Mitä on normaali sähkönkulutus?

Sähkön hinnannousun myötä myös me mietimme, miten sähkönkulutusta voisi vähentää. Nelihenkinen perheemme asuu omakotitalossa ja vuosikulutuksemme on noin 27 000 kWh vuodessa. Mitä pidetään normaalina sähkönkulutuksena?

Riku Omalainalta vastaa:

Nyrkkisääntönä sähköllä lämpiävän omakotitalon sähkölaskusta jopa yli puolet menee lämmitykseen, mikä voi tarkoittaa jopa yli 10 000 kilowattituntia vuodessa. Jos kotitalouden käyttövesi lämpiää sähköllä, kustannukset näkyvät sähkölaskussa – käyttöveden lämmityksen osuus on noin viidennes vuotuisesta sähkönkulutuksesta.

Talvikuukausina omakotitalon sähkönkulutus voi olla 2000-4000 kWh kuukaudessa riippuen talon koosta ja lämmitystavoista.

Sähkönkulutuksessa on suurta vaihtelua

Tilastoissa on omakotitalojen keskimääräinen vuosikulutus asettuu noin 20 000 – 25 000 kWh. Olettaen, että asunnossa on suora sähkölämmitys, sähkönkulutukseen vaikuttavat ensisijaisesti:

  • Kuinka eristetty koti on
  • Ulkolämpötila
  • Kodin koko
  • Kuuman veden kulutus

Lisäksi kotitalouksien sähkönkulutukseen vaikuttavat esimerkiksi kodissa asuvien määrä, laitteiden ikä ja elektroniikkalaitteiden määrä.

Lue lisää, niin kerromme sinulle lisää normaalista sähkönkulutuksesta riippuen siitä, missä asut ja miten kotisi lämmitetään.

Sähkönkulutus 100 neliön talolle

Tilastot osoittavat, että vuonna 2021 omakotitalojen keskimääräinen sähkönkulutus neliömetriä kohti oli noin 150 kWh.

100 neliön omakotitalon sähkönkulutukseksi voidaan siis laskea keskimäärin 15 000 kWh. Laskemalla arvio 20 % korkeammaksi ja pienemmäksi, voidaan luoda vaihteluväli, jota voidaan pitää normaalina.

Lue lisää: Sähkösopimukset – Näin löydät halvimman

Omakotitalo maalämmöllä

Maalämpöllä sähkönkulutusta voidaan vähentää huomattavasti. Ratkaisevaa ei kuitenkaan ole vain lämmityslähteen vaihtaminen, sillä tilastojen mukaan kyse on myös siitä, kuinka lämpö saadaan pidettyä tehokkaasti sisällä.

Vain maalämpöä lämmönlähteenä käyttävien omakotitalojen keskimääräinen sähkönkulutus oli 61 kWh neliömetriltä vuonna 2021.

Omakotitalon lämmitys ilmalämpöpumpulla

Ilmalämpöpumppukauppiaiden mukaan ilmalämpöpumpulla sähkönkulutusta voidaan vähentää 30 – 70 %. Syy suureen vaihteluun, johtuu siitä, että tehokkuus riippuu useista tekijöistä. Tämä sisältää muun muassa kodin pohjaratkaisun, vuoden keskilämpötilan ja lämmitystarpeen.

Ilmalämpöpumppuja käytetään pääasiassa kotitalouksissa, joissa on suora sähkölämmitys. Tällöin hintaan lisätään kotitaloussähkön ja käyttöveden sähkökustannukset.

Lue lisää: Vihreä energia – Säästä uusiutuvalla energialla

Normaali sähkönkulutus pienemmässä asunnossa

Kaukolämmitetyssä vuokra-asunnossa lämmitys sisältyy yleensä vuokraan ja vuokralainen vastaa vain käytetystä kotitalous sähköstä. Sähkönkulutukseen vaikuttaa siksi pääasiassa kodinkoneiden, kuten pesukoneiden, astianpesukoneiden ja kuivausrumpujen, käyttö. Myös lämmitys esimerkiksi lattialämmityksellä, pyyhekuivaimella ja kannettavilla elementeillä voi lisätä energiankulutusta huomattavasti.

Keskimääräinen pienemmän kerrostaloasunnon vuotuinen sähkönkulutus on 2 000 kWh vuodessa ja isomman asunnon 5 000 kWh.

5 vinkkiä – näin vähennät sähkönkulutustasi

Laske lämpötilaa

Jos talossa on suorakäyttöinen sähkö, sähkönkulutus koostuu pääosin lämmityksestä. Laske sisälämpötilaa ja tiivistä ovet ja ikkunat tarvittaessa.

Tarkista muut lämmönlähteet

Sammuta lattialämmitys, pyyhekuivain ja muut jatkuvasti päällä olevat lämmönlähteet.

Vaihda laitteita – tai käytä niitä vähemmän

Hyvin vanhat kodinkoneet kannattaa ehkä vaihtaa, sillä niiden sähkönkulutus voi olla huomattavasti suurempi kuin uudemmissa malleissa. Käytä pesukonetta ja astianpesukonetta, kun ne ovat täysin täynnä, jotta pesukertojen määrä vähenee. Ripusta pyykki kuivausrummun tai kuivauskaapin käyttämisen sijaan. Vuokrakiinteistöjen asukkaat voivat käyttää yleisiä pesulapalveluita.

Tarkista kulutus sähkömittarilla

Sähkömittarilla sähkönkulutus on helppo mitata elektronisilla laitteilla. Etsi “sähkövarkaat” ja vähennä niiden käyttöä.

Vaihda LED-valaistukseen

LED-lampuilla on sekä pidempi käyttöikä että pienempi sähkönkulutus kuin hehkulampuilla.

Lue lisää aiheesta: Paljonko suihkussa käynti maksaa

Täytä kulutusluottohakemus - Saat luottopäätöksen heti

Hae kulutusluottoa jopa 60 000 euroa ilman vakuuksia tai takaajia

Kuukausierä n.*
0 €
Haettu lainasumma

20000

           
Laina-aika

15 vuotta

Lähettämällä hakemuksen hyväksyn käyttäjäehdot ja vahvistan lukeneeni tietosuojakäytännöt

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 15 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa.. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.