Kuinka paljon voin saada lainaa? - Entä mikä vaikuttaa lainan saantiin?

Se kuinka paljon voit saada lainaa hakiessasi sitä verkossa, riippuu paljon siitä mistä olet lainaa hakemassa, mihin tarkoitukseen, sekä millaista summaa olet itse etukäteen ajatellut. Lainan määrästä päättävät ne pankit ja rahoitusyhtiöt jotka lainoja myöntävät. Eri pankit ja rahoitusyhtiöt tarjoavat eri suuruisia lainoja, jotkut pienempiä, jotkut suurempia.

Melkeinpä kaikki rahoitusyhtiöt pystyvät tarjoamaan pieniä, korkeintaan muutaman tuhannen euron lainoja, ja nämä ovatkin yleisin lainasumma verkosta haettavissa lainoissa. Useat pankit ja rahoitusyhtiöt ovat kuitenkin kasvussa, ja lainaa voi saada useammasta paikasta jo 100 – 50 000 euroa. Suuren tarjonnan vuoksi kannattaa pankkien ja rahoitusyhtiöiden kilpailuttamisessa olla vielä tarkempi, sillä usein juuri tällaisten lyhytaikaisten lainojen korko voi helposti nousta pilviin asti.

Mihin tarvitset lainaa?

Lainaa ei koskaan kannata ottaa yli tarpeiden, jotta et joudu turhaan maksamaan korkoa ylimääräisestä rahasta. Kartoita ennen lainan ottoa lainatarpeesi kunnolla, ja mieti mikä olisi sopiva lainasumma, jonka oikeasti tarvitset, ja pystyt myös maksamaan takaisin. Lainatalous on kavala, sillä se pystyy korkojen avulla perimään sinulta takaisin paljon enemmän, kuin saatoit alussa olla valmis maksamaan. Älä siis turhaan ota liian suurta lainaa, vaan mieti tarkkaan kuinka paljon tarvitset.

Myös lainan käyttötarkoitus voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon pankit ja rahoitusyhtiöt ovat valmiita myöntämään sinulle lainaa. Jos tarkoituksena on asunnon ostaminen, saat lainan luultavasti paljon helpommin, kuin jos kertoisit ottavasi lainan, jotta voit lähteä juhlimaan viikonloppuna. Lainaa haettaessa kannattaa olla rehellinen siitä mihin lainaa on hakemassa, jos kyseessä on suurempi lainasumma. Pieniä kulutusluottoja voi toki ottaa mihin vain tarkoitukseen itse haluaa, eikä lainanantaja kyseenalaista tai edes kysele lainan tarvetta.

Mikä on elämäntilanteesi?

Lainan saamiseen, ja myös lainan suuruuteen, vaikuttaa jossakin määrin myös elämäntilanteesi. Pankit saattavat vaatia palkkatodistusta, jotta he saavat paremman varmuuden siitä, että pystyt maksamaan lainasi takaisin. Tämä saattaa vaikuttaa myös lainan määrään. Jos olet esimerkiksi hakenut 5 000 euron lainaa, mutta saat takaisin lainatarjouksia vain 3000 eurolle, voi tämä johtua puuttuvasta työtodistuksesta. Luottotietojen on myös lain mukaan oltava kunnossa, jotta lainan saaminen on mahdollista.

Jos sinulla on ennestään paljon lainoja, voi tämä vaikuttaa pankin myöntämän lainan määrään. Mitä enemmän sinulla on lainoja, sitä enemmän on myös takaisinmaksettavaa. Lainan suuruuteen voi myös vaikuttaa sinun asiakashistoriasi sen pankin kanssa, josta olet hakemassa lainatarjousta. Jos olet onnistuneesti saanut heiltä lainaa aikaisemmin, ja olet maksanut lainasi takaisin, saattaa pankki myöntää sinulle helpommin haluamasi määrän lainaa.

Haetko lainaa yksin vai yhdessä jonkun kanssa?

Jos haet lainaa yhdessä jonkun muun, esimerkiksi puolison tai ystävän kanssa, ovat mahdollisuutenne suurempaan lainaan paremmat. Jos lainaa on ottamassa kaksi henkilöä, saa pankki tästä paremman varmuuden siitä, että laina tullaan maksamaan takaisin. Yhdessä haettava laina saattaa olla hyvä vaihtoehto varsinkin suurempia lainoja, esimerkiksi yrityslainaa ja lainan yhdistämistä haettaessa. Voit toki myös hakea lainaa yksin. Tällöin lainan saaminen riippuu vain sinusta, joten pankin on keskityttävä vain sinun maksukykyysi.

Katse kohti yleistä taloutta

Vaikka kaikki olisi sinun puolellasi kunnossa, voi pankki silti päättää, ettei se halua lainata sinulle aivan yhtä suurta summaa kuin haluaisit. Tähän voi vaikuttaa moni asia, kuten pankin oma taloudellinen tilanne, sekä yleinen taloudellinen tilanne. Pankit ja rahoitusyhtiöt ovat hyvin perillä maailman rahatilanteesta, ja siitä, mihin talous saattaa seuraavaksi kallistua. Ehkä he ennustavat laman pian tulevan, tai tietävät muuten jotakin joka saattaa tulla vaikuttamaan ihmisten takaisinmaksukykyyn. Pankit ja rahoitusyhtiöt päättävät itse kuinka paljon he ovat valmiita lainaamaan asiakkailleen rahaa, ja asiakas voi itse päättää hyväksyykö tällaisen tarjouksen vai ei.

- 2019-07-05 11:26:00

Aloita lainavertailu tästä

Kilpailutamme puolestasi jopa 30 pankkia ja rahoituslaitosta

191€
Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 11,76% laskettuna tyypilliselle lainasummalle 10000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 149€ ja esimerkkikorko 9,5%. Takaisinmaksettava summa on tällöin 13050€, eli 217,50 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä on lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava todellinen vuosikorko voi vaihdella välillä 4,19% - 50,5%. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1-15 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100€ - 60000€.