Mikä on taloudellinen puskuri?

Yritän saada säästöjäni kuntoon ja olen muun muassa alkanut sijoittaa rahastoihin. Olen myös kuullut monien sanovan, että tarvitsen taloudellista puskuria. Mikä on taloudellinen puskuri ja kuinka paljon siihen pitäisi säästää?

Riku Omalainalta vastaa:

Taloudellinen puskuri on säästetty pääoma, jota käytetään pääasiassa arvaamattomiin kuluihin. Puskuri luo näin taloudellista turvaa, jotta sinun ei tarvitse ottaa lainaa yllättävissä tilanteissa. Voit esimerkiksi käyttää puskurirahaa, jos auto tarvitsee odottamattomia korjauksia tai jos pesukoneesi hajoaa.

Puskuri voi olla hyvä olla myös siltä varalta, että joudut työttömäksi tai sairauslomalle ja tulosi alenevat joksikin aikaa huomattavasti

Tämä käyttötarkoitus erottaa puskurin ns. tavallisista säästöistä, joita voidaan käyttää ostoksille, viihteeseen tai matkustamiseen. Edes arvopapereihin sijoitettu raha ei yleensä lasketa puskuriksi – koska ne eivät aina ole välittömästi saatavilla.

Mitä puskurisäästö on?

Puskuriin säästäminen tarkoittaa, että rahat tallennetaan myöhempää mahdollista käyttöä varten. Useimmille ihmisille säästäminen tapahtuu säästötilillä, jolle voi tehdä ilmaisia ​​talletuksia ja nostoja. Tämä tarkoittaa, että rahat ovat helposti käyttettävissä, jos jokapäiväisessä elämässä syntyy suurempi, arvaamaton kulu.

Kuinka suuri puskurin pitäisi olla?

Tärkeintä on, että puskuri luo taloudellista turvaa. Joillekin tämä tarkoittaa kuukausipalkkaa vastaavaa summaa, kun taas toisille vaaditaan huomattavasti suurempia summia turvallisuuden tunteen saavuttamiseksi.

Yleisin tapa on lähteä kuukausipalkkaa vastaavasta määrästä tai tehdä oma laskelma – jolloin kahden kuukausitulon puskuria pidetään yleensä kohtuullisena.

Lue lisää, niin kerromme sinulle lisää siitä, miten sinun pitäisi ajatella puskurirahaa kuluistasi ja asuinmuodostasi riippuen.

Tee puskuri kuukausipalkan perusteella

Yleinen lähtökohta on, että puskurissa on noin kuukausipalkkaa vastaava summa. Palkan lisäksi sinun on laskettava mukaan myös mahdolliset muuta korvaukset. Jos taloudessa on useita aikuisia, lasketaan heidän kuukausitulonsa yhteen.

Kuukausituloista aloittamisen etuna on, että puskurirahaston suuruus sovitetaan tuloihin. Tämä laskelma voi kuitenkin olla hieman harhaanjohtava, jos esimerkiksi suhteellisen pienituloiset asuvat suuremmassa asunnossa. Tällöin voi olla parempi varata ennalta laskettu puskurisumma.

Laske puskuri tietyn summan mukaan

Toinen vaihtoehto on lähteä asumis- ja muista elinkustannuksista ja laskea summa, joka tuo taloudellista turvaa. Tässä tilanteessa on myös tärkeää miettiä, mihin puskuria odotetaan käytettävän. Pitäisikö esimerkiksi auton korjaus luokitella arvaamattomaksi kuluksi vai onko se asia, johon auton omistajan tulisi säännöllisesti varautua?

Se, kuinka suuri puskuri sinulla pitäisi olla, on yksilöllistä ja riippuu omista taloudellisista olosuhteista. Tärkeää on, että pystyt käsittelemään yhden tai useamman odottamattoman kulun. Muun muassa seuraavat asiat vaikuttavat:

  • Asuinmuoto
  • Perhekoko
  • Autojen määrä
  • Muut suuret kiinteät kulut

Puskuri vuokra-asunnossa asuvalle

Useat pankit osoittavat, että kahden kuukausitulon puskurin pitäisi riittää suurimmalle osalle vuokra-asunnossa asuvista. Rahat voidaan käyttää esimerkiksi sairausloman, työttömyyden tai odottamattomien arjen kulujen varalta. Suuri ero muihin asumismuotoihin on se, että yllättäviä asumiskustannuksia ei useinkaan voi syntyä. Tämä perustuu siihen, että kiinteistön omistaja maksaa esimerkiksi kiinteistön ylläpidon ja kodinkoneet.

Puskuri asunnonomistajille

Muiden asumismuotojen tapaan asunnon omistajilla tulisi olla noin kahden kuukauden palkka puskurissa odottamattomia tapahtumia varten. Tämä summa olisi siksi voitava käyttää kustannuksiin, jotka eivät liity majoitukseen.

Lisäpuskuria suositellaan asumista varten

Lisäksi on laskettava lisäpuskurisumma sen perusteella, mitä ennakoimattomiin asumiskustannuksiin odotetaan tarvittavan. Yleistä summaa ei kuitenkaan voida määritellä, koska se riippuu muun muassa talon koosta, iästä, lämmönlähteestä ja paljon muusta.

Koska talo vaatii määräaikaisia kunnostustöitä, myös tätä varten kannattaa tehdä jatkuvat kuukausisäästöt. Näin puskurirahaa ei esimerkiksi tarvitse käyttää suunniteltuun julkisivun maalaukseen tai aidan korjaukseen.

Täytä kulutusluottohakemus - Saat luottopäätöksen heti

Hae kulutusluottoa jopa 60 000 euroa ilman vakuuksia tai takaajia

Kuukausierä n.*
0 €
Haettu lainasumma

20000

           
Laina-aika

15 vuotta

Lähettämällä hakemuksen hyväksyn käyttäjäehdot ja vahvistan lukeneeni tietosuojakäytännöt

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 15 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.