Olen usein kuullut, että pikavippejä ei kannata ottaa, mutta eivätkö ne ole vain lainoja muiden joukossa? Miksi juuri pikavippejä kannattaa välttää?

Miksi pikavipin ottamista kannattaa välttää? 

Riku Omalainalta vastaa:

Suurin syy, miksi sinun ei kannata ottaa pikavippiä, ovat lainan yhteydessä syntyvät suuret kustannukset. Pikavipeillä on usein erittäin korkea nimelliskorko, sekä lyhyt takaisinmaksuaika. Kilpailutettu kulutusluotto on parempi vaihtoehto. Voit saada pienen lainan nopeasti, mutta paremmilla ehdoilla.

Tästä tunnistat pikavipin

Pikavipeille on ominaista pienemmät lainasummat, sekä lyhytaikaiset ja korkeat kustannukset. Perinteisiä pikavippejä ei enää nykyään ole saatavilla korkolakimuutosten myötä, mutta monet ihmiset valitsevat yhä turhan kalliin lainan. Nämä ovat lainoja ja luottoja, joiden nimelliskorko on hyvin lähellä 20 %.

Lue lisää, niin kerromme sinulle lisää pikavippien mahdollisista haitoista – tai tee hakemus vertailemaan lukuisia luotonantajia maksutta. Autamme sinua löytämään alhaisemman koron ja paremmat ehdot lainallesi.

Miksi ei kannata ottaa pikavippiä?

Pikavippien kolme suurinta haittapuolta ovat seuraavat:

1. Korot ja maksut

Vaikka lainsäädäntö rajoittaa lainoista perittävää enimmäiskorkoa, eikä vanhanmallisia pikavippejä näin ollen ole enää saatavilla, pikavipeiksi miellettävien lyhytaikaisten pikalainojen korko voi olla jopa 20 %. Lisäksi lainasta voidaan periä perustamismaksu ja irtisanomismaksu. Siitä voi tulla siis erittäin kallis tapa lainata rahaa.

Muista aina tarkistaa lainan todellinenvuosikorko. Jotkut lainanantajat markkinoivat alhaista korkoa, mutta eivät mainitse yhtä selvästi, että on lainaan sisältyy useita muita maksuja.

2. Maksetaan nopeasti

Pikavipeille on ominaista lyhyet laina-ajat. Usein koko lainasumma on maksettava takaisin muutamassa kuukaudessa. Tämä tarkoittaa, että kuukausittain maksettava summa on suuri.

Lisäksi pikalainoja ottavat usein ihmiset, joilla on taloudellisia vaikeuksia ja liian monet eivät maksa lainaa takaisin laina-ajan aikana. Tästä seuraa vielä enemmän maksuja muistutusmaksuissa, perintäkuluissa ja niin edelleen.

3. Lainoja myönnetään taloudellisista vaikeuksista huolimatta

Pikavipin myöntämisen vaatimukset ovat usein alhaiset. Esimerkiksi tulovaatimukset voivat olla alhaiset ja ihmiset, joilla on taloudellisia laiminlyöntejä, voivat silti saada lainaa. On siis olemassa riski, että laina myönnetään henkilölle, joka ei todellisuudessa pysty hoitamaan velkaa.

Lue lisää aiheesta: Järjestelylaina voi pienentää lainakuluja

Velkaloukun riski

Pikavippien suurin riski on se, että lainanottaja päätyy nopeasti niin sanottuun velkaloukkuun. Tämä tarkoittaa, että henkilön lainan kuukausittaiset kokonaiskustannukset ovat korkeammat kuin mitä hän pystyy hoitamaan. Jos ulosottoviraston kanssa syntyy perintätapauksia, syntyy vielä vaikeampi taloudellinen tilanne, jossa nykyisiä velkoja yritetään maksaa uudella velalla.

Pikavippi: laskuesimerkki

Suomalainen lainanantaja tarjosi pikalainaa vuonna 2022 kahdenkymmenen prosentin korolla. Lisäksi lainasta perittiin tilinhoitomaksu ja mahdollinen irtisanomismaksu.

Jos lainaa otettiin 200 euroa ja se maksettiin takaisin 3 kuukaudessa, kuukausieräksi muodostui 74 euroa. Lainan todellinen vuosikorko on tässä tapauksessa 88,10 %. Laina-ajan jälkeen korkoja ja kuluja oli maksettu 22 euroa.

Lue lisää aiheesta: Miksi en saa lainaa? – 5 mahdollista syytä

Parempi ratkaisu kulutusluotolla

Monille kulutusluotot ovat parempi ratkaisu kuin pikalainat. Kulutusluotto eroaa pikavipiksi rinnastettavista lainoista ennen kaikkea se, että laina-aika voi olla pidempi ja kustannukset huomattavasti alhaisemmat. Tämä tarkoittaa, että lainaamisen kokonaiskustannukset ovat alhaisemmat ja velkatilanne helpommin hallittavissa.

Kulutusluotot: Laskuesimerkki

Kauttamme voit vertailla kulutusluottoja lukuisten lainanantajien kesken. Korko määräytyy yksilöllisesti ja on välillä 4,19 % – 20 %.

Jos lainaa otetaan 2000 euroa 6 % efektiivisellä korolla ja takaisinmaksu tapahtuu 12 kuukaudessa, kuukausikustannukset ovat 172,13 €. Laina-ajan jälkeen on maksettu korkoja yhteensä 65,59 euroa. Lainan todellinen vuosikorko on vain 6,17 %.

Lainaaminen on siis monin kerroin halvempaa kuin pikavipin ottaminen. Hae lainaa lomakkeemme kautta ja autamme sinua vertailemaan kulutusluottoja 500 eurosta alkaen.

Täytä kulutusluottohakemus - Saat luottopäätöksen heti

Hae kulutusluottoa jopa 60 000 euroa ilman vakuuksia tai takaajia

Kuukausierä n.*
0 €
Haettu lainasumma

20000

           
Laina-aika

15 vuotta

Lähettämällä hakemuksen hyväksyn käyttäjäehdot ja vahvistan lukeneeni tietosuojakäytännöt

Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 0 % laskettuna lainasummalle 0 €, kun takaisinmaksuaika on 15 vuotta, tilinhoitomaksu false €, avausmaksu false € ja nimelliskorko NaN %. Takaisinmaksettava summa on tällöin 0 €, eli 0 €/kk. Luottokortti todellinen vuosikorko voi olla 21,34% laskettuna käytetylle lainalle 1500€, kun takaisinmaksuaika on yksi vuosi ja nimelliskorko on 19,50 % Takaisinmaksettava summa on tällöin yhteensä 1663 € eli 139€ kuukaudessa.. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19 % – 20 % ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 – 150 €. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1–20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 500 € – 60000 €.