logo

Aina oikea hinta lainalle.

Täytä kulutusluottohakemus - Saat luottopäätöksen heti

Hae kulutusluottoa jopa 60 000 euroa ilman vakuuksia tai takaajia

Kuukausierä n.*
0 €
Haettu lainasumma

20000

           
Laina-aika

15 vuotta

Lähettämällä hakemuksen hyväksyn käyttäjäehdot ja vahvistan lukeneeni tietosuojakäytännöt

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on {apr} % laskettuna lainasummalle {totalAmount} €, kun takaisinmaksuaika on {repaymentTimeYears} vuotta, tilinhoitomaksu {administrationFee} €, avausmaksu {arrangementFee} € ja nimelliskorko {interestRate} %. Takaisinmaksettava summa on tällöin {totalCost} €, eli {monthlyCost} €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.

Mikä on korko ja miten se vaikuttaa talouteesi?

Oletko miettinyt mikä on autorahoituksen korko ja miten se määrittyy? Entä mitä ihmettä tarkoittaa efektiivinen korko tai fed korko? Korkojen ymmärtäminen ei aina ole yksinkertainen tehtävä. Korko on kuitenkin olennainen osa taloutta, joka vaikuttaa monin tavoin kuluttajiin. Käytännössä se kuvaa rahan hintaa ja on maksu, jonka lainanottaja maksaa saamastaan lainasta. Korko määritellään yleensä prosentteina.

 

Koroilla on vaikutusta säästämisessä, lainaamisessa ja investoinneissa. Korkeammat korot kannustavat säästämään enemmän, sillä ne tarjoavat paremman tuoton säästöille. Toisaalta ne voivat lisätä lainaamisen kustannuksia ja siten vähentää lainojen kysyntää. Näin ollen korkeilla koroilla on sekä hyvät että huonot puolensa. Asuntolainan korko on hyvä esimerkki siitä, miten korot vaikuttavat suoranaisesti yksittäisen kuluttajan elämään.

Korkotaso vaikuttaa myös yritysten investointipäätöksiin. Korkeammat korot voivat vähentää yritysten halukkuutta lainata ja investoida, mikä voi hidastaa talouskasvua. Matalammat korot taas voivat kannustaa yrityksiä hakemaan lainaa investointeihin, mikä puolestaan edistää talouden kasvua.

Korkojen vaikutusten ymmärtäminen on tärkeää taloudellisen päätöksenteon kannalta. Näin yksilöt ja yritykset pääsevät tekemään harkittuja päätöksiä säästämisestä, lainanotosta ja investoinneista. Seuraamalla eri korkojen kehitystä, olipa sitten kyseessä vaikka joustoluotto korko, kuluttaja voi ennakoida mahdollisia muutoksia ja sopeutua niihin hyvissä ajoin.

Mikä on prime-korko ja sen merkitys?

Prime-korko viittaa pankkien luotonmyöntämisessä käyttämään viitekorkoon. Se on yleensä yksittäisen pankin itse asettama viitekorko. Prime-korkotasot perustuvat yleensä yleiseen korkotasoon ja inflaation suuruuteen.
Kun prime-korko nousee, myös siihen sidottujen lainojen korkotasot nousevat, mikä voi tehdä lainanottamisesta puolestaan kalliimpaa. Toisaalta, kun prime-korko laskee, lainanottajat voivat hyötyä alhaisemmista korkokuluista.

Noususuhdanteessa Euroopan Keskuspankki yleensä nostaa korkoa, jotta rahaa lainattaisiin pankeista vähemmän ja inflaatio pysyisi kurissa paremmin. Vastaavasti laskusuhdanteessa Euroopan Keskuspankki yleensä laskee korkoja, koska inflaatiosta ei ole suurta riskiä ja rahaa pitää saada liikkeelle uusiin investointeihin.

Yrityksille prime-korko voi vaikuttaa investointipäätöksiin ja yrityslainojen saatavuuteen. Korkeampi prime-korko voi tehdä yrityslainoista kalliimpia, mikä voi vaikuttaa yritysten investointihalukkuuteen ja laajentumissuunnitelmiin.
Prime-korko on tärkeä indikaattori yleisestä talouden tilanteesta.

Miten lainan korko määrittyy?

Lainan korko määrittyy useiden tekijöiden perusteella, ja sen tarkoituksena on heijastaa lainan riskiä ja kustannuksia lainanantajalle. Alta löydät keskeisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat lainan koron määrittelyyn:

Luottoluokitus

Lainanottajan luottoluokitus on yksi tärkeä tekijä, joka vaikuttaa lainan korkoon asiakaskohtaisen marginaalin muodossa. Luottoluokitus heijastaa lainanottajan luottokelpoisuutta ja maksukykyä. Mitä parempi luottoluokitus, sitä alhaisempi korko, koska lainanantajat pitävät lainanottajaa vähäriskisenä.

Lainan määrä ja laina-ajan pituus

Lainan suuruus ja laina-ajan pituus voivat vaikuttaa korkoprosenttiin. Esimerkiksi pikavipin korko ja etenkin vakuudettoman kulutusluoton korko voivat olla korkeampia, sillä riski lainanantajalle on suurempi.

Viitekorko

Lainan korko voi olla sidottu tiettyyn vaihtuvaan viitekorkoon, kuten euriboriin, ja se muuttuu korkomuutosten myötä. Jos markkinakorot nousevat, lainan korko voi nousta ja päinvastoin. Viitekorko määräytyy korkotason mukaan aina seuraavaksi korkojaksoksi, jonka pituus on yleensä 1-12 kk.

Kilpailutilanne

Kilpailu lainamarkkinoilla saattaa vaikuttaa lainan korkoon. Jos markkinoilla on paljon tarjontaa ja kilpailua, lainanantajat voivat tarjota kilpailukykyisempiä korkoja houkutellakseen asiakkaita.

Sinun on hyvä huomioida, että lainan korko ja koron suuruuden määrittely voivat vaihdella eri lainanantajien välillä. Siksi sinun onkin suositeltavaa vertailla eri lainanantajia ja ottaa selvää koroista ennen lainan ottoa.

Onko luottokortin korko korkeampi kuin perinteisen pankkilainan korko?

Luottokortin korko on yleisesti ottaen korkeampi kuin perinteisen pankkilainan korko. Tämä liittyy yleisesti ottaen luottokortin ominaisuuksiin ja riskitekijöihin.

Luottokorttilainat ovat yleensä lyhytaikaisia ja joustavia lainoja. Tästä syystä luottokortin korko on suurempi. Luottokortilla tehtyjen ostojen veloitus tapahtuu yleensä kuukausittain, ja jos velkaa ei makseta kokonaan pois eräpäivään mennessä, korkoa peritään jäljellä olevalle velalle. Tämä lyhytaikainen luottojärjestely tuo mukanaan lisäriskin lainanantajalle, mikä voi heijastua korkeampana korkona.

Toinen tekijä on se, että luottokortit tarjoavat yleensä joustavuutta ja helppoutta maksaa ostoksia ja nostaa käteistä luottorajan puitteissa. Myös tämä lisää lainanantajan riskiä, koska velanottajalla on vapaus tehdä useita ostoksia ja kasvattaa velkaa ilman ennalta sovittuja lyhennyksiä tai varsinaista sovittua takaisinmaksuaikataulua.

Sen sijaan perinteisissä pankkilainoissa, kuten asuntolainoissa tai autolainoissa, laina-ajat ovat pidempiä ja lainanottajat sitoutuvat maksamaan kuukausittaisia lyhennyksiä sovitun aikataulun mukaisesti. Tämä ennakoitavuus ja sitoutuminen mahdollistavat matalamman riskin lainanantajalle ja siten mahdollistaa myös matalamman koron.

Luottokortin korko voi vaihdella huomattavasti eri luottokorttien välillä. Lisäksi vastuullinen luottokortin käyttö ja velan maksaminen eräpäivään mennessä auttavat välttämään korkeita korkokustannuksia.

Mikä on korko ennuste seuraavalle vuodelle?

Korko ennuste ja sen tekeminen on vaikea tehtävä, koska korkotaso riippuu monista tekijöistä ja sen kehitys voi olla vaikeasti ennustettavissa. Korkotason muutoksiin vaikuttavat muun muassa maailmantalouden yleinen tilanne, inflaatio, keskuspankkien rahapolitiikka ja markkinoiden odotukset.

Talousasiantuntijat ja pankkien analyytikot käyttävät erilaisia malleja ja indikaattoreita yrittäessään ennustaa tulevia korkoja. He tarkastelevat taloudellisia muuttujia, kuten inflaatiota, työttömyyttä, talouskasvua ja rahapolitiikan suuntaa. Näiden tietojen perusteella he pyrkivät arvioimaan, nouseeko vai laskeeko korkotaso tulevaisuudessa. Markkinaennusteen mukaan 12 kuukauden Euribor-korko olisi noin 3.4 prosenttia kesäkuussa 2024 kun kesäkuussa 2023 se oli 4.1 prosentin tuntumassa. Näin ollen pientä korkojen laskua on mahdollisesti luvassa. Tämä on hyvä uutinen, mikäli sinulla on asuntolaina ja asuntolainan korko silmällä pidettävänä.

On kuitenkin huomioitava, että korkoennusteet eivät ole aina täysin luotettavia. Maailmantalouden tilanteet voivat muuttua nopeasti, ja odottamattomat tapahtumat voivat vaikuttaa korkotason kehitykseen ja luoton korko yhtäkkiä nousee. Esimerkiksi talouskriisit, poliittiset päätökset tai luonnonkatastrofit voivat aiheuttaa merkittäviä muutoksia korkotasoissa hyvinkin nopealla aikavälillä.

Sijoittajien ja kuluttajien kannalta on hyödyllistä seurata talouden ja rahapolitiikan kehitystä saadakseen käsityksen mahdollisista korkotason muutoksista. Sinun kannattaa myös keskustella lainojen koroista ja ehdoista pankin kanssa, jotta voi hyötyä alhaisemmista koroista, jos niitä on odotettavissa.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on hyvä korko?
Yleisesti ottaen hyvä korko tarkoittaa alhaisempaa korkotasoa, mikä on usein edullinen lainanottajalle tai sijoittajalle. Esimerkiksi asuntolainan yhteydessä hyvä korko voi olla matala kiinteä korko. Kiinteä korko tarkoittaa sitä, että lainan korko pysyy samana tietyn korkojakson ajan. Opintolainan korko on myös esimerkki hyvästä ja usein matalahkosta korosta. Vastaavasti säästötilin tai sijoituksen yhteydessä hyvä korko tarkoittaa korkeampaa korkoa, joka lisää säästöjen tai sijoitusten tuottoa ajan myötä.
Mitä korkokatto tarkoittaa?
Korkokatto viittaa ennalta määritettyyn ylärajaan tai rajoitukseen, jonka avulla korkokustannukset eivät voi nousta yli tietyn tason. Korkokaton tarkoituksena on suojella lainanottajaa tai sijoittajaa korkojen äkillisiltä ja huomattavilta nousuilta. Korkokatot voivat olla joko kiinteitä tai vaihtuvia. Kiinteä korkokatto tarkoittaa, että korko ei voi ylittää ennalta määrättyä rajaa koko laina- tai sijoitusajan. Vaihtuva korkokatto voi taas tarkoittaa, että korko voi vaihdella, mutta se ei voi ylittää asetettua ylärajaa tietyn ajanjakson aikana. Korkokatot ovat yleisiä esimerkiksi asuntolainoissa, joissa lainanottajat haluavat suojautua äkillisiltä korkojen nousuilta, jotka voivat johtaa korkeampiin kuukausittaisiin lainanlyhennyksiin. Samaan aikaan, korkokatot voivat myös olla houkuttelevia sijoittajille, jotka haluavat suojella sijoitusten tuottoa korkojen voimakkaalta laskulta.