Ryhmäkanne luottojen 300 % koroista - Näin vältät tilanteen omalla kohdallasi

Vanhojen luottojen 300 % korot ovat johtamassa kuluttaja-asiamiehen ryhmäkanteeseen. Kilpailuttamalla ja vertailemalla pankkisi vältät tilanteen omalla kohdallasi kun haet lainaa.

Lainoissa liian korkeat korot - Mikä meni vikaan? 

Taloussanomat kirjoitti 23.10.2019 siitä miten kuluttaja-asiamies harkitsee nostavansa ryhmäkanteet kahdesta 2000 euron luotosta, joilla on liian kohtuuttomat luottokustannukset. Ryhmäkanteet koskevat kahta eri luottoa, joiden todelliset vuosikorot ovat olleet 300 % ja 350 %. Kuluttaja-asiamies mainitsee että myös lainojen luottoehdot ovat olleet epäselviä luottojen ottajille.

Miten näin sitten on päässyt käymään? Luotot on luultavimmin otettu nopeasti, ilman lainaehtojen kunnollista lukemista ja lainojen kilpailuttamista. Luotot on myös otettu ennen uuden korkokaton voimaantuloa. Uusi korkokatto määrittelee 1.9.2019 jälkeen otettujen lainojen ja luottojen korkokatoksi 20 %, eli lainan korko ei voi enää ylittää 20 %. Tämä uusi korkokatto koskee vain nimelliskorkoa, eli todellinen vuosikorko voi olla 20 % korkeampi muiden lainakulujen kautta. Nämäkään eivät kuitenkaan enää voi nousta yli 150 euron yli. 


Edullinen korko lainaan - Muista nämä kun haet lainaa

Mikä tahansa laina tai luotto voi olla huono jos lainaehtoja ei tarkista kunnolla ennen lainan ottoa. Myös edullisena tunnettu yhdistelylaina voi olla liian korkeakorkoinen jos lainoja ei kilpailuta ja lainaehtoja ei käy kunnolla läpi ennen lainan ottamista. Muista aina vähintään nämä asiat kun haet lainaa.

  • Kilpailuta ja vertaile lainat. Älä ota lainaa ilman kilpailuttamista. Lainojen vertailua ei tarvitse tehdä yksin, vaan voit ottaa avuksi ilmaisen lainanvertailupalvelun OmaLainan. Kilpailuttamalla näet yli 30 eri pankin ja luotonantajan tarjoukset yhteen ja samaan hakemukseen.  
  • Tarkista lainan korko. Vaikka korkokatto takaa sen ettei nimelliskorko voi nousta yli 20 %, kannattaa korko silti tarkistaa ennen lainan allekirjoittamista. 
  • Käy lainaehdot kunnolla läpi. Älä hyväksy lainaa ilman lainaehtojen läpi lukemista. Katso huolella lainan todellinen vuosikorko ja muut kulut, jotta liian suuret kuukausikulut eivät tulevaisuudessa yllätä. 
  • Valitse järkevä lainasumma ja laina-aika. Voit itse vaikuttaa lainasummaan ja laina-aikaan. Määrittele lainaasi realistinen takaisinmaksuaika, jotta et joudu kamppailemaan liian suurien takaisinmaksuerien kanssa. 


Yhdistä vanhat kalliit luotot yhdistelylainalla

Jos olet aikaisemmin ottanut kalliita luottoja liian korkeilla koroilla, kannattaa ne yhdistää yhdeksi luotoksi yhdistelylainan avulla. Tällöin uuden lainan avulla kuitataan kaikki kalliimmat, vanhat luotot pois, ja jäljelle jää maksettavaksi vain yksi, edullisempi laina. Voit myös uudelleenrahoittaa vain yhden vanhan ja korkeakorkoisen lainan, ja näin hyödyntää uuden korkokaton edut. 

OmaLainan avulla voit kilpailuttaa lainoja 60 000 euroon asti. Laina-ajaksi voit valita itsellesi sopivan ajanjakson 1-15 vuoden väliltä. Kilpailutamme puolestasi sekä yksittäiset lainat, että suuremmat yhdistelylainat. Älä jätä lainojasi kilpailuttamatta ja tyydy liian korkeisiin korkoihin. - 2019-11-06 11:44:59

Aloita lainavertailu tästä

Kilpailutamme puolestasi jopa 30 pankkia ja rahoituslaitosta

157€
Hyväksyn Omalaina.fin käyttöehdot ja OmaLaina.fi saa olla minuun yhteydessä koskien lainatarjouksia.
Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainasummalle 10000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 0€ ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin 11 623€, eli 193,71 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19% - 20% ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 - 150€. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100€ - 60000€.