Kotitalousvähennys on apu kodin töihin ja remonttiin

Kun kodin remontointi tulee ajankohtaiseksi, kotitalousvähennys on tervetullut apu remontoinnista aiheutuvissa kuluissa. Kotitalousvähennys on kotitalouksille tarjottava verohelpotus, jota voidaan käyttää erilaisten kodinhoito- ja remonttipalveluiden hyödyntämiseen. Tämä verohyöty kannustaa kotitalouksia kunnostamaan asuntoja sekä ylläpitämään kiinteistöjä säännöllisesti. Tiedätkö kuitenkaan mihin mennessä kotitalousvähennys pitää ilmoittaa tai mikä on omavastuu osuus?

 

 

Kotitalousvähennys on kodin töihin ja remontointiin

Kotitalousvähennys on hyödyllinen sekä kuluttajan, palveluntarjoajan että kunnan näkökulmasta. Kotitalousvähennyksen avulla remontointikustannuksia voidaan pienentää huomattavasti. Kotitalousvähennys kelpoisia kuluja ovat esimerkiksi maalaus-, lattianpäällyste- ja putkiremonttien kustannukset, jotka voi osittain vähentää verotuksessa, mikä puolestaan kannustaa remontoimaan ja huolehtimaan kodista.

Kotitalousvähennys – kriteerien on täytyttävä

Jotta kotitalousvähennyksen voi saada, on remonttitöiden kuitenkin täytettävä tietyt kriteerit. Työn suorittajan tulee esimerkiksi olla ennakkoperintärekisterissä ja remontin on liityttävä kotitalouden omaan käyttöön tarkoitettuun tilaan. Lisäksi vähennys koskee työn osuutta, eikä vähennystä saa materiaaleista.

Tässä artikkelissa tarkastelemme yksityiskohtaisemmin, miten kotitalousvähennys toimii remontointitöissä ja millaisia remonttipalveluita voi hyödyntää tämän verohyödyn saamiseksi. Lisäksi käsittelemme kotitalousvähennyksen hakuprosessia ja annamme vinkkejä siitä, miten kotitaloudet voivat hyödyntää tätä etuutta parhaalla mahdollisella tavalla remonttiprojekteissaan.

Lue lisää aiheesta: Remonttilaina

Mihin mennessä kotitalousvähennys pitää ilmoittaa?

Mietit varmasti, mihin mennessä kotitalousvähennys pitää ilmoittaa. Sen ilmoittamisen määräaika on tärkeä seikka, kun haet tätä verohelpotusta käyttämissäsi kodin palveluissa. Voit ilmoittaa OmaVerossa kotitalousvähennyksen vaikka saman tien maksettuasi laskun, mutta viimeistään se tulee ilmoittaa veroilmoitusta tehdessä.

  • Huom! On tärkeää ottaa selvää veroilmoituksen jätön määräajoista ja pitää nämä mielessä kotitalousvähennystä hakiessasi.

Näin voit huolehtia, että ilmoitat vähennykseen oikeuttavat palvelut ajoissa ja saat näin ollen etuudet myös ajoissa. Jos et ilmoita kotitalousvähennystä määräaikaan mennessä, joudut hakemaan kotitalousvähennystä takautuvasti jättämällä verottajalle oikaisuvaatimuksen. Muista siis pitää huoli siitä, että ilmoitat vähennyksen hyvissä ajoin ennen määräajan umpeutumista.

Kotitalousvähennys 2023 vuoden uudistus

Tiesitkö, että kotitalousvähennys on uudistui vuonna 2023? Uudistuksen myötä kotitalousvähennys maksimi on edellisvuotista korkeampi. Nyt voit saada kotitalousvähennystä maksimissaan 3500 euroa per henkilö, kun työnä on kotitalous-, hoiva- ja hoitotyö tai luopuminen öljylämmityksestä.

Etu voi olla useita tuhansia

Remontoinnissa kotitalousvähennyksen maksimi on 2250 euroa henkilöltä. Lisäksi saman summan voi saada myös puolisosi, joten yhteensä vähennystä voi saada yhteen talouteen jopa 7000 euroa!

Vähennyksen määrä on verottajan määrittelemä prosenttiosuus maksamastasi palkasta. Kotitalousvähennys omavastuu on ainoastaan 100 euroa per henkilö per vuosi, joka ei varmasti kaada remonttibudjettia. Tämä tarkoittaa huomattavaa taloudellista etua ja mahdollisuutta panostaa entistä enemmän kodin kunnostukseen.

  • Muista! Kotitalousvähennys ei ole siis ainoastaan kodin remontointia varten, vaan se kattaa remontoinnin lisäksi monia erilaisia palveluita.

Näitä ovat muun muassa puutarhanhoito sekä siivous- ja hoivapalvelut. Entä kotitalousvähennys öljylämmityksestä luopumiseen? Myös siihen voit saa vähennystä ja juuri nyt korotetusti aina vuoteen 2027 saakka. Ennen kuin palkkaat palveluntarjoajan, muista kuitenkin vielä varmistaa, että palveluntarjoaja on ennakkoperintärekisterissä, muuten et saa vähennystä.

Kotitalousvähennys 2024 ja sen uudistukset tuovat mukanaan runsaasti etuja kotitalouksille. Mahdollisuus säästää ja helpotus arkeen houkuttelee monia hyödyntämään tätä hienoa etuutta. Älä siis jää paitsi, vaan hyödynnä kotitalousvähennys viisaasti, huomioiden kotitalousvähennyksen omavastuu, ja tee arjestasi sujuvampaa ja taloudellisesti kannattavampaa!

Lue lisää aiheesta: Rintamamiestalon remontti

Miten kotitalousvähennyksen hakeminen käytännössä tapahtuu?

Miten tehdään kotitalousvähennys? Tämä on usein esille tuleva kysymys. Kotitalousvähennyksen hakeminen on kuitenkin melko vaivaton prosessi.

Ensimmäinen askel kotitalousvähennyksen hakemiseen on varmistaa se, että palveluntarjoaja on ennakkoperintärekisterissä. Tämä on tärkeää, jotta olet oikeutettu hyödyntämään vähennyksen tarjoamia etuja. Voit tarkistaa palveluntarjoajan tiedot helposti yrityksen Y-tunnuksen avulla yritystietojärjestelmästä tai soittaa heidän palvelunumeroonsa.

Kun olet varmistanut palveluntarjoajan ennakkoperintätiedot, voit siirtyä kotitalousvähennyksen hakemiseen.

  • Huom! Voit ilmoittaa vähennyksen joko verokortille tai veroilmoitukseen.

Tehdäksesi hakemuksen, sinun tulee kirjautua OmaVero-palveluun. OmaVero-palvelusta löydät yksityiskohtaiset ohjeet varsinaisen ilmoituksen tekoon. Sinun on myös mahdollista hakea kotitalousvähennys takautuvasti. Mikäli unohdit jonakin vuonna hakea vähennystä, voit hakea sitä verottajalta jälkikäteen oikaisuvaatimuksen muodossa.

Täytä hakemus huolellisesti

Muista täyttää hakemukseen kaikki tarvittavat tiedot huolellisesti. Huolella täytetyt tiedot nopeuttavat hakemuksen käsittelyä ja varmistavat, että saat ansaitsemasi helpotuksen verotuksessa. Säilytäthän myös tehdystä työstä saadut kuitit siltä varalta, että tarvitset niitä myöhemmin.

Lue: Kylpyhuoneremontti – Rahoita ja onnistu

Miten kotitalousvähennys maksetaan?

Kun olet ilmoittanut OmaVerossa tehdyn työn tai palvelun kotitalousvähennykseksi ja se on hyväksytty, haluat varmasti tietää, miten kotitalousvähennys maksetaan käytännössä.

Kun olet tehnyt kotitalousvähennys ilmoituksen, ja verottaja on käsitellyt hakemuksesi sekä hyväksynyt kotitalousvähennyksen, on kotitalousvähennyksen maksupäivä kyseisen vuoden veronpalautuksen yhteydessä. Mikäli ilmoitat kotitalousvähennyksen verokortillesi, saat yleensä vähennyksen nopeammin. Tällöin kotitalousvähennys pienentää veroprosenttiasi ja sinulle myönnetään uusi verokortti.

On kuitenkin huomioitava, että kotitalousvähennyksen maksamiseen voi vaikuttaa myös muun muassa käytössä oleva palveluseteli tai muu vastaava etuus. Jos olet saanut esimerkiksi palvelusetelin, joka kattaa osan palvelun kustannuksista, kotitalousvähennyksen summa vähenee vastaavasti. Tämä kannattaa ottaa huomioon, kun teet vähennyksen hakemusta ja lasket käyttämiesi palveluiden kustannuksia.

Säilytä kaikki tositteet

On tärkeää, että säilytät kaikki vähennykseen liittyvät dokumentit tallessa mahdollista tarkistusta varten. Verottaja voi pyytää sinulta lisätietoja tai todisteita vähennykseen oikeuttavista kuluista, joten pidä kotitalousvähennys kuitti ja laskut huolellisesti tallessa.

Kotitalousvähennys ilmoitus ja sen tekeminen on suoraviivainen prosessi, jota ei kannata jättää hyödyntämättä, mikäli kodin remontti on suunnitelmissa. Muista kuitenkin tarkistaa aina verottajan ajantasaiset ohjeet ja ehdot, jotta voit hyödyntää kotitalousvähennyksen täysimääräisesti ja oikein. Näin vältyt myös mahdollisilta viivästyksiltä.

Lue lisää aiheesta: Halpakorkoinen laina – Etsi paras laina netistä

Kotitalousvähennys esimerkki: kodin remontti

Kotitalousvähennys on erinomainen tapa säästää ja helpottaa arkea taloudellisesti. Otetaanpa tähän kotitalousvähennys esimerkki: Kaisa ja Marko ovat suomalainen pariskunta, jolla on kiireinen arki ja kaksi pientä lasta. He remontoivat parhaillaan kodin kylpyhuonetta, ja näin ollen he ovat päättäneet, että remonttityöt tehdään ammattilaisen toimesta.

Maksuvuosi ratkaisee

Palvelun maksuvuosi ratkaisee sen, minkä vuoden verotukseen kotitalousvähennys menee Kaisan ja Markon sen ilmoittaessa. Myös kotitalousvähennyksen jakaminen on Kaisan ja Markon kesken mahdollista ja he molemmat voivat saada vähennystä maksimimäärän. He saavat vähennyksen verotuksessa, mikä tuo heille huomattavaa verohyötyä ja helpotusta arkeen.

Kotitalousvähennys helpottaa heidän arjen pyöritystä!

Usein kysytyt kysymykset

Mitä saa vähentää kotitalousvähennyksessä?

Saat vähennystä monista kotiin liittyvistä kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä, kunnossapito- ja perusparannustyöstä sekä tietotekniikan asennus- ja neuvontapalveluista. Saat kotitalousvähennystä edellä mainituista töistä mikäli ne tehdään sinun tai puolisosi kotona tai vapaa-ajan asunnolla. Kotitalousvähennykseen uudisrakentaminen ei sinua kuitenkaan oikeuta.

Saako kotitalousvähennyksen joka vuosi?

Kotitalousvähennys on kalenterivuosikohtainen, joten kyllä, voit saada sen vaikka joka vuosi! Vähennys myönnetään siltä vuodelta, jona olet maksanut yrityksen laskun tai työntekijän palkan ja palkan sivukulut. Myös kotitalousvähennyksen jakaminen kahdelle vuodelle onnistuu, jos esimerkiksi remontti ajoittuu vuodenvaihteeseen. Voit hyödyntää kotitalousvähennystä vuodenvaiheessa, mikäli maksat laskut kahtena eri verovuotena. Näin ollen sinulla voi olla kahden vuoden kotitalousvähennys maksimimäärä käytettävänä vaikka tekisitkin yhtä remonttia.