energiaa. Jos 2000 watin pesukone toimisi kaksi tuntia tasaisella sähkönkulutuksella, tarkoittaisi se 4 kWh:n sähkönkulutusta. Mutta pyykinpesukoneet eivät toimi näin.

Tehontuotosta voidaan laskea vain sähkön maksimikulutus, joka saavutetaan lämmityksen yhteydessä.

Energiamerkintä auttaa ostopäätöksen tekemisessä

EU:n energiamerkinnän tarkoitus on auttaa kuluttajia vertailemaan laitteiden energiankulutusta sekä kannustaa laitteita valmistavia yrityksiä kehittämään tuotteitaan ja investoimaan energiatehokkaampien tuotteiden suunnitteluun.

Sivuston kautta on mahdollista verrata esimerkiksi pesukoneiden, kuivausrumpujen ja kuivauskaappien nykyaikaisten mallien energiankulutusta.

Kulutusmittari näyttää todellisen kulutuksen

Pyykinpesukoneen sähkönkulutuksen tarkan mittauksen saamiseksi voidaan käyttää kulutusmittaria. Kytke kulutusmittari pistorasiaan ja sitten pesukone mittariin.

Mittari pystyy näyttämään sekä reaaliaikaisen sähkönkulutuksen, että kulutuksen valitulta ajanjaksolta. Joissain malleissa voit myös syöttää sähkön hinnan sähkömittariin, jolloin lasketaan myös käytetyn sähkön kokonaiskustannus.

Paljonko pesuaine maksaa per pesu

Ruotsalaisen Råd & Rönin vuoden 2021 vertailussa todetaan, että kulutetun pesuaineen hinta per konepesu on noin 0,2€.

Paljonko vesi maksaa per pesu?

Veden hinta vaihtelee asuinpaikkasi perusteella. Asuntoyhtiössä tämä kustannus sisältyy usein kuukausimaksuun.

Helsingissä veden hinta on 1,36€ kuutiometriltä, ​​mikä vastaa 0,0014 euroa litralta. Yksi pesu voi vaatia noin 50 litraa, mikä tarkoittaa noin 7 senttiä

6 vinkkiä pesukulujen vähentämiseen

Konepesun kustannuksia voidaan alentaa suhteellisen yksinkertaisilla menetelmillä. Ennen kaikkea on tärkeää pestä mahdollisimman energiatehokkaasti.

1. Täysi kone

Pesemällä aina täydellä koneella voit vähentää pesujen määrää kuukaudessa.

2. Tuuleta pesun sijaan

Monet vaatteet voidaan tuulettaa pesun sijaan. Tämä koskee esimerkiksi villapaitoja ja farkkuja, mikäli ne eivät ole tahriintuneet.

3. Laske lämpötilaa

Tehokkain tapa vähentää sähkökustannuksia on pesu alhaisemmassa lämpötilassa. Esimerkiksi veden lämmittämiseen 40 asteeseen kuluu puolet vähemmän energiaa kuin 60 asteeseen. Useimmissa pesukoneissa on myös niin sanotut “Eco-ohjelmat”, jotka on suunniteltu pitämään energiankulutuksen alhaisena.

4. Vaihda uudempaan pesukoneeseen

Uudempien pesukoneiden energiankulutus on huomattavasti pienempi kuin vanhemmissa malleissa. Selvitä kuinka paljon rahaa säästäisi ostamalla uudemman mallin.

Lue myös: Mitä on normaali sähkönkulutus?

5. Mene pesutupaan, jos asut kerrostalossa

Vuokrakohteissa asukkailla tulee olla pääsy pyykinpesumahdollisuuksiin. Tämä on joko asunnossa tai yleisissä tiloissa. Jos käytössä on jaettu pesutupa, sen voi varata usein ilmaiseksi.

6. Pese silloin kun sähkö on halpaa

Sähkön hinta riippuu sähkösopimuksestasi. Pörssisähköä ostava voi alentaa konepesun kustannuksia pesemällä pyykkiä silloin, kun sähkön hinta on alhainen. Hintaa voi seurata useiden sovellusten ja sähköyhtiöiden nettisivujen kautta.

 

Täytä kulutusluottohakemus - Saat luottopäätöksen heti

Hae kulutusluottoa jopa 60 000 euroa ilman vakuuksia tai takaajia

Kuukausierä n.*
0 €
Haettu lainasumma

20000

           
Laina-aika

15 vuotta

Lähettämällä hakemuksen hyväksyn käyttäjäehdot ja vahvistan lukeneeni tietosuojakäytännöt

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 15 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa.. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.