Korot laskussa - Lainaa haetaan päivittäisiin hankintoihin & liikkumiseen Suomessa

Vertailimme tammi-maaliskuun 2021 lainahakemuksia vuoden takaiseen. Yhdistelylainojen hakeminen on vähentynyt, vaikka korot ovat tällä hetkellä ennätysalhaalla. Sen sijaan lainaa haetaan nyt liikkumiseen kotimaassa ulkomaiden sijaan.

Haetut lainat

Lainojen hakeminen on lisääntynyt erityisesti tuotteiden ja palveluiden ostamiseen sisältäen päivittäiset maksut. Näiden osuus on kasvanut 29%:sta 36%:iin. Niin ikään autoon ja veneeseen haetaan suhteessa enemmän lainaa, sillä näiden osuus on kasvanut 11%:sta 13%:iin. Niin ikään opiskeluun käytettävien lainojen osuus on kasvanut neljästä prosentista kuuteen prosenttiin. Päivittäisiin hankintoihin tai kulkuneuvon hankkimiseen haettuja lainoja on vastaavasti myönnetty enemmän, mutta opiskeluun haettavia lainoja on myönnetty aiempaa vähemmän.

Sen sijaan maailman tilanteesta johtuen matkalainojen osuus on vähemmän yllättäen pienentynyt kuudesta prosentista kahteen prosenttiin. Sen sijaan yllättäen useamman lainan yhdistäminen on vähentynyt 33%:sta 25%:iin. Yksittäisen lainan uudelleenrahoitus on kuitenkin pysynyt samalla tasolla.

Analyysimme mukaan suomalaiset hankkivat nyt välineitä liikkua kotimaassa ulkomaiden sijaan. Kiristyneet luottokriteerit ovat johtaneet tilanteeseen, jossa opiskeluun ei juuri nyt saa rahoitusta, vaikka tälle olisikin kysyntää. Yllättävää on, että suomalaiset eivät tällä hetkellä halua säästää kuluissa, joten yhdistelylainojen hakeminen on vähentynyt merkittävästi. Vuoden 2021 korkokattolain olisi luullut lisäävän halukkuutta yhdistellä aiemmat luotot entistä edullisemmaksi.

Lainojen korot on laskeneet

Edullisimpien lainojen korot on laskeneet vuodessa noin viidestä prosentista neljään prosenttiin. Myös keskimäärin lainan korko on laskenut 12,6%:sta 9,6%:iin. Yhdistelylainoissa korko on laskenut vastaavassa suhteessa ollen tällä hetkellä keskimäärin 9,3% ja yksittäisen lainan uudelleenrahoituksessa 8,9%.

Korkojen pienenemiseen vaikuttaa erityisesti pankkien välinen kilpailu hyvistä asiakkaista. Lisäksi tässä käsiteltyjen korkojen lisäksi moneen lainaan olisi voinut yhdeksän kuukauden määräajaksi saada vieläkin edullisemman koron. Onkin yllättävää, että säästäminen yhdistelylainan muodossa on vähentynyt merkittävästi vuoden aikana.

- 2021-04-15 11:55:59

Aloita lainavertailu tästä

Kilpailutamme puolestasi jopa 30 pankkia ja rahoituslaitosta

157€
Hyväksyn Omalaina.fin käyttöehdot ja OmaLaina.fi saa olla minuun yhteydessä koskien lainatarjouksia.
Kuluttajansuojalain mukainen todellinen vuosikorko on 6,26% laskettuna tyypilliselle lainasummalle 10000€, kun takaisinmaksuaika on 5 vuotta, tilinhoitomaksu 5€, avausmaksu 0€ ja esimerkkikorko 5,0%. Takaisinmaksettava summa on tällöin 11 623€, eli 193,71 €/kk. Lopullinen todellisen vuosikoron määrä, laina-aika ja lainan kuukausierä ovat lainasopimuksessa. Luotonantajat tekevät lainasopimuksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella välillä 4,19% - 20% ja vuosittaiset lainakustannukset välillä 0 - 150€. Tarjottava laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100€ - 60000€.